17 Ιουν 2021

Η Φ. Γεννηματά διάλεξε πλευρά


Άννα Γκρίτζη

Τη μέρα που ο φανατικά αντιΣΥΡΙΖΑ υποψήφιος για την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ Ανδρέας Λοβέρδος έθεσε σε διαβούλευση την πολιτική του διακήρυξη, η Φώφη Γεννηματά από το βήμα της Βουλής έκανε σαφή την επιλογή της, να παλέψει για την αλλαγή των πολιτικών συσχετισμών, δηλαδή για να μπει τέλος στην ηγεμονία της ΝΔ.

«Και αν σήμερα η Κυβερνητική πλειοψηφία ψηφίσει αυτό το τερατούργημα, αποτελεί σαφή και αδιαπραγμάτευτη δέσμευσή μας, η κατάργησή του αμέσως όταν οι πολιτικοί συσχετισμοί το επιτρέψουν. Συσχετισμοί που αρχίζουν να αλλάζουν."

Η διατύπωσή της ήταν πολύ πιο πρωθημένη από την επαγγελία της "προοδευτικής διακυβέρνησης", που την κατέστησε στόχο του συστήματος εξουσίας, με αποτέλεσμα να δεχθεί ισχυρές πιέσεις μέσα και έξω από το κόμμα της και να την εγκαταλείψει. Προκάλεσε αίσθηση και συζητήσεις στο εσωτερικό του ΚΙΝΑΛ, ενώ ακόμη και συνεργάτες της ξαφνιάστηκαν με την καθαρότητα με την οποία πήρε θέση, παρά την πόλωση που επικρατεί στο πολιτικό σκηνικό και με δεδομένο το νέο κύμα αποδοκιμασίας που θα δεχθεί από τα φιλοκυβερνητικά κέντρα επιρροής.

Ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης έδειξε, πως εκνευρίστηκε πολύ και εγκατέλειψε το κεντρώο-μετριοπαθές προφίλ που προσπαθεί να χτίσει, για να την καταγγείλει σαν σκληρός δεξιός:

«Άκουσα ένα κρεσέντο μηδενισμού, αφορισμού, με αναμάσημα ξεπερασμένων κλισέ: Όλα μαύρα στη χώρα, όλα μαύρα στο νομοσχέδιο.

Είχα την εντύπωση ότι δεν άκουγα εσάς, αλλά άκουγα τον κ. Τσίπρα. Και πρέπει να σας δώσω μία φιλική συμβουλή: Μεταξύ του πρωτότυπου και του αντιγράφου, πάντα το πρωτότυπο θα διαλέγουν οι πολίτες. Αλλά αυτό είναι ζήτημα, το οποίο αφορά εσάς. Θα το λύσετε μεταξύ σας. Κυρία Γεννηματά, αφού επιλέξατε να μιλήσετε πριν από μένα, θα ακούστε και την κριτική. Σεβαστείτε τις κοινοβουλευτικές διαδικασίες. Θα μιλήσετε στη συνέχεια. Το πόσο διαφορετικοί ήσασταν σήμερα από τον κ. Τσίπρα, ας το κρίνουν οι πολίτες».

Δεν προκαλεί έκπληξη η αγανάκτηση του Κ. Μητσοτάκη. Εχει επενδύσει πολιτικά στην απομόνωση του ΣΥΡΙΖΑ, ώστε, ελλείψει συμμαχιών, να καθίσταται αδύνατη η επιστροφή του στην εξουσία. Πόσο μάλλον όταν η απλή αναλογική που θα ισχύσει στις επόμενες εκλογές ευνοεί τις συνεργασίες κομμάτων. Ο χειρότερος φόβος του πρωθυπουργού, όπως όλα δείχνουν, είναι η δημιουργία ενός αντιδεξιού-αντιμητσοτακικού μετώπου, που θα μπορούσε να αποκτήσει απειλητική για τον ίδιο και το κόμμα του δυναμική.

Κατά συγκλίνουσες εκτιμήσεις, ο πρωθυπουργός  επέλεξε να εκθέσει την Φ. Γεννηματά στο αντιΣΥΡΙΖΑ κομμάτι του κόμματός της, τρομάζοντάς τους ότι είναι σε συνεννόηση με τον Αλ. Τσίπρα για να συγκυβερνήσουν κάποια στιγμή. Το πόσο μακριά από την πραγματικότητα είναι αυτό το σενάριο, φαίνεται από το πόσο ξαφνιάστηκαν στον ΣΥΡΙΖΑ ακούγοντας την Φ. Γεννηματά.

«Μπράβο της για το κουράγιο» σχολίαζε χαρακτηριστικά συνεργάτης του Αλ. Τσίπρα, γνωρίζοντας πόσο κόστος θα έχει για την ίδια η δέσμευσή της στην προσπάθεια για αλλαγή των πολιτικών συσχετισμών.

Η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ μίλησε πολύ αυστηρά για τον ΣΥΡΙΖΑ, χαρακτηρίζοντας άλλωστε τη ΝΔ "γαλάζιο ΣΥΡΙΖΑ" σε θέματα αποτελεσματικότητας και ύφους εξουσίας. Οι εντυπώσεις όμως δημιουργήθηκαν από τη δέσμευσή της για ανατροπή του εργασιακού νομοσχεδίου όταν οι συνθήκες το επιτρέψουν και αυτό, λογικά, δεν μπορεί να συμβεί παρά μόνο με μια νέα προοδευτική κυβέρνηση συνεργασίας.