23 Οκτ 2010
Γ.Παπανδρέου: "Πράσινες" επενδύσεις 45 δισ. ευρώ ως το 2015
Επενδύσεις συνολικού ύψους 45 δισ. ευρώ σε υποδομές φιλικές προς το περιβάλλον θα γίνουν μέχρι το 2015 ανέφερε ο πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, στη διάρκεια ομιλίας του στο φόρουμ για τις επενδύσεις στην πράσινη ανάπτυξη που διεξάγεται στον Αστέρα Βουλιαγμένης, στο πλαίσιο της διημερίδας για την κλιματική αλλαγή στη Μεσόγειο...
Ο κ. Παπανδρέου χαρακτήρισε την προοπτική αυτή ως "ελπίδα σε μια εποχή οικονομικής κρίσης, ιδιαίτερα για τη χώρα μας" , υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι πριν από ένα χρόνο "βρεθήκαμε αντιμέτωποι με το φάσμα της χρεοκοπίας και καταφέραμε να γλιτώσουμε την Ελλάδα από το χείλος του γκρεμού".
"Πέρα από τα βραχυπρόθεσμα μέτρα λιτότητας που αναγκαστήκαμε να λάβουμε εφαρμόζουμε ριζικές διαρθρωτικές αλλαγές, ώστε η οικονομία να γίνει βιώσιμη και ανταγωνιστική μακροπρόθεσμα. Δεν θα γίνουμε ανταγωνιστικοί με τις κλασικές μεθόδους μείωσης των μισθών αλλά με την επένδυση σε ένα διαφορετικό μοντέλο ανάπτυξης, δίνοντας αξία στα προϊόντα και τις υπηρεσίες μας" σημείωσε ο Γ. Παπανδρέου.
Η οικονομική κρίση, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, δεν πρέπει να θεωρηθεί εμπόδιο για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, αλλά και οι δύο πρέπει να αντιμετωπισθούν με κοινές λύσεις, και αυτό μπορεί να γίνει με την πράσινη ανάπτυξη.
"Στη χώρα μας έχουμε τεράστιες ανεκμετάλλευτες πηγές ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Έχουμε ήδη προωθήσει διαδικασίες ταχείας αδειοδότησης, fast track, για επιτάχυνση των πράσινων επενδύσεων και των έργων υποδομής. Απελευθερώνουμε την αγορά ενέργειας, όπου οι συμπράξεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα θα παίξουν καθοριστικό ρόλο. Το 2009 οι επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας ήταν μόλις 400 εκατ. ευρώ, ενώ το 2011 αναμένεται να τριπλασιαστούν στα 1.2 δισ." υπογράμμισε ο Γ. Παπανδρέου.
Αναφερόμενος στη συμφωνία που υπεγράφη χθες από τους ηγέτες και τους εκπροσώπους 20 χωρών της Μεσογείου, ο κ. Παπανδρέου σημείωσε ότι σε μια περιοχή με έντονες αντιπαραθέσεις, πολιτικά προβλήματα και συγκρούσεις καταφέραμε να γεφυρώσουμε αυτές τις αντιπαραθέσεις γύρω από έναν κοινό σκοπό.
Η Ελλάδα, πρόσθεσε, δεν ενεργεί μεμονωμένα αλλά προωθεί προτάσεις και μέσω της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως η επιβολή φόρου στις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, ο οποίος φόρος θα μπορούσε να αποτελέσει πηγή χρηματοδότησης των πράσινων υποδομών και επενδύσεων στην πράσινη οικονομία, όπως η ανάπτυξη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στα νησιά, καθιστώντας τα ενεργειακά ανεξάρτητα, όπως η κατασκευή των διασυνδέσεων με το ηπειρωτικό δίκτυο για την απορρόφηση της ενέργειας, που θα συγχρηματοδοτηθεί από ιδιώτες, όπως η θέσπιση νέων κανόνων ενεργειακής απόδοσης για όλα τα δημόσια κτίρια ή η εφαρμογή προγραμμάτων ύψους 9,5 δισ. ευρώ για αστικές αναπλάσεις στην Αττική και τη Θεσσαλονίκη.
Ο Γ. Παπανδρέου επανέλαβε, τέλος, ότι η Μεσόγειος έχει τη δυνατότητα να καταστεί σημαντικός κόμβος Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, γεγονός που θα δημιουργήσει νέες ευκαιρίες για επενδύσεις και θέσεις απασχόλησης, ενώ υπενθύμισε ότι την τελευταία διετία πάνω από 3 τρισεκατομμύρια δολάρια από τα προγράμματα στήριξης, αφορούσαν επενδύσεις στην πράσινη οικονομία.
(Πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)