3 Ιουλ 2021

Άνω κάτω με τη μετάλλαξη Δέλτα: Κρίσιμος παράγοντας η ανισότητα των εμβολίων


Γρηγόρης Ν. Θεοχάρης

Σε ρελάνς της πανδημίας παραπέμπει η κατάσταση παγκοσμίως με την μετάλλαξη Δέλτα του κορονοϊού, η οποία εμφανίστηκε στην Ινδία, έναν χρόνο και κάτι μετά την εξάπλωση της Covid-19.

 

Σύμφωνα με τους New York Times: 

*   Στην Ινδονησία, ο εφιάλτης επιστρέφει καθώς εκσκαφείς ανοίγουν τάφους μέσα στη νύχτα, με το ιατρικό οξυγόνο και τα εμβόλια να μην επαρκούν για να καλύψουν τις ανάγκες.

*   Στην Ευρώπη επανεμφανίζονται οι καραντίνες και οι ταξιδιωτικές απαγορεύσεις.

*   Στο Μπαγκλαντές, ο κόσμος επιστρέφει εσπευσμένα στα χωριά του ενόψει νέου lockdown, με τους ειδικούς να είναι βέβαιοι ότι αυτή η μετακίνηση θα μεταδώσει τον ιό στην επαρχία.

*   Σε χώρες όπως η Νότια Κορέα και το Ισραήλ, όπου ο ιός είχε υποχωρήσει σε μεγάλο βαθμό, καταγράφεται πολλαπλασιασμός κρουσμάτων, ενώ Κινέζοι αξιωματούχοι υγείας ανακοίνωσαν τη Δευτέρα, ότι θα χτίσουν ένα τεράστιο κέντρο καραντίνας με έως 5.000 δωμάτια για να φιλοξενήσουν ταξιδιώτες από το εξωτερικό. Και στην Αυστραλία εκατομμύρια κόσμου διατάχθηκε να μείνει στο σπίτι.

Οι επιστήμονες εκτιμούν, ότι η μετάλλαξη Δέλτα μπορεί να είναι δύο φορές πιο μεταδοτική από τον αρχικό κορονοϊό. Το γεγονός πως οι έρευνες δείχνουν, ότι οι μερικώς εμβολιασμένοι άνθρωποι, δηλαδή με μια δόση, δεν προστατεύονται από τη συγκεκριμένη μετάλλαξη του ιού, έχει προκαλέσει ανησυχία σε επιστήμονες, κυβέρνησεις και δομές δημόσιας υγείας σε όλον τον κόσμο.

Η ανισότητα σκοτώνει

Όπως σημειώνει η εφημερίδα New York Times, οι μη πλήρως εμβολιασμένοι πληθυσμοί,  μπορούν να χρησιμεύσουν ως επωαστές νέων παραλλαγών, οι οποίες με τη σειρά τους θα μπορούσαν να εξελιχθούν με εκπληκτικούς και επικίνδυνους τρόπους, όπως στην περίπτωση της μετάλλαξης Δέλτα που εξελίσσεται σε αυτό που οι Ινδοί ερευνητές αποκαλούν Δέλτα Plus. Υπάρχουν επίσης οι παραλλαγές Γάμμα και Λάμδα.

Η συζήτηση για νέα lockdown και επιστροφή περιοριστικών μέτρων έφτασε και στον ανεπτυγμένο κόσμο. Τα πράγματα όμως είναι πολύ χειρότερα στο φτωχό κομμάτι του πλανήτη. Νέες εικόνες από το Νεπάλ και την Κένυα με υπερπληρότητα στις ΜΕΘ ξυπνούν πρόσφατες εφιαλτικές μνήμες στην Δύση. Όπως όμως σημειώνει η εφημερίδα, για την Δύση, αυτές οι εικόνες δεν είναι αναγκαστικά βέβαιο, ότι αντανακλούν και το μέλλον της σε ό,τι αφορά στην πανδημία. Διότι τα υπάρχοντα εμβόλια φαίνεται να είναι αποτελεσματικά έναντι της μετάλλαξης Δέλτα και η αρχική έρευνα δείχνει, ότι όσοι έχουν μολυνθεί είναι πιθανό να αναπτύξουν ήπια συμπτώματα ή να είναι ασυμπτωματικοί.

Αλλά ακόμη και στις πλουσιότερες χώρες (εκτός από λίγες χώρες με μικρούς πληθυσμούς) λιγότεροι από τους μισούς ανθρώπους είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Οι ειδικοί λένε, ότι με την εξάπλωση νέων παραλλαγών, απαιτούνται σημαντικά υψηλότερα ποσοστά εμβολιασμού και συνεχείς προφυλάξεις.

Ακριβώς αυτό είναι το σημαντικότερο πρόβλημα με την πανδημία, από την αρχή της: Όχι ο ιός αυτός καθεαυτός, αλλά ο οικονομικός παράγοντας που δεν επιτρέπει τον μαζικό εμβολιασμό του φτωχού τμήματος του πλανήτη. Όπως σημειώνουν οι New York Times, ο καπνός που μεγαλώνει από τα φουγάρα των κρεματόριων στις φτωχές χώρες είναι σύμβολο του αγεφύρωτου χάσματος του πλούτου και της φτώχειας στον κόσμο.

Οι τεράστιες ανισότητες στην οικονομική ανάπτυξη, τα ανύπαρκτα ή καταρρέοντα εθνικά συστήματα υγείας και η (παρά τις υποσχέσεις των ηγετών των πλούσιων χωρών) εξακολουθητική αδυναμία πρόσβασης στα εμβόλια, έχουν καταστήσει την νέα έξαρση της πανδημίας, μεγαλύτερη και πολύ πιο θανατηφόρα. Η ηθική πλευρά του ζητήματος έρχεται να «δέσει» και με το γεγονός, το οποίο επαναλαμβάνουν οι αξιωματούχοι του τομέα της δημόσιας υγείας, ότι όσο υπάρχει έστω και ένα μέρος του πλανήτη μολυσμένο, κανένα άλλο σημείο του κόσμου δεν πρέπει να νιώθει ασφάλεια.

Προειδοποιήσεις ΠΟΥ

Αυτό το επιβεβαίωσε και ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, Χανς Κλούγκε, λέγοντας ότι ο αριθμός των νέων κρουσμάτων, αυξήθηκε κατά 10%, κυρίως λόγω των ταξιδιών, των συγκεντρώσεων και της χαλάρωσης των μέτρων. «Αυτό συμβαίνει σε ένα πλαίσιο μιας γρήγορα εξελισσόμενης κατάστασης: Ανησυχία από ένα νέο στέλεχος, το παραλλαγμένο στέλεχος Δέλτα, και μια περιοχή όπου, παρά τις τεράστιες προσπάθειες των κρατών, εκατομμύρια ανθρωποι παραμένουν ανεμβολίαστοι» κατά του κορονοϊού. «Θα υπάρξει ένα νέο κύμα στην περιοχή της Ευρώπης, αν δεν παραμείνουμε πειθαρχημένοι», κατέληξε.

Έτσι, η μετάλλαξη Δέλτα που έπληξε την Ινδία την Άνοιξη, σκοτώνοντας με τους πλεόν μετριοπαθείς υπολογισμούς, 20.000 ανθρώπους και παρέλυσε την οικονομία, ξέφυγε από τα εθνικά σύνορα, μολύνοντας ορειβάτες στο  Έβερεστ, διαδηλωτές κατά του πραξικοπήματος στη Μιανμάρ και ταξιδιώτες στο αεροδρόμιο Heathrow του Λονδίνου. Σήμερα, έχει εντοπιστεί σε τουλάχιστον 85 χώρες και είναι το κυρίαρχο στέλεχος του κορονοϊού σε περιοχές της Ευρώπης, της Ασίας και της Αφρικής.

«Θερίζει» η μετάλλαξη Δέλτα στην Ινδονησία

Την πιο άγρια μεταδοτικότητα της μετάλλαξης Δέλτα γνώρισε η Ινδονησία, η τέταρτη πολυπληθέστερη χώρα στον κόσμο. Τον Μάιο, οι μολύνσεις ήταν στο χαμηλότερο σημείο από τη στιγμή που η χώρα είχε πληγεί από την πανδημία πέρυσι. Μέχρι τα τέλη Ιουνίου, η Ινδονησία είχε δεχθεί ρεκόρ ιικού φορτίου, καθώς η μετάλλαξη Δέλτα ευνοήθηκε από τις θρησκευτικές διακοπές και απλώθηκε μαζί με τους ταξιδιώτες σε όλο το αρχιπέλαγος. Την Τρίτη, η Διεθνής Ομοσπονδία Ερυθρού Σταυρού και Ερυθράς Ημισελήνου προειδοποίησε, ότι η χώρα ήταν «στο χείλος της καταστροφής».

Λιγότερο από το 5% των Ινδονήσιων έχουν εμβολιαστεί πλήρως, ενώ οι γιατροί πρώτης γραμμής εμβολιάστηκαν με το Sinovac, το κινεζικό εμβόλιο που μπορεί να είναι λιγότερο αποτελεσματικό στην μετάλλαξη από τα άλλα. Τουλάχιστον 20 Ινδονήσιοι γιατροί, που έλαβαν και τις δύο δόσεις Sinovac, έχουν πεθάνει από την μετάλλαξη Δέλτα. Αλλά με τις δυτικές χώρες να μαζεύουν τα  πιο ισχυρά εμβόλια, χώρες όπως η Ινδονησία και η Μογγολία δεν είχαν άλλη επιλογή από το να πάνε στην κινεζική λύση. Την περασμένη εβδομάδα, οι αρχές του Χονγκ Κονγκ ανέστειλαν τις πτήσεις από την Ινδονησία και από 1η Ιουλίου το ίδιο κάνουν και με τις πτήσεις από Βρετανία.

Πορτογαλία: Βρετανικό χτύπημα στον τουρισμό

Τον Μάιο, η Πορτογαλία προσπάθησε να αναζωογονήσει την τουριστική της βιομηχανία καλωσορίζοντας τους Βρετανούς, παρά τις αναφορές για την εξάπλωση της μετάλλαξης Δέλτα στην Βρετανία. Με τα κρούσματα της μετάλλαξης Δέλτα  να αυξάνονται απότομα, η Λισαβόνα μπήκε σε ολιγοήμερο lockdown, ενώ η Γερμανία χαρακτήρισε την Πορτογαλία ως «ζώνη μετάλλαξης του ιού», όπως και τη Ρωσία. Τώρα η Πορτογαλία απαιτεί, να μπουν σε καραντίνα οι μη εμβολιασμένοι Βρετανοί ταξιδιώτες, ενώ και η βρετανική κυβέρνηση προχώρησε στην επιβολή καραντίνας για τους ταξιδιώτες από την Πορτογαλία (όπως και συμβαίνει και με άλλες χώρες μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα) συμπεριλαμβανομένων των συμπατριωτών τους τουριστών που επέστρεφαν σπίτι. 

Ανησυχία και στην Ελλάδα

Αναλόγως ανήσυχοι για την σφοδρότητα της εξάπλωσης της μετάλλαξης Δέλτα είναι και οι Έλληνες επιστήμονες, όπως προκύπτει από τις δηλώσεις τους στα ΜΜΕ, καθώς το ποσοστό των πλήρως εμβολιασμένων είναι κάτω από το 40% του πληθυσμού. Ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ Δημοσθένης Σαρηγιάννης, τόνισε, ότι βρισκόμαστε σε μια φάση αύξησης των κρουσμάτων στην Ελλάδα και πως γύρω στα μέσα ή προς το τέλος του Ιουλίου, θα ξεκινήσει το 4ο κύμα της πανδημίας.

Μάλιστα, τόνισε, πως αν δεν το προλάβουμε, μπορεί να είναι εξαιρετικά ισχυρό. Ξεκαθάρισε δε, πως οι μετακινήσεις θα παίξουν καθοριστικό ρόλο στη διασπορά του ιού και κυρίως της μετάλλαξης Δέλτα, ενώ τόνισε, πως τον Αύγουστο αναμένεται να ξεπεράσουμε ξανά τα 1.000 κρούσματα ημερησίως και ακόμα περισσότερα θα έχουμε τον Σεπτέμβριο. Όπως είπε χαρακτηριστικά, για να γλιτώσουμε από τα χειρότερα και σύμφωνα με τα προγνωστικά μοντέλα που χρησιμοποιεί, «θα πρέπει μέσα στον Αύγουστο το ποσοστό των εμβολιασμένων στον ενήλικο πληθυσμό, να φτάσει στο 83%».

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας Θόδωρος Βασιλακόπουλος, εκτιμά, ότι «το στέλεχος Δέλτα θα επικρατήσει και στην Ελλάδα, αλλά δεν ξέρουμε πόσο γρήγορα. Εξαρτάται από το πότε θα έρθουν οι Βρετανοί στην Ελλάδα. Αν καθυστερήσουν, θα έχουμε χρόνο να εμβολιαστούν περισσότεροι κι αυτό είναι η μόνη άμυνα. Πρέπει μέσα στο καλοκαίρι να φτάσουμε στην ανοσία της αγέλης (...) όταν πέσουν οι θερμοκρασίες θα υπάρχει μεγάλος κίνδυνος, γιατί η παραλλαγή Δέλτα θα έχει επικρατήσει. Και τότε μπορεί να έχουμε και παραλλαγή του Δέλτα», πρόσθεσε.

Ο διευθυντής ΜΕΘ στο νοσοκομείο Παπανικολάου Nίκος Καπραβέλος, τονίζει ότι o εμβολιασμένος δεν κινδυνεύει. «Ο ανεμβολίαστος μπορεί να χάσει τη ζωή του. Μην περιμένουν άλλο. Είναι μεγάλη η ανησυχία που έχουμε για τις μεταλλάξεις. Το βρετανικό στέλεχος μας προκάλεσε καταστροφή. Και ο Δέλτα θα μας προκαλέσει νέα καταστροφή. Τα μισά κρούσματα στο Ισραήλ είναι από ινδική μετάλλαξη σε εμβολιασμένους» είπε αναφορικά με τον κίνδυνο των μεταλλάξεων, ενώ σημείωσε ότι η ινδική μετάλλαξη προσβάλλει κυρίως τους νέους. «Να τηρούμε τα μέτρα ακόμη, ειδικά το καλοκαίρι που επικρατεί η Δέλτα» σημείωσε, ενώ σύμφωνα με τον ίδιο θα πρέπει να φοράμε μάσκες ακόμη και σε εξωτερικούς χώρους.


tvxs.gr