Ανω κάτω έχει κάνει τα κόμματα και τις κομματικές γραμμές το νομοσχέδιο Τσιάρα για την συνεπιμέλεια των παιδιών μετά το διαζύγιο των γονέων. Η αρχή έγινε με την Μαριέττα Γιαννάκου που δήλωσε ότι θα το καταψηφίσει, αφού όπως είπε "οι περισσότερες διατάξεις που υπάρχουν φανερώνουν πως..
δεν έχουν διαμορφωθεί με γνώμονα και επίκεντρο το παιδί αλλά με τις επιθυμίες των γονέων". Ενστάσεις έχει διατυπώσει και η Ολγα Κεφαλογιάννη και η Αννα Καραμανλή και είναι η πρώτη φορά που γαλάζιοι βουλευτές απειλούν να καταψηφίσουν κυβερνητικό νομοσχέδιο. Από το Μαξίμου πάντως στελέχη του επιτελείου του Κυριάκου Μητσοτάκη διέρρεαν ότι δεν υπάρχει σε τέτοια θέματα κομματική πειθαρχία.Ο ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε ονομαστική ψηφοφορία
Ο ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε ονομαστική ψηφοφορία για το νομοσχέδιο και ειδικά για τα 2 επίμαχα άρθρα.
Δηλαδή για το άρθρο 7 που προβλέπει ότι η γονική μέριμνα θα ασκείται "από κοινού και εξίσου" από τους δύο γονείς μετά το διαζύγιο, αλλά και για το άρθρο 13, που εισάγει το μαχητό τεκμήριο του 1/3, στον χρόνο που πρέπει να περνά το παιδί με τον γονέα με τον οποίο δεν διαμένει.
Εμπλοκή στο ΚΙΝΑΛ
Εμπλοκή όμως προέκυψε και στο ΚΙΝΑΛ καθώς με την καταψήφιση του νομοσχεδίου που αποφάσισε η Φώφη Γεννηματά διαφωνούν τουλάχιστον 6 βουλευτές του Κινήματος, μεταξύ αυτών και ο Ανδρέας Λοβέρδος και Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος.
Αρχικά είχε αποφασιστεί ότι όσοι διαφωνούν θα μπορούν να απόσχουν από την ψηφοφορία για να μην δοθεί η εικόνα της ρήξης. Αν και ένας τουλάχιστον από τους διαφωνούντες χαρακτήρισε πολιτικά ακατανόητη τη στάση του ΚΙΝΑΛ. Τελικά όμως το ΚΙΝΑΛ αποφάσισε και αυτό να απόσχει από την ψηφοφορία…αλλά την ίδια στιγμή κατηγορεί τον ΣΥΡΙΖΑ επειδή απέχει.
"Ποιος είναι ο ηθικός αυτουργός του νομοθετήματος; Γιατί δεν είναι εδώ ο πρωθυπουργός, διερωτήθηκε ο κ. Τσίπρας; Ολοι γνωρίζουμε ότι το νομοθέτημα έρχεται από την κορυφή του επιτελικού κράτους" είπε αρχικά για να προσθέσει "Η κα Γιαννάκου μίλησε για γραφεία, ομάδες επηρεασμού που δίνουν λεφτά. Εγώ ρωτώ : ποιοι είναι αυτοί που διαθέτουν το χρήμα και επιβάλλουν νομοθετήματα στην κυβέρνηση και στον κ. Μητσοτάκη για ένα τόσο ευαίσθητο ζήτημα; Και πως είναι δυνατόν να επιβάλλουν αυτοί με χρήμα ένα τέτοιο νομοσχέδιο; Να έρθει εδώ ο κ. Μητσοτάκης και αν απαντήσει".
"Γιατί το κάνει αυτό ο πρωθυπουργός και με το νομοσχέδιο διαχειρίζεστε το παιδί σαν να είναι οικόπεδο προς διανομή μεταξύ γονέων; Γιατί έρχεται ο Μητσοτάκης και δεσμεύει τον δικαστή τι θα θεωρεί πρώτιστο συμφέρον του παιδιού; Γιατί το από κοινού της γονικής μέριμνας που υποδηλώνει κοινότητα φροντίδων απαξιώνεται με το εξίσου;
Γιατί ο νομοθέτης αγνοεί ότι οι γυναίκες δεν είναι μισθολογικά εξίσου που να τις επιτρέπει να συμβάλει οικονομικά. Ισότιμα ναι πρέπει να ασκείται η γονική μέριμνα αλλά όχι εξίσου. Εισάγετε με αυτό το τρόπο την υποχρεωτικά ισόχρονη συμμετοχή και επιβάλλεται την εναλλασσόμενη κατοικία. Μετράτε τους ψυχολογικούς κινδύνους ή δεν σας ενδιαφέρει αν μετατρέπετε το παιδί σε βαλίτσα;" είπε ο κ. Τσίπρας.
Παράλληλα, επιτέθηκε στον υπουργό Δικαιοσύνης -μίλησε για υποκρυπτόμενο "μισογυνισμό" ενώ τον αποκάλεσε "αυτοφωράκια" του πρωθυπουργού.
"Ο κ. Τσιάρας εκτελεί χρέη αυτοφωράκια. Το νομοσχέδιο αποτελεί δέσμευση του κ. Μητσοτάκη προς συγκεκριμένα συμφέροντα. Να έρθει λοιπόν εδώ και να υπερασπιστεί τις αποφάσεις του και να απολογηθεί. Αλλιώς να τροποποιήσει ο υπουργός τις διατάξεις που προκαλούν αντιδράσεις" είπε.