14 Ιουλ 2021

Η νέα απειλή: Αναστολές συμβάσεων και απολύσεις ανεμβολίαστων στον ιδιωτικό τομέα


Μαρίνα Αλεξανδρή

Η μεγάλη αγωνία της κυβέρνησης δεν είναι η ανεξέλεγκτη υποτροπή της υγειονομικής κρίσης στην καρδιά του καλοκαιριού. Είναι η οικονομική κρίση, που μπορεί να πυροδοτήσει η έκρηξη της πανδημίας, εάν οδηγήσει σε κατάρρευση του τουρισμού μέσα στον Αύγουστο.

Επ΄αυτού ήταν εξαιρετικά ειλικρινής χθες ο Αδωνις Γεωργιάδης, δηλώνοντας ότι «είναι τεράστιας σημασίας ζήτημα, η Ελλάδα να εξακολουθήσει να δείχνει την εικόνα συγκροτημένης χώρας, που ελέγχει την πανδημία, έτσι ώστε ολόκληρη η τουριστική μας βιομηχανία και ο μήνας «καρδιάς» για αυτήν, που είναι ο Αύγουστος, να λειτουργήσει κανονικά».

Το μήνυμα είναι σαφές: Η Ελλάδα, ανεξαρτήτως του εάν είναι ασφαλής ή όχι, πρέπει να δείχνει ότι είναι, για να έρθουν οι τουρίστες. Ως εκ τούτου, θέμα περιοριστικών μέτρων δεν συζητείται καν στο Μαξίμου, παρ΄ότι οι πληροφορίες λένε, πως αρκετά μέλη της επιτροπής λοιμωξιολόγων ανησυχούν σφόδρα και έχουν ήδη εισηγηθεί περιορισμούς, ειδικά σε ό,τι αφορά τα αυστηρότερα πρωτόκολλα και ελέγχους στις μετακινήσεις. Στο πλαίσιο αυτών των ανησυχιών, δε, εντάσσεται και η δημόσια προειδοποίηση του καθηγητή Νίκου Σύψα για ενδεχόμενο ακόμη και 15.000 έως 20.000 κρουσμάτων μέσα στον Αύγουστο, εάν δεν ελεγχθεί η έξαρση της πανδημίας.

Οι εν λόγω εισηγήσεις, όμως, επί του παρόντος, παρακάμπτονται και η κεντρική επιλογή του Μαξίμου είναι, να πέσει όλο το βάρος στην ενίσχυση του εμβολιαστικού τείχους, «με κάθε μέσο» όπως λέγεται χαρακτηριστικά από κυβερνητικές πηγές.

Στο πλαίσιο αυτό, το επόμενο κυβερνητικό project κινείται σε δύο άξονες: στον εκφοβισμό, δια της αιωρούμενης προειδοποίησης για επέκταση της υποχρεωτικότητας των εμβολιασμών στο σύνολο του πληθυσμού, καθώς και στην ευθεία πλέον απειλή της διακοπής μισθοδοσίας, ή ακόμη και της απόλυσης, για όσους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα αρνηθούν να εμβολιαστούν.

Ως προς το πρώτο σκέλος οι δυνατότητες εφαρμογής (συνταγματικά και πολιτικά) καθολικού υποχρεωτικού εμβολιασμού είναι ελάχιστες. Σχεδιάζεται ωστόσο επέκταση του μέτρου της υποχρεωτικότητας και σε άλλες κατηγορίες εργαζομένων, πέραν των υγειονομικών και του προσωπικού των οίκων ευγηρίας, με πρώτους στην σειρά τους εκπαιδευτικούς, όπως επιβεβαίωσε σήμερα και η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελια Πελώνη:

«Όλα εξετάζονται και αξιολογούνται ανάλογα με την εξέλιξη της πανδημίας και του εμβολιαστικού προγράμματος», απάντησε η κυβερνητική εκπρόσωπος στον Σκάι και στο ερώτημα εάν επίκειται επέκταση της υποχρεωτικότητας και σε άλλους επαγγελματικούς τομείς.

Η κυβερνητική εκπρόσωπος άφησε αιωρούμενη και την απειλή των απολύσεων, για όσους εργαζόμενους στους οίκους ευγηρίας αρνηθούν να εμβολιαστούν – εκείνους, δηλαδή, που σε πρώτη φάση αντιμετωπίζουν αναστολή συμβάσεων εργασίας. Όπως είπε, όσοι δεν εμβολιαστούν, στην ουσία θα έχουν "άδεια άνευ αποδοχών", και προανήγγειλε περαιτέρω εξειδίκευση μέτρων στην πορεία.

Η απειλή αυτή επεκτείνεται πια και σε εργαζόμενους άλλων τομέων, πέραν των κατηγοριών εκείνων που έχουν επαφή με ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, με την κυβέρνηση να «κλείνει το μάτι» ουσιαστικά, σε όσους εργοδότες ζητούν από το προσωπικό τους να εμβολιαστεί επί ποινή απόλυσης.

Πρόκειται για μοντέλο που ήδη διαχέεται, σιωπηλά ή μη, σε πολλές ιδιωτικές επιχειρήσεις εγείροντας, πλην των άλλων, και ανησυχία για το ενδεχόμενο να προκύψει τσουνάμι εργοδοτικών αυθαιρεσιών και απολύσεων με πρόσχημα τον εμβολιασμό.

Ενδεικτικό εδώ είναι και το κλίμα που καλλιεργείται από τα φιλικά προς την κυβέρνηση μέσα ενημέρωσης. Σε σημερινό του δημοσίευμα το liberal.gr γράφει εύγλωττα, ότι «τον δρόμο τον δείχνει η αγορά» και επικαλείται το μοντέλο του πλήρως εμβολιασμένου προσωπικού που εφαρμόζουν ήδη τόσο ξένες (Morgan Stanley, BlackRock, Gildman Sahs) όσο και ελληνικές επιχειρήσεις, όπως ο όμιλος Θεοχαράκη.

Ο όμιλος Θεοχαράκη, με επιστολή του προς τους εργαζόμενους γνωστοποίησε, πως όσοι επιλέξουν, να μην εμβολιαστούν: «οφείλουν να φορούν διαρκώς προστατευτική μάσκα, ενώ η κίνησή τους θα επιτρέπεται μόνο σε εκείνους τους χώρους, που είναι απολύτως απαραίτητοι στα πλαίσια εκτέλεσης των επαγγελματικών τους καθηκόντων».

Σε περίπτωση που δεν συμμορφωθούν με τα παραπάνω μέτρα, η διεύθυνση του ομίλου ξεκαθαρίζει, πως «δεν θα γίνει δεκτή η παροχή της εργασίας αυτών των εργαζομένων» και οι εταιρείες του ομίλου «θα απαλλάσσονται από την υποχρέωση καταβολής αποδοχών, για όσο χρονικό διάστημα δεν θα πληρούνται οι προϋποθέσεις».


ΠΗΓΗ: tvxs.gr