Μαρίνα Αλεξανδρή
H Νέα Δημοκρατία έπιασε στον «αέρα» την φράση του Αλέξη Τσίπρα για το «ξεστοκάρισμα» στα εμβόλια της AstraZeneca κι έστησε αντιπολιτευτικό πάρτι κόντρα στην αντιπολίτευση.
Το ίδιο είχε κάνει μια μέρα νωρίτερα και με την αναφορά του γραμματέα του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Τζανακόπουλου σε «αυτονομημένες εστίες εξουσίας» στο Δημόσιο. Τον πρώτο η κυβέρνηση τον έχρισε «υπονομευτή της εθνικής προσπάθειας» του εμβολιασμού και τον δεύτερο «εκκαθαριστή». Δεν πρόκειται για τυχαία πυρά, ούτε για απλή αντεπίθεση λόγω της πολιτικής πίεσης που δέχεται η κυβέρνηση από το αποτυχημένο lockdown. Αποτελεί κεντρικό σχέδιο του Μαξίμου η ανάδειξη του ΣΥΡΙΖΑ ως ακτιβιστικού, αντιθεσμικού και ανεύθυνου μοντέλου διακυβέρνησης και η αναθέρμανση του αντιΣΥΡΙΖΑ κλίματος.
Δεν είναι τυχαίο, ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης αμέσως μετά την συνέντευξη Τσίπρα στον ΑΝΤ1 έσπευσε, κατά την συνάντησή του με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, να στείλει μήνυμα υπέρ του εμβολιασμού, δηλώνοντας ότι «το καλύτερο εμβόλιο είναι εκείνο που γίνεται πιο γρήγορα». Στόχος του ήταν, να εμφανίσει εαυτόν «υπεύθυνο» κόντρα στον «ανεύθυνο» Αλέξη Τσίπρα (που, παρά ταύτα, είχε παροτρύνει ευθέως όλους τους πολίτες, να κάνουν οποιαδήποτε εμβόλιο).
Ούτε είναι τυχαίο, πως ο Μάκης Βορίδης, ο εμπνευστής του δόγματος του θεσμικού αποκλεισμού της Αριστεράς από την εξουσία, ανέλαβε να αναδείξει τις δηλώσεις Τζανακόπουλου ως επιτομή «της κουλτούρας της Αριστεράς, μέρος της οποίας είναι οι εκκαθαρίσεις». «Μέρος της κουλτούρας της Αριστεράς είναι ο Άρης Βελουχιώτης, οι εκκαθαρίσεις, η κατάληψη του συνόλου της εξουσίας και ο έλεγχος των αρμών της» είπε προσθέτοντας πως «ο συγκεκριμένος τρόπος σκέψης που εκφράζει ο ΣΥΡΙΖΑ, παραμένει ένα συνολικό και μεγάλο πρόβλημα για την κουλτούρα αυτού του τόπου».
Η προβολή αυτών των θέσεων και αυτών των κινήσεων στο μεγάλο, και μεσοπρόθεσμο πολιτικό κάδρο δείχνουν τον άξονα, πάνω στον οποίο κινείται το Μαξίμου: Στις εκλογές, όποτε κι εάν γίνουν, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν θέλει να κριθεί η κυβέρνηση Μητσοτάκη – θέλει να συγκριθεί η «διακυβέρνηση Τσίπρα» και η «διακυβέρνηση Μητσοτάκη». Ο πρωθυπουργός έχει ήδη ορίσει, δημόσια, την εν λόγω σύγκριση ως εκλογικό δίλημμα. Και για να του βγει ο σχεδιασμός, επιχειρεί να απονομιμοποιήσει την άσκηση αντιπολίτευσης, να επαναφέρει, συνεχώς, σε πρώτο πλάνο την κυβερνητική θητεία του ΣΥΡΙΖΑ και να κρατά ενεργό το αντιΣΥΡΙΖΑ μέτωπο.
Στην Κουμουνδούρου αντιμετωπίζουν την τακτική αυτή, ως προϊόν κοινού σχεδίου της κυβέρνησης και των συστημικών μέσων ενημέρωσης που την στηρίζουν. Γνωρίζουν, ότι πατούν σε ναρκοπέδιο, θεωρούν πως το σύστημα εξουσίας Μαξίμου και ΜΜΕ «την έχει στημένη», όπως λένε χαρακτηριστικά, για να μεγεθύνει, παραποιεί ή και να διαστρεβλώνει πλήρως την οποιαδήποτε τοποθέτηση από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης και βλέπουν αυτόν τον «μηχανισμό προπαγάνδας» να κλιμακώνεται και να εντείνεται το επόμενο διάστημα.
Σε πρώτο επίπεδο, αποδίδουν την τακτική της κυβέρνησης σε επιχείρηση αντιπερισπασμού και στην προσπάθεια να καλύψει τις ευθύνες της για τα μεγάλα αδιέξοδα και στην διαχείριση της πανδημίας και της οικονομικής κρίσης.
Γνωρίζουν, όμως, επίσης, πως πρόκειται και για μια τακτική με βάθος και με εκλογικό ορίζοντα (με σταθερό στόχο να μην κρίνεται ο αντιπολιτευτικός λόγος του ΣΥΡΙΖΑ αλλά τα πεπραγμένα του στην προηγούμενη διακυβέρνηση). Όπως γνωρίζουν και αντιλαμβάνονται (οι περισσότεροι τουλάχιστον), πως η τακτική αυτή εξακολουθεί να έχει πέρασμα σε ένα μεγάλο κομμάτι ψηφοφόρων πέραν των στενών ορίων της ΝΔ. Το ερώτημα είναι, εάν (και πως) σχεδιάζουν να ανακόψουν το «πέρασμα» αυτό, που αγγίζει κυρίως ψηφοφόρους των μεσαίων στρωμάτων, αρνητικούς στην πρώτη διακυβέρνηση της αριστεράς και επιρρεπείς στα κελεύσματα του αντιΣΥΡΙΖΑ μετώπου.
tvxs.gr