Σε χώρο καραντίνας μετατράπηκαν μέσα σε ένα απόγευμα οι αποθήκες του Λιμανιού της Καλαμάτας για να στεγάσουν όπως όπως τους 182 πρόσφυγες και μετανάστες, που έφτασαν το βράδυ της Δευτέρας του Πάσχα, ύστερα από τρεις..
εφιαλτικές ημέρες που έμειναν αβοήθητοι σε ακυβέρνητο σκάφος νοτιοανατολικά του Ακρωτηρίου Ταίναρο.Παραμένει βέβαια το ερώτημα πώς ακριβώς τηρεί το κράτος τα μέτρα προστασίας των νεοαφιχθέντων από τον κορονοϊό, όταν τους στοιβάζει σε μια αποθήκη λιμανιού όπου θα κοιμούνται κατάχαμα σε στρώματα, τη στιγμή που ανάμεσα στην ομάδα έχουν εντοπιστεί θετικά κρούσματα. Αποδεικνύεται άλλη μια φορά η απουσία ενός βασικού σχεδίου αντιμετώπισης έκτακτων αφίξεων προσφύγων και μεταναστών εκ μέρους του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου και της αρμόδιας γενικής γραμματείας Υποδοχής, με αποτέλεσμα να αφήνονται να αντιμετωπιστούν σοβαρές καταστάσεις με αυτοσχεδιασμούς της τελευταίας στιγμής, εξαιρετικά αμφίβολης αποτελεσματικότητας.
Σύμφωνα με πληροφορίες του Alarm Phone, που εντοπίζει περιστατικά κινδύνου στο Αιγαίο και ενημερώνει τις αρχές, η μηχανή του σκάφους που τους μετέφερε από την Τουρκία στην Ιταλία σταμάτησε τη Μεγάλη Πέμπτη. Ενημερώθηκαν αμέσως το Ελληνικό Λιμενικό και το Συντονιστικό Κέντρο Θαλάσσιας Διάσωσης της Ρώμης. Την Κυριακή του Πάσχα, ήδη τρεις μέρες εγκαταλειμμένοι στη θάλασσα, οι επιβαίνοντες ενημέρωσαν το Alarm Phone ότι τελείωσε το φαγητό και το νερό και ότι η παραμονή τους στην ακυβέρνητη βάρκα είναι επικίνδυνη, ιδίως στη φουσκοθαλασσιά της νύχτας.
Το Λιμενικό έδωσε οδηγίες σε φορτηγό πλοίο που βρισκόταν σε κοντινή απόσταση να πραγματοποιήσει επιχείρηση διάσωσης και τελικά οι 182 επιβαίνοντας οδηγήθηκαν στην Καλαμάτα νωρίς το βράδυ της Δευτέρας του Πάσχα.
Εκεί ωστόσο φάνηκε η ανετοιμότητα του συστήματος υποδοχής προσφύγων και μεταναστών να διαχειριστεί με αποτελεσματικότητα αφίξεις εν μέσω πανδημίας. Αρχικά ο σχεδιασμός προέβλεπε να μεταφερθούν οι 182 νεοαφιχθέντες στη δομή φιλοξενίας του Πύργου, επιλογή που γεννά ερωτήματα, δεδομένου ότι η δομή του Πύργου έχει χωρητικότητα 80 άτομα και ήδη φιλοξενεί 56. Ωστόσο ο σχεδιασμός άλλαξε μόλις έγιναν γνωστά τα πρώτα αποτελέσματα των τεστ για τον κορονοϊό που έκανε κλιμάκιο του ΕΟΔΥ στους νεοαφιχθέντες.
Σύμφωνα με την εφημερίδα της Μεσσηνίας Θάρρος News, εντοπίστηκαν θετικά κρούσματα και έτσι αποφασίστηκε να μείνουν οι νεοαφιχθέντες σε καραντίνα στην Καλαμάτα. Ωστόσο, κατάλληλος χώρος για καραντίνα δεν υπάρχει στην περιοχή, όπως επιβεβαίωσε ο δήμαρχος Καλαμάτας Θανάσης Βασιλόπουλος σε δηλώσεις του στον τοπικό τύπο. Έτσι επιλέχτηκε ο χώρος της αποθήκης του λιμανιού σαν λύση της τελευταίας στιγμής.
Ελλείψει χώρου και σχεδίου, τα βασικά ανέλαβε να τα κάνει η περιφέρεια Πελοποννήσου σε συνεργασία με το δήμο Καλαμάτας και με την βοήθεια κλιμακίου του Ερυθρού Σταυρού. Προμήθευσαν τους πρόσφυγες με στρώματα, στρωματοθήκες και κουβέρτες, τους μοίρασαν μάσκες και ατομικά μπουκαλάκια αντισηπτικό και φρόντισαν για το φαγητό, μέχρι να βρεθεί καταλληλότερη λύση ή μέχρι να τελειώσει η περίοδος της καραντίνας και να μεταφερθούν οι άνθρωποι σε δομή υποδοχής.