12 Σεπ 2010

Η ΩΡΑ ΤΗΣ ΜΕΤΑΒΑΣΗΣ

Το καλοκαίρι μας αποχαιρετά μετά δυσκολίας και μας δείχνει το δρόμο της μετάβασης για τη νέα σεζόν που κάποιοι την χαρακτηρίζουν  δύσκολη.
Δύσκολο φθινόπωρο ,ψυχρός ο χειμώνας ,«τραμπάλα» παίζει το πετρέλαιο με τον ΦΠΑ  ,γελώντας χαιρέκακα με την δική μας αγωνία για τα μελλούμενα..
Παντού ακούγονται οι σιδεριές των λουκέτων που κλειδώνουν, που αμπαρώνουν ,που ετοιμάζονται κάνοντας δοκιμές να κουμπώσουν με τα ρολά των παραδομένων επιχειρήσεων στα χρέη ..Πιο κει στοιχίζονται οι στρατιές των ανέργων και παραδίπλα πραγματοποιείται  η προθέρμανση των υποψηφίων «στο στράτευμα»

Ο λαός στέκει με την πλάτη στον τοίχο κρατώντας σαν σχολιαρόπαιδο το χέρι της μάνας του, φοβούμενος να πατήσει στο μονοπάτι, να περπατήσει στο φθινοπωρινό σκηνικό ..
Η μετάβαση του πρωθυπουργού στην ΔΕΘ έβγαλε ένα και μόνο μήνυμα σαν σύνθημα στον τοίχο :« θα τα καταφέρουμε» ..Και εκεί ο λαός ψέλλισε δύσπιστα :«όλοι;»
Εκείνος δεν απάντησε ..Συστηματικά δεν απάντησε, παρά τις επίμονες ερωτήσεις των δημοσιογράφων ,για την τύχη των συνταξιούχων ,των μισθωτών, για το εύρος του χρονικού διαστήματος  που το κράτος θα εισπράττει από εκείνους που δεν έχουν ,που ποτέ δεν είχαν ,επικαλούμενο το εθνικό χρέος και φιλότιμο..  (Αναρωτιέμαι εάν σε εκείνο τον λογαριασμό αλληλεγγύης προς την πατρίδα που είχε ανοίξει ο πρόεδρος της Βουλής ,κατέθεσε κανείς από τους εθνοσωτήρες μας τον ταπεινό οβολό του.)
Ο πρωθυπουργός πάντως  υπήρξε λαλίστατος για την πάταξη της διαφθοράς ,την επιβολή της τάξης στην αταξία μας ,την ανάγκη του διαλόγου και την απόφαση του ενός .
Επί  της ουσίας ,η Ιθάκη για εμάς είναι ακόμα μακριά ,αναγνώστη μου. Και σου θυμίζω πως εκκρεμούν τα ραντεβού με τους Κύκλωπες και τους Λαιστρυγόνες .
Σε αυτήν τη μετάβαση στον δεύτερο δύσκολο χειμώνα μας ,μετά την ανακοίνωση του Καστελόριζου, εκείνο που φοβίζει και ανησυχεί είναι το χαμηλό φρόνημα των Νεοελλήνων .Αυτό που συνοδεύεται με βουβή οργή απέναντι στο χρέος και στην αδικία ,στην ατιμωρησία εκείνων των λίγων ,των συγκεκριμένων ,που πίνουν πάντα στην υγειά του κορόιδου ,όπως είχε παραδεχθεί και ο πρωθυπουργός. Μέχρι να επιτευχθεί η κάθαρση ,καθετί καλό που παράγεται μέσα από πολιτικές τούτης της κυβέρνησης, δυστυχώς, δεν μπορεί να αναγνωριστεί από ένα λαό που υπομένει στωικά  το αναγκαίο κακό του , γιατί δεν μπορεί να συγχωρέσει  πως εκείνος επιλέχθηκε για να υποστεί την τιμωρία της εξιλέωσης  ..Και σε αυτό το μεταβατικό σημείο που έχουμε φτάσει ,πορευόμαστε δίχως άλλο όραμα ,παρά εκείνο της αποπληρωμής του χρέους μας ,του οποιοδήποτε χρέους μας κληρώθηκε .Δυστυχώς ακόμα κανείς από τους του ταγούς του πολιτικού προσκηνίου, δεν έχει αντιληφθεί τίποτε για την εθνική μας κατάθλιψη..