3 Οκτ 2010

ΟΙ ΤΡΕΙΣ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ –ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΣΤΟ ΘΕΜΑ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ

Η ιστορία της υδροδότησης της Κορίνθου είναι μακρά και  ενδιαφέρουσα .Αφορά  πολλές περιόδους που καταγράφονται στην ιστορία της περιοχής μας και στις προσπάθειες πολλών ανθρώπων  να φέρουν στην πόλη τους το αυτονόητο .Νερό πόσιμο !
Πριν λίγους μήνες η Κόρινθος κρατούσε τα θλιβερά πρωτεία της μοναδικής πρωτεύουσας της χώρας ,που οι κάτοικοι της δεν είχαν νερό να πιουν στις βρύσες τους.. Μέχρι πριν λίγους μήνες η πρωτεύουσα του νομού Κορινθίας ατένιζε το αφυδατωμένο της αναπτυξιακό μέλλον με απελπισία, αφού είχαν στεγνώσει οι ελπίδες της ,που μονίμως σκόνταφταν σε πολιτικά παίγνια και κομματικές ίντριγκες, σε νομοθεσίες αυστηρές και ευρωπαικές νομοθετικές παραμέτρους..
Για την υδροδότηση της Κορίνθου εργάστηκαν πολλοί ..Το έχουμε επαναλάβει πολλές φορές πως θεωρούμε απολύτως καταλυτική την νομοθετική ρύθμιση Παπαληγούρα ,που έλυσε τον γόρδιο δεσμό της νομοθετικής εμπλοκής της υδροδότησης από την Στυμφαλία..Χωρίς την πράξη αυτή ,η Κόρινθος θα στράγγιζε τα όνειρα της και ακόμα θα βρισκόταν στην αναμονή της σύνταξης της περιφερειακής διαχειριστικής μελέτης υδάτινων πόρων ,που αναμένεται τουλάχιστον από το 1998 ..  Η προσφορά των προηγουμένων δημάρχων υπήρξε επίσης σημαντική.Όλοι έδωσαν κάτι από τους εαυτούς τους στην ιστορία της υδροδότησης . Κουίνης ,Δαλακλείδης και σίγουρα  ο Θ.Θωμαίδης που έκανε την υδροδότηση στόχο όλης της δημαρχιακής του θητειας. Προσέφερε όμως και ο Πνευματικός.Ο οποίος χειρίστηκε με ψυχραιμία «την τελευταία πράξη του έργου» . H ιστορία ήθελε ο Πνευματικός  να υπογράψει την υδροδότηση της Κορίνθου .Ν΄’ ανακοινώσει στους Κορινθίους πως μπορούν να πιουν νερό ,να εκτελέσει σημαντικά έργα που θα ολοκλήρωναν ασφαλώς την υδροδότηση των δημοτών του.
Με την υδροδότηση ο Πνευματικός απέκτησε κατά την άποψη μου μικρά πολιτικά οφέλη ,ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΠΟΛΥ ΜΕΓΑΛΕΣ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ...
Αυτή την στιγμή ,εξελίσσεται ένα «κακοπαιγμένο έργο» εις βάρος των Κορινθίων πολιτών  ,που κάποιοι προσπαθούν να μετατρέψουν το όνειρο δεκαετιών σε πραγματικό εφιάλτη.
Τα ρεπορτάζ που είδαν το φως της δημοσιότητας τάραξαν την κοινή γνώμη .Οι καταγγελίες που βγήκαν μιλούν για έγγραφα  από συγκεκριμένη υπηρεσία της Νομαρχίας και καλώς βγήκαν ..Εύλογα τα ερωτηματικά που δημιουργήθηκαν ,εξίσου αναμενόμενες και οι υπόνοιες ενός δημάρχου πώς η καθύλην αρμόδια υπηρεσία για την υδροδότηση της πόλης ,έχει τέτοια έγγραφα και δεν ενημερώνει το δήμο πρωτίστως ,εάν διακυβεύεται η δημόσια υγεία ..
Ακούσαμε τον διευθυντή της ΔΕΥΑΚ  Αντώνη  Καραμανλή ,ακούσαμε τον δήμαρχο στην πρόσφατη συν/ξη .Ζητήσαμε έγγραφα και τα είδαμε ..Τούτην την ώρα που βρισκόμαστε σε ψυχολογική σύγχυση ,έχω την αίσθηση πως θα πρέπει να εμπιστευτούμε τον δήμαρχο, όχι λαμβάνοντας το μέρος του στα πλαίσια μιας διένεξης που δεν γνωρίζουμε την αφετηρία της και τους απώτερους στόχους και σκοπούς ,αλλά να τον εμπιστευτούμε πως το νερό που πίνουμε είναι κατάλληλο.
Γιατί απλούστατα ουδείς έχει αποφανθεί επισήμως  για το αντίθετο .Γιατί καμία ανάλυση δεν έχει βγει που να αποδεικνύει το αντίθετο ,έστω και απλού ιδιώτη..
Παράλληλα όμως με αυτό ,ο δήμαρχος έχει και κάποιες σημαντικές υποχρεώσεις .
Όπως :
Α)Να πραγματοποιήσει όλα εκείνα τα έργα που χρειάζονται για να προστατευθούν τα νερά των πηγών της Δρίζας .Τα έργα αυτά δεν είναι χρονοβόρα και δεν είναι δαπανηρά.Χρονοβόρες ενδεχομένως να είναι οι διαδικασίες και οι εγκρίσεις που χρειάζονται από τα συναρμόδια υπουργεία .Μπορεί όμως ο δήμος να διαφυλάξει το χώρο ..Και σίγουρα ,για εκείνους που αντιδρούν ,δεν μπορεί να διώξει όλο το χωριό για να μην επηρεάζει τον υδροφόρο ορίζοντα .
Β)Ο δήμος οφείλει να στελεχώσει χημείο στην ΔΕΥΑΚ στα πρότυπα του δήμου Λουτρακίου Περαχώρας .Χημείο όπου θα διεξάγονται καθημερινοί  έλεγχοι στο νερό. Ο γειτονικός δήμος κάνει αναλύσεις ακόμα και για το νερό που παρέχει στα δημοτικά του διαμερίσματα και προέρχεται από γεωτρήσεις.Δεν μπορεί αυτό να συμβαίνει σε ένα δήμο 10.000 κατοίκων και να μην γίνεται στον δήμο της πρωτεύουσας ..
Γ)Όλα τα αποτελέσματα των αναλύσεων ,χημικών και μικροβιακών να αναρτώνται στην ιστοσελίδα του δήμου Κορινθίων και στης ΔΕΥΑΚ .
Μόνο έτσι πιστεύω πως το νερό θα παύσει να γίνεται αντικείμενο αντιπαράθεσης και σκοπιμοτήτων .Όλα στο φως ,λοιπόν! Για να αποτραπεί κάθε είδους «σκιά» .
ΤΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ,ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΓΝΩΜΗ ΜΟΥ, ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ ΠΡΩΤΗ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ ΤΟΝ  ΔΗΜΑΡΧΟ . ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΕΚΕΙΝΟΥΣ ΠΟΥ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΟΥΝ ΤΟ ΔΗΜΟ.