3 Ιουν 2021

Αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ: Ποιοι θα πληρώσουν περισσότερα και ποιοι λιγότερα - Non stop πληρωμές ως τον Δεκέμβρη του 2022


Οι αλλαγές σε περίπου 10.000 τιμές ζώνης -με τις 7000 να είναι αυξήσεις και τις 3000 μειώσεις- η ενεργοποίηση των νέων συντελεστών υπολογισμού του ΕΝΦΙΑ (οι οποίοι θα είναι μειωμένοι σε σχέση με τους υφιστάμενους) αλλά η αύξηση του αριθμού των μηνιαίων δόσεων που θα έχουμε στην κατοχή μας για να πληρώσουμε τον ΕΝΦΙΑ, θα καθορίσουν και το πόσα θα πληρώσουμε την επόμενη χρονιά, αλλά και το πώς.


Έτσι, ενώ το φετινό εκκαθαριστικό του φόρου κατοχής ακινήτων θα εκδοθεί Σεπτέμβριο (αν ολοκληρωθεί η διαδικασία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων τον Αύγουστο) ή Οκτώβριο με τον φετινό ΕΝΦΙΑ να πληρώνεται μέχρι και το τέλος Φεβρουαρίου 2022, από τον Μάρτιο του 2022 θα αρχίσουμε να πληρώνουμε τον ΕΝΦΙΑ της επόμενης χρονιάς.


Συμπέρασμα 1ο: ΕΝΦΙΑ 2021 και ΕΝΦΙΑ 2022 θα "κολλήσουν" με αποτέλεσμα να πληρώνουμε δόσεις από τον Σεπτέμβριο του 2021 μέχρι και τον Δεκέμβριο του 2022 χωρίς… ανάσα.


Και συμπέρασμα 2ο: Θα υπάρξουν πολλοί που θα δουν μειωμένο το εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ της επόμενης χρονιάς παρά τις αυξήσεις των αντικειμενικών αξιών. Ο λόγος; Η μείωση του συντελεστή υπολογισμού του ΕΝΦΙΑ θα είναι τέτοια που σε εκατοντάδες χιλιάδες περιπτώσεις θα απορροφήσει την επιβάρυνση από τη αλλαγή της τιμής ζώνης και θα εξασφαλίσει και μια μικρή μείωση του φόρου.


Φυσικά, θα υπάρξουν και αυτοί που θα πληρώσουν περισσότερα. Κατά κύριο λόγο θα είναι οι ιδιοκτήτες ακινήτων σε περιοχές που θα μπουν για πρώτη φορά στο σύστημα αντικειμενικών αξιών.


Ο ΕΝΦΙΑ του 2022, θα επιβληθεί σε περισσότερα τετραγωνικά συγκριτικά με τον ΕΝΦΙΑ του 2021. Ο φόρος ανά τετραγωνικό θα υπολογιστεί με διαφορετικές τιμές λόγω της επικείμενης εξίσωσης των αντικειμενικών αξιών με τις πραγματικές. Και επί του τελικού φόρου, θα γίνονται μεγαλύτερες εκπτώσεις που θα φτάνουν ακόμη και στο 50% συγκριτικά με αυτές που έγιναν στον φετινό ΕΝΦΙΑ (10-30%). Αυτό είναι το πλαίσιο των αλλαγών που προωθούνται και οι οποίες θα αρχίσουν να φαίνονται σταδιακά.


Η αρχή θα γίνει με την άμεση δημοσίευση των αντικειμενικών αξιών μέσα στις επόμενες ημέρες. Θα δημοσιευτούν μεν, θα ενεργοποιηθούν δε από τον Ιανουάριο του 2011.


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ: Ποιοι θα πληρώσουν περισσότερα και ποιοι λιγότερα - Non stop πληρωμές ως τον Δεκέμβρη του 2022

Ακίνητα: Αυτές είναι οι 10 πιο περιζήτητες περιοχές σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη για αγορά ή ενοικίαση

Θα είναι εκατομμύρια οι ιδιοκτήτες που θα δουν αλλαγή στο εκκαθαριστικό τους. Θα υπάρξουν πολλές εκατοντάδες χιλιάδες που θα τύχουν μείωσης της επιβάρυνσης ακόμη και πάνω από 10% συγκριτικά με το 2020 αλλά και αυτοί που θα κληθούν να πληρώσουν περισσότερα. Ειδικά ιδιοκτήτες ακινήτων σε περιοχές που σήμερα βρίσκονται εκτός αντικειμενικού συστήματος θα βάλουν πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη καθώς θα κληθούν να πληρώσουν ακόμη και 2 ευρώ επιπλέον για κάθε τετραγωνικό του σπιτιού τους.


Ποιες είναι οι αλλαγές που θα επηρεάσουν τον ΕΝΦΙΑ του 2022;

1. Έχει ήδη γίνει η ένταξη τουλάχιστον 3000 περιοχών στο σύστημα αντικειμενικών αξιών. Στις περισσότερες από αυτές τις περιοχές (σ.σ πολλές από τις οποίες είναι και ακριβές ζώνες όπως τμήματα της Μυκόνου, της Πάρου κλπ) θα υπάρξουν σοβαρές ανατιμήσεις οι οποίες με τη σειρά τους θα επιφέρουν και αύξηση του ΕΝΦΙΑ.


2. Η εξίσωση των αντικειμενικών αξιών με τις εμπορικές έχει ολοκληρωθεί. Θα υπάρξουν λίγες περιοχές στις οποίες θα γίνουν μειώσεις (σ.σ κυρίως ακριβές περιοχές) αλλά και πολλές περιοχές στις οποίες θα γίνουν αυξήσεις.


Οι αλλαγές που προαναφέρθηκαν θα "αυξήσουν" την φορολογητέα ύλη για την επιβολή του ΕΝΦΙΑ. Το υπουργείο Οικονομικών θα υπολογίσει τα χρήματα που θα προκύψουν από τη φορολόγηση μεγαλύτερων περιουσιών και με αυτά θα χρηματοδοτήσει την νέα μείωση του ΕΝΦΙΑ. Ουσιαστικά θα αυξηθούν οι συντελεστές έκπτωσης που εξαρτώνται από το σύνολο της περιουσίας.



Στην πράξη:

· Περιουσίες με αξία έως 60.000 ευρώ που σήμερα έχουν έκπτωση φόρου 30%, θα φτάσουν ακόμη και στο 50%


· Περιουσίες με αξία από 60.000 έως 80.000 ευρώ που σήμερα έχουν έκπτωση 27% θα φτάσουν κοντά στο 40%


· Περιουσίες με αξία από 80.000 έως 100.000 που σήμερα έχουν έκπτωση 25% θα πάνε τουλάχιστον στο 35% και


· Περιουσίες από 100.000 ευρώ και πάνω (και μέχρι το όριο του ενός εκατ. ευρώ) θα έχουν συντελεστή έκπτωσης τουλάχιστον 30%.