19 Οκτ 2010

Τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Α ΕΛΜΕ Κορινθίας σε υπόμνημα που επέδωσε στον βουλευτή επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ Β. Μουλόπουλο


Σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε σε ξενοδοχείο της Κορίνθου, στις 12/10/10, ύστερα από σχετικό αίτημα προς τους εκπαιδευτικούς φορείς του Νομού μας του βουλευτή επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ Β. Μουλόπουλου, αντιπροσωπεία της Α΄ ΕΛΜΕ Κορινθίας επέδωσε υπόμνημα αναφορικά με τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Δευτεροβάθμια Εκπ/ση στον Νομό μας
Συγκεκριμένα:
Η νέα σχολική χρονιά, παρά τις περί αντιθέτου τυμπανοκρουσίες στον Τύπο, ξεκίνησε με προβλήματα και ελλείψεις εκπαιδευτικών (είκοσι περίπου αρχικά), που διπλασιάστηκαν μετά τις αποσπάσεις εκπαιδευτικών προς τα Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας, τα Κέντρα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, την πλήρωση θέσεων  προσωρινών Υποδιευθυντών και Διευθυντών σχολικών μονάδων και έπεται συνέχεια….
Ο αριθμός των σχολείων που δεν έχουν Γραμματείς όλο και αυξάνεται, αφού δεν αντικαθίστανται οι συνταξιοδοτούμενοι, καθιστώντας  όλο και πιο δύσκολο το παιδαγωγικό έργο  των συναδέλφων, εφόσον επιφορτίζονται με όλο και περισσότερα διοικητικά καθήκοντα. 
Οι σχολικές επιτροπές καλούνται να τα βγάλουν πέρα με τον επερχόμενο χειμώνα έχοντας λάβει μόλις το 1/3 της επιχορήγησης για λειτουργικά έξοδα και καλούμενες να πληρώνουν για οποιοδήποτε τιμολόγιο εισφορά 4% υπέρ του ΜΤΠΥ.
Προβλήματα τέλος φύλαξης  έχουν προκύψει σε αρκετά σχολεία όπως στο Γ/σιο –  Γ. Λύκειο Ζευγολατιού.
    Ωστόσο εκείνο που αναδεικνύεται ως το σοβαρότερο ζήτημα στην περιοχή μας είναι το πρόβλημα στέγης:
•    Το Γ/σιο  Λουτρακίου  συγκροτεί τμήματα των 28-29 μαθητών, λόγω έλλειψης αιθουσών, την ίδια στιγμή που τα 2/3 των μαθητών του συστεγαζόμενου Λυκείου  Λουτρακίου κάνουν μάθημα πάνω από δεκαετία  σε λυόμενα προκατασκευασμένα  κτήρια. Κάποια μάλιστα από αυτά, όταν τοποθετήθηκαν, ήταν  μεταχειρισμένα και ήδη τα υλικά τους έχουν υπερβεί την ημερομηνία λήξης τους, με ό τι αυτό συνεπάγεται για την υγεία και την ασφάλεια των μαθητών.
•    Το Ημερήσιο ΕΠΑΛ Κορίνθου παραμένει σε ακατάλληλο κτήριο και ως λύση προτείνεται η συστέγασή του σε απογευματινή ή πρωινή βάρδια με άλλα σχολεία  (!), τη στιγμή που όλα τα σχολεία της Κορίνθου ασφυκτιούν  κυριολεκτικά. Ως συνέπεια αυτού του γεγονότος,  λόγω έλλειψης αιθουσών σε πολλές περιπτώσεις σχολεία, όπως το 2ο Γ/σιο ή το  2ο Λύκειο, αδυνατούν να πραγματοποιήσουν το στόχο του κλάδου μας (και του Υπουργείου, όπως μαθαίνουμε) για 25 μαθητές ανά τμήμα. Σε άλλες πάλι περιπτώσεις η έλλειψη αιθουσών οδηγεί σε απίστευτες καταστάσεις,  όπως συμβαίνει με το Εσπερινό Γυμνάσιο που συστεγάζεται με το 1ο ΓΕΛ Κορίνθου και δεν διαθέτει το στοιχειώδες,  μια  αίθουσα για Γραφείο Διευθυντή!
•    Το ίδιο πρόβλημα ακαταλληλότητας κτηρίων αντιμετωπίζει το ΕΠΑΛ Ζευγολατιού  και το Γ/σιο Περαχώρας, ενώ λείπουν αίθουσες στο Μουσικό Γυμνάσιο, το 1ο Γ/σιο – 1ο Λύκειο Κορίνθου, το Γ/σιο Ισθμίων καθώς και το Γ/σιο Λεχαίου.
    Ίσως  με την ευκαιρία των τοπικών και περιφερειακών εκλογών οι τοπικοί άρχοντες αλλά και όλοι οι υποψήφιοι θα έπρεπε να ανταποκριθούν στο αίτημα που υποβάλλουμε από καιρό σε όλους τους τόνους, για μια από κοινού σύσκεψη όλων των εμπλεκομένων με την εκπαίδευση, προκειμένου να χαραχθεί μια μακροπρόθεσμη πολιτική σχετικά με το ζήτημα σχολικής στέγης στην περιοχή μας.    Γιατί πιστεύουμε  ότι το πρόβλημα της στέγης  μαζί με την περιθωριοποίηση της Ενισχυτικής Διδασκαλίας και την κατάργηση της Π.Δ.Σ. υποβαθμίζει το Δημόσιο Σχολείο τη στιγμή που αυξάνεται η ανάγκη (και η ζήτηση) γι’ αυτό, κυρίως στις χαμηλότερες εισοδηματικά κοινωνικές ομάδες.