12 Ιουλ 2021

Το μήνυμα του Αλ. Τσίπρα στην Φ. Γεννηματά


Άννα Γκρίτζη

Για πρώτη φορά, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αλέξης Τσίπρας εξήγησε αναλυτικά, πως αντιλαμβάνεται την προοπτική κυβερνητικής συνεργασίας με το Κίνημα Αλλαγής. Αποφεύγοντας οτιδήποτε θα μπορούσε να θεωρηθεί εμπλοκή στα εσωκομματικά του ΚΙΝΑΛ, αποσαφήνισε, ότι θεωρεί ρεαλιστική την προοδευτική...

διακυβέρνηση υπό τρεις προϋποθέσεις:


- Να εκλεγεί ο ΣΥΡΙΖΑ πρώτο κόμμα, έστω με μία ψήφο, στις επόμενες εκλογές με απλή αναλογική.

- Να μπορεί να σχηματιστεί κυβέρνηση συνεργασίας 151 εδρών και όχι μειοψηφίας.

- Να είναι ο ίδιος πρωθυπουργός και όχι πρόσωπο κοινής αποδοχής.

Ενδιαφέρον είναι, ότι ο Αλ. Τσίπρας απέφυγε να πει, ότι αναφέρεται ειδικά στο ΚΙΝΑΛ και αναφέρθηκε γενικά στις προοδευτικές δυνάμεις. Αλλά έχοντας πει στην Προγραμματική Συνδιάσκεψη ότι "στρίβουμε αριστερά για να πάμε στο κέντρο", έχει γίνει πια σαφές, ποιο κόμμα βλέπει ως δυνητικό βασικό κυβερνητικό εταίρο.

Από την Χαριλάου Τρικούπη δεν έγινε κανένα σχόλιο και υπήρξε ικανοποίηση, για το γεγονός ότι ο Αλέξης Τσίπρας δεν απηύθυνε πρόσκληση στην Φώφη Γεννηματά και δεν εξέφρασε προτίμηση για την εκλογή ηγεσίας στο ΚΙΝΑΛ.

Οπως όλα δείχνουν, δεν θέλουν να χρειάζεται η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ να απολογείται στο αντιΣΥΡΙΖΑ μέτωπο της κεντροαριστεράς και να διαβεβαιώνει ότι δεν έχει κρυφή ατζέντα συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Δεν θέλουν επίσης να αποκτά επιχειρήματα ο Ανδρέας Λοβέρδος, για να υπερασπίζεται την αντιΣΥΡΙΖΑ καθαρότητα του ΚΙΝΑΛ.

Και γνωρίζουν ότι μέχρι να γίνει η εκλογή ηγεσίας από τη βάση, πιθανότατα τον Νοέμβριο, οι ισορροπίες στο εσωτερικό του ΚΙΝΑΛ θα είναι εξαιρετικά εύθραυστες.

Γίνονται, πάντως, συζητήσεις στο εσωτερικό του ΚΙΝΑΛ, για όσα είπε ο Αλέξης Τσίπρας για τη δυνατότητα σχηματισμού προοδευτικής διακυβέρνησης σε συνέντευξή του στο ieidiseis και τον Β. Σκουρή:

- "Σέβομαι την αυτονομία του κάθε πολιτικού κόμματος, το ρόλο του και θεωρώ ότι οι όποιες συγκλίσεις ή όποιες διαφωνίες, πρέπει να γίνονται ανοιχτά, δημόσια στη βάση του προγράμματος. Να είναι προγραμματικές οι συγκλίσεις και προγραμματικές οι διαφωνίες. Όχι, αν μας αρέσει ή δε μας αρέσει ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά εάν οι προτάσεις που καταθέτει στο δημόσιο διάλογο ο ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, είναι προτάσεις που πάνε τη χώρα πιο μπροστά ή είναι προτάσεις με τις οποίες διαφωνούν."

- "Θέλουμε οι εκλογές με απλή αναλογική να οδηγήσουν σε αποτέλεσμα, να μην είναι άγονες, να έχουμε κυβέρνηση την επόμενη μέρα, να μην οδηγηθεί ο τόπος σε μια παρατεταμένη αβεβαιότητα διπλών εκλογών, αλλά ξέρουμε επίσης πάρα πολύ καλά γιατί είμαστε ρεαλιστές, ότι για να συμβεί αυτό, πρέπει ο ΣΥΡΙΖΑ να είναι πρώτος έστω και με μία ψήφο, το βράδυ της πρώτης εκλογικής αναμέτρησης. Διότι αυτός ο συσχετισμός είναι που θ’ ανοίξει το δρόμο για το σχηματισμό κυβέρνησης".

- "Η κυβέρνηση των προοδευτικών δυνάμεων θα πρέπει να είναι πλειοψηφική, δε μπορεί να είναι μειοψηφική, πρέπει να πάρει ψήφο εμπιστοσύνης από το Κοινοβούλιο, να πάρει τις 151»".

- (Στο δε ερώτημα ποιος θα είναι ο πρωθυπουργός, απαντά με νόημα): «Συνήθως τον Πρωθυπουργό τον εκλέγει ο λαός. Ο λαός είναι αυτός, που με την ετυμηγορία του υποδεικνύει στις πολιτικές δυνάμεις, ποιος πρέπει να ηγηθεί του κυβερνητικού σχήματος».


ΠΗΓΗ: tvxs.gr