2 Οκτ 2010

ΠΑΡΤΥ ΑΙΣΧΡΟΚΕΡΔΕΙΑΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΟΛΥΕΘΝΙΚΕΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ


   Τουλάχιστον 30% ακριβότερα πουλάνε περίπου 100 προϊόντα τους οι πολυεθνικές εταιρείες στην Ελλάδα, σύμφωνα με έρευνα της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου σε προϊόντα ευρείας κατανάλωσης.

Πρόκειται, για προϊόντα από το «καλάθι της νοικοκυράς» όπως απορρυπαντικά, μπίρες, οδοντόκρεμες, γάλατα, χημικά, κρέμες, σαμπουάν, παιδικές πάνες, αναψυκτικά κ.ά.....

Σύμφωνα με την έρευνα οι τιμές αναψυκτικών στην Ελλάδα ήταν υψηλότερες κατά 30% σε σχέση με τις αντίστοιχες στη Γαλλία, προϊόντα αλεύρων πωλούνταν σε διπλάσια τιμή από τα αντίστοιχα στη Γερμανία, ενώ παιδικά γάλατα σε σκόνη βρέθηκε ότι τιμολογούνταν μέχρι και 83% υψηλότερα από την Ισπανία.

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής ο όγκος πωλήσεων εμφάνισε μείωση 9,7% τον Ιούλιο. Η πτώση του όγκου πωλήσεων (κύκλος εργασιών σε σταθερές τιμές), συμπεριλαμβανομένων και των καυσίμων, αποδίδεται στην ύφεση σε όλα ανεξαιρέτως τα καταστήματα.

Τη μεγαλύτερη μείωση, 17,5%, εμφάνισαν τα είδη ένδυσης-υπόδησης και 14,9% έπιπλα, ηλεκτρικά είδη και οικιακός εξοπλισμός. Ακολουθούν με πτώση 13,3% τα φαρμακευτικά, καλλυντικά, με 10,7% καύσιμα και λιπαντικά αυτοκινήτων, 10,4% βιβλία, χαρτικά και λοιπά είδη, 6,8% τρόφιμα, ποτά και καπνός, καθώς και 4% τα μεγάλα καταστήματα τροφίμων. Στα πολυκαταστήματα ο όγκος μειώθηκε 12,9% και στα καταστήματα ειδών διατροφής 5,1%. Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, ο όγκος πωλήσεων χωρίς τα καύσιμα μειώθηκε 7,5%.

Ανάκαμψη στα έσοδα και μείωση του spread

Ανάκαμψη κατέγραψαν τα έσοδα του προϋπολογισμού τον Σεπτέμβριο, παρουσιάζοντας σύμφωνα με πληροφορίες αύξηση σε ποσοστό 5,3%.

Ενδεικτικό είναι ότι τα έσοδα από ΦΠΑ σημείωσαν αύξηση 16,9%. Στελέχη του υπουργείου Οικονομικών εκφράζουν την αισιοδοξία τους για την πορεία των εσόδων τους επόμενους μήνες, εκτιμώντας ότι επιτευχθεί ο ετήσιος στόχος των εσόδων που είναι το 13,7%

Τα ελληνικά ομόλογα σημείωσαν σήμερα την καλύτερη απόδοση του τελευταίου τριμήνου. Η διαφορά επιτοκίου (spread) των 10ετών ελληνικών ομολόγων έπεσε, μέχρι και τις 796 μονάδες βάσης για να ανέλθει ακολούθως στις 803 μ.β. παραμένοντας ωστόσο η υψηλότερη στην Ευρωζώνη.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg οι οίκοι Goldman Sachs, HSBC, ING και Societe Generale, συνιστούν στους πελάτες τους να αγοράσουν ελληνικά ομόλογα με προτίμηση, των δύο πρώτων, στην αγορά 30ετών ελληνικών ομολόγων. Ενώ η Societe Generale προτείνει και τα 3ετή ομόλογα.

Παράλληλα, το Reuters αναφέρει ότι το σχέδιο προϋπολογισμού του 2011 που θα κατατεθεί στη βουλή την Δευτέρα θα προβλέπει περιορισμό του ελλείμματος στο 7% με 7,1% του ΑΕΠ, με το πρακτορείο να εκτιμά ότι το έλλειμμα της Ελλάδας για φέτος θα διαμορφωθεί στο 7,8% του ΑΕΠ υπερβαίνοντας το στόχο του 8,1% που προβλέπει το μνημόνιο.