20 Οκτ 2010

Διαδηλώσεις και επεισόδια σε όλη τη Γαλλία




Βίαιη στροφή παίρνει το κίνηµα κατά της συνταξιοδοτικής µεταρρύθµισης στη Γαλλία: στο Παρίσι, τη Λυών και πολλές ακόµα πόλεις, οργισµένοι νεαροί συγκρούστηκαν χθες µε την Αστυνοµία, έβαλαν φωτιές, έσπασαν βιτρίνες… Στη συντριπτική τους πλειονότητα, όµως, οι διαδηλώσεις ήταν ειρηνικές - και για ακόµα µια φορά ογκώδεις.

Ηταν η έκτη γενική απεργία στη Γαλλία από τον περασµένο Ιούνιο και ο έκτος γύρος διαδηλώσεων από τις αρχές του Σεπτεµβρίου. Οι ελπίδες των αρχών, όµως, πως οι πολίτες θα κουράζονταν και θα έπαυαν να συµµετέχουν διαψεύστηκαν: συνολικά 3,5 εκατοµµύρια Γάλλοι διαδήλωσαν χθες σε ολόκληρη τη χώρα σύµφωνα µε τα συνδικάτα, όσοι και τη 12η Οκτωβρίου. Για 1,1 εκατοµµύριο διαδηλωτές έκαναν λόγο οι αρχές, δηλαδή κάπου 130.000λιγότερους σε σύγκριση µε την προηγούµενη ηµέρα γενικής απεργίας.
Πανό µε συνθήµατα όπως «Θέλω να ζήσω τη σύνταξή µου» γέµισαν το Παρίσι, όπου διαδήλωσαν πλάι πλάι και οι δύο κυρίες των Σοσιαλιστών, Μαρτίν Οµπρί και Σεγκολέν Ρουαγιάλ. Εκατοντάδες πτήσεις ακυρώθηκαν εξαιτίας της συµµετοχής των ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας, στο ήµισυ µειώθηκαν σε πολλές περιπτώσεις τα δροµολόγια του µετρό και των τρένων, κάπου 4.000 πρατήρια βενζίνης είχαν ξεµείνει χθες το απόγευµα από καύσιµα εξαιτίας του συνεχιζόµενου για ένατη ηµέρα αποκλεισµού διυλιστηρίων και δεξαµενών καυσίµων.

Καθώς πλησιάζει η στιγµή που η συνταξιοδοτική µεταρρύθµιση θα τεθεί προς ψήφιση στη Γερουσία (η ψηφοφορία είχε αρχικά προγραµµατιστεί για σήµερα, καθυστερεί όµως λόγω των εκατοντάδων τροπολογιών που έχει καταθέσει η αντιπολίτευση), τα δύο αντίπαλα στρατόπεδα δίνουν την τελική µάχη. Η κυβέρνηση δεσµεύτηκε ότι σε τέσσερις έως πέντε ηµέρες όλα τα πρατήρια θα έχουν καύσιµα, χρησιµοποιούνται ήδη τα αποθέµατα της βιοµηχανίας· στο Γκραν-Κεβιλί, µάλιστα, στα βορειοδυτικά της χώρας, η Αστυνοµία παρενέβη χθες και αποµάκρυνε τους διαδηλωτές που είχαν αποκλείσει από τη Δευτέρα την είσοδο σε µια δεξαµενή καυσίµων.

Η νεολαία
Η πιο επικίνδυνη κλιµάκωση, όµως, αφορά τους νέους.

Οι κινητοποιήσεις έχουν επεκταθεί (σύµφωνα µε τα στοιχεία του υπουργείου Παιδείας) σε 379 λύκεια σε ολόκληρη τη χώρα. Ιδιαίτερα βίαια επεισόδια σηµειώθηκαν χθες στο περιθώριο µαθητικών διαδηλώσεων στη Λυών (οµάδες νέων έβαλαν φωτιά σε αυτοκίνητα και κάδους απορριµµάτων, ανέτρεψαν φορτηγά και αυτοκίνητα, έσπασαν βιτρίνες τραπεζών και καταστηµάτων, λεηλάτησαν καταστήµατα), στη Ναντέρ (εκατοντάδες µαθητές του λυκείου Joliot Curie άρχισαν πετροπόλεµο µε τους αστυνοµικούς, οι οποίοι απάντησαν µε δακρυγόνα και βοµβίδες κρότου και λάµψης) και αρκετά ακόµα σηµεία στην περιφέρεια του Παρισιού (στο Σεν-Σαν-Ντενί, εκεί από όπου άρχισε το 2005 η επονοµαζόµενη «εξέγερση των υποβαθµισµένων προαστίων», οι αρχές περιέγραφαν χθες την κατάσταση ως «πολύ τεταµένη).

ΠΗΓΗ:  ΤΑ ΝΕΑ on-line