3 Ιουλ 2021

Κορονοϊός: Τετραψήφιος ξανά ο αριθμός κρουσμάτων - αύξηση εισαγωγών στα νοσοκομεία


Ενδείξεις για ανοδικές τάσεις της πανδημίας του κορονοϊού καταγράφουν τα στοιχεία του ΕΟΔΥ. Σήμερα, καταγράφηκε άνοδος ημερήσιων μολύνσεων για 6η συνεχή ημέρα, με τον αριθμό των νέων κρουσμάτων να ξεπερνά τα 1.000, έπειτα από πολύ καιρό.

Την εβδομάδα που πέρασε, ανακοινώθηκε ήδη ο διαχωρισμός εμβολιασμένων και μη εμβολιασμένων σε εστίαση, ψυχαγωγία και μετακίνηση εκτός νομού στα νησιά, ενώ δεν αποκλείεται πολύ πιο άμεσα να ανακοινωθούν και νέοι περιορισμοί για τους ανεμβολίαστους, αρχικά για τις χερσαίες μετακινήσεις.

Η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ το Σάββατο 3/7

Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου Covid-19, που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες από τον ΕΟΔΥ, είναι 1.001, εκ των οποίων 7 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 425.347 (ημερήσια μεταβολή +0,3%), εκ των οποίων 51,2% άνδρες. Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 114 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 962 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με Covid-19 είναι 9, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 12.731 θάνατοι. Το 95,2% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 177 (67,2% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 66 έτη. To 85,3% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 2.698 ασθενείς. Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 45 (ημερήσια μεταβολή +36,36%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 38 ασθενείς. Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 43 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).

Δείγματα που έχουν ελεγχθεί: Από την 1η Ιανουαρίου 2020 μέχρι σήμερα, στα εργαστήρια που διενεργούν ελέγχους για τον νέο κορονοϊό (SARS-CoV-2) και που δηλώνουν συστηματικά το σύνολο των δειγμάτων που ελέγχουν, έχουν συνολικά ελεγχθεί 5.450.390 κλινικά δείγματα ενώ από Μονάδες Υγείας και Κλιμάκια του ΕΟΔΥ που διενεργούν ελέγχους Rapid Ag έχουν ελεγχθεί 5.307.192 δείγματα. O μέσος όρος του επταημέρου είναι 36.064 δειγματοληπτικοί έλεγχοι.

Αυτοδιαγνωστικοί έλεγχοι Self-tests): Έως 02 Ιουλίου 2021, έχουν καταγραφεί ηλεκτρονικά 26.106.659 δηλώσεις αποτελέσματος αυτοδιαγνωστικού ελέγχου, ενώ 494.698 άτομα προσήλθαν για επανέλεγχο.

Mαζικές Δειγματοληψίες ΕΟΔΥ: Στις 02 Ιουλίου 2021, πραγματοποιήθηκαν 130 δράσεις δειγματοληπτικών ελέγχων από τις Κινητές Ομάδες Υγείας (ΚΟΜΥ) του ΕΟΔΥ, στις οποίες διενεργήθηκαν 9.708 έλεγχοι Rapid Ag και ανευρέθηκαν 158 θετικά (1,63%).

Η γεωγραφική κατανομή των νέων κρουσμάτων

Αναλυτικά, όλες οι περιοχές όπου εντοπίστηκαν τα νέα κρούσματα:


78 κρούσματα στην ΠΕ Ανατολικής Αττικής

64 κρούσματα στην ΠΕ Βόρειου Τομέα Αθηνών

6 κρούσματα στην ΠΕ Δυτικής Αττικής

60 κρούσματα στην ΠΕ Δυτικού Τομέα Αθηνών

159 κρούσματα στην ΠΕ Κεντρικού Τομέα Αθηνών

180 κρούσματα στην ΠΕ Νοτίου Τομέα Αθηνών

47 κρούσματα στην Π.Ε. Πειραιώς

2 κρούσματα στην Π.Ε. Νήσων


22 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης

2 κρούσματα στην Π.Ε. Ανδρου

3 κρούσματα στην Π.Ε. Αργολίδας

1 κρούσμα στην Π.Ε. Αρκαδίας

1 κρούσμα στην Π.Ε. Αρτας

8 κρούσματα στην Π.Ε. Αχαΐας

9 κρούσματα στην Π.Ε. Βοιωτίας

1 κρούσμα στην Π.Ε. Γρεβενών

2 κρούσματα στην Π.Ε. Δράμας

3 κρούσματα στην Π.Ε. Εβρου

7 κρούσματα στην Π.Ε. Εύβοιας

1 κρούσμα στην Π.Ε. Ευρυτανίας

26 κρούσματα στην Π.Ε. Ηλείας

2 κρούσματα στην Π.Ε. Ημαθίας

26 κρούσματα στην ΠΕ Ηρακλείου

7 κρούσματα στην Π.Ε. Θήρας

46 κρούσματα στην Π.Ε. Ιωαννίνων

3 κρούσματα στην Π.Ε. Καβάλας

3 κρούσμαα στην Π.Ε. Καρδίτσας

1 κρούσμα στην Π.Ε. Καστοριάς

9 κρούσματα στην Π.Ε. Κέρκυρας

1 κρούσμα στην Π.Ε. Κεφαλληνίας

1 κρούσμα στην Π.Ε. Κιλκίς

6 κρούσματα στην Π.Ε. Κοζάνης

7 κρούσματα στην Π.Ε. Κορινθίας

27 κρούσματα στην Π.Ε Λάρισας

3 κρούσματα στην Π.Ε. Λέσβου

2 κρούσματα στην Π.Ε. Λευκάδας

30 κρούσματα στην Π.Ε. Μαγνησίας

3 κρούσματα στην Π.Ε. Μεσσηνίας

4 κρούσματα στην Π.Ε. Μυκόνου

1 κρούσμα στην Π.Ε. Νάξου

1 κρούσμα στην Π.Ε. Ξάνθης

2 κρούσματα στην Π.Ε.Πάρου

3 κρούσματα στην Π.Ε. Πέλλας

3 κρούσματα στην Π.Ε. Πιερίας

45 κρούσματα στην Π.Ε. Ρεθύμνου

3 κρούσματα στην Π.Ε. Ροδόπης

7 κρούσματα στην ΠΕ Ρόδου

1 κρούσμα στην Π.Ε. Σερρών

1 κρούσμα στην Π.Ε. Σποράδων

2 κρούσματα στην Π.Ε. Τρικάλων

1 κρούσμα στην Π.Ε. Φθιώτιδας

1 κρούσμα στην Π.Ε. Φλώρινας

3 κρούσματα στην Π.Ε. Χαλκιδικής

10 κρούσματα στην Π.Ε. Χανίων

2 κρούσματα στην Π.Ε. Χίου

Tέλος, 35 κρούσματα είναι υπό διερεύνηση.

Φόβος για ραγδαίες ανατροπές μέσα στο καλοκαίρι

Από την προσμονή για ένα ήρεμο και ανέμελο καλοκαίρι περνάμε στην επιφυλακή και πιθανότητα ραγδαίες ανατροπές μέσα στην καρδιά του καλοκαιριού, καθώς η μετάλλαξη Δέλτα φέρνει ανησυχία. Οι ειδικοί τις τελευταίες μέρες εκτιμούσαν, ότι θα φτάσουμε τα 1.000 κρούσματα τον Αύγουστο ή το τέλος του καλοκαιριού, ωστόσο, τα «μαντάτα» έρχονται μόλις το πρώτο Σαββατοκύριακο του Ιουλίου.

Ενδεικτικές της έντονης ανησυχίας των ειδικών για τη διασπορά του ιού, ήταν οι χθεσινές δηλώσεις του καθηγητή Περιβαλλοντικής Μηχανικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Δημοσθένη Σαρηγιάννη, ο οποίος δήλωσε στον ΑΝΤ1, ότι μέχρι τις 9 Ιουλίου θα είμαστε στην αρχή του τέταρτου κύματος.

Όπως είπε χθες χαρακτηριστικά, μιλώντας στον ΑΝΤ1, «μετά τις 9 Ιουλίου θα ξεκινήσει το περίφημο 4ο κύμα της πανδημίας. Και μέσα στον Αύγουστο θα φτάσουμε στα 1.000 κρούσματα πάλι», αριθμός που θα αυξηθεί ακόμη περισσότερο τον Σεπτέμβριο. Ωστόσο, τα κρούσματα ξεπέρασαν τα 1.000 σήμερα, αρχές Ιουλίου. Ο ίδιος επισήμανε, ότι οι μετακινήσεις θα παίξουν σημαντικό ρόλο στη διασπορά του ιού και κυρίως της μετάλλαξης Δέλτα.

Ολόκληρη την περασμένη εβδομάδα, οι ειδικοί έκρουαν το «καμπανάκι» για τη μετάλλαξη Δέλτα προς τις νεαρότερες ηλικιακές ομάδες. Την περασμένη Πέμπτη, όταν και ανακοινώθηκαν τα νέα μέτρα για τους μη εμβολιασμένους, η Βάνα Παπαευαγγέλου επισήμανε, μεταξύ άλλων, ότι η πλειονότητα των νέων κρουσμάτων εντοπίζονται σε νέους 18-24 ετών και επίσης στην ηλικιακή ομάδα 25-34 ετών.

Τι θα γίνει στο εξής; Παρότι η κυβέρνηση έχει ξεκαθαρίσει διά στόματος Άκη Σκέρτσου ότι δεν πρόκειται να γίνει lockdown [λέγοντας χαρακτηριστικά: «Η οικονομία και η κοινωνία δεν πρόκειται να ξανακλείσουν για να προστατευθούν οι ανεμβολίαστοι που έχουν καθολική, δωρεάν και εύκολη πρόσβαση στα εμβόλια»] δεν φαίνεται να συμφωνούν οι ειδικοί, που εκφράζουν έντονη φοβία για το φθινόπωρο.

O Καθηγητής Πνευμονολογίας Εντατικής Θεραπείας, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, προειδοποιεί αυθέως για νέο lockdown το φθινόπωρο, εάν δεν αυξηθεί ο ρυθμός των εμβολιασμών.

«Θα πρέπει να κατανοήσουμε, ότι αν συνεχιστεί αυτός ο ρυθμός των εμβολιασμών και έρθει το φθινόπωρο, θα ξαναπάμε σε lockdown διότι το ποσοστό αυτών που θα είναι ευπαθείς θα είναι μεγάλο και το κράτος θα αναγκαστεί να πάρει μέτρα που θα μας ταλαιπωρήσουν όλους» ανέφερε.

Στο ίδιο μήκος κύματος και η Ματίνα Παγώνη, η οποία χθες τόνισε, ότι «αν δεν πιάσουμε το 80% τα πράγματα από Οκτώβρη δεν θα πάνε καλά». «Δεν υπάρχουν δικαιολογίες, για να μην πάμε για εμβολιασμό. Πριν ξεκινήσουν για διακοπές πρέπει να πάνε για εμβολιασμό. Η νόσος είναι εδώ, οι μεταλλάξεις είναι εδώ, δεν πρέπει να γυρίσουμε πίσω. Δεν πρέπει να φοβάται ο κόσμος, τα εμβόλια είναι ασφαλή» υπογράμμισε.


ΠΗΓΗ: ieidiseis.gr