16 Απρ 2021

Πολιτισμός του τσιμέντου και της μπουλντόζας


Τάσος Τσακίρογλου

Εικόνα πλήρους κατάρρευσης παρουσιάζει ο πολιτισμός, αφού, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, από τον Ιανουάριο του 2020 μέχρι τον αντίστοιχο μήνα του 2021 ο κύκλος εργασιών σε «Τέχνες, Διασκέδαση και Ψυχαγωγία» κατέγραψε μείωση 88,2%, μεγαλύτερη από οποιαδήποτε άλλη οικονομική δραστηριότητα στη χώρα.

Ηταν από τους πρώτους κλάδους, στους οποίους η κυβέρνηση έβαλε λουκέτο, ενώ η υπουργός «Πολιτισμού» (;) Λίνα Μενδώνη ενέταξε με χίλια ζόρια και τεράστια καθυστέρηση τους καλλιτέχνες στους δικαιούχους της αποζημίωσης πείνας των 534 ευρώ.

Οι κυβερνητικές «επιδόσεις» στον χώρο αυτό είναι αξιοθρήνητες, την ίδια ώρα που τα μέλη και τα στελέχη της «διδάσκουν» καθημερινά «πολιτισμό» σε όλα τα πεδία.

- Σε επίπεδο επικοινωνίας έχουν πλουτίσει την ελληνική γλώσσα και συνεχίζουν να το κάνουν με ανεξάντλητη φαντασία: σκόιλ ελικίκου, λοιμώχθηκαν, μέτζη του νέουκτη, εκδήλωση Κινάναου, τενεκένας και άλλα πολλά από τις πλατφόρμες που στήθηκαν αεριτζίδικα εν μιά νυκτί για να κάνουν αρπαχτές διάφοροι τυχάρπαστοι «επιχειρηματίες».

- Σε επίπεδο μνημείων δικαίως η υπουργός απέκτησε στα σόσιαλ μίντια το προσωνύμιο «τσι-μενδώνη», από το τσιμέντωμα της Ακρόπολης χωρίς να ρωτηθούν οι αρχαιολόγοι και με διαδικασίες-εξπρές.

- Σε ηθικό επίπεδο, η υπουργός και ο πρωθυπουργός ελέγχονται για την υπόθεση Λιγνάδη, για  τις καθυστερήσεις και τις παραπλανητικές δηλώσεις στον Τύπο.

- Σε επίπεδο προσωπικού παραδείγματος ο πρωθυπουργός (και η σύζυγός του) παραβίασε ανερυθρίαστα τα περιοριστικά μέτρα για τον κορονοϊό, τα οποία επέβαλε σε όλους εμάς (Πάρνηθα, Καλαμάτα, Ικαρία κ.λπ.).

- Σε κοινωνικό επίπεδο πλείστοι όσοι μεγαλοσχήμονες και μικρομεσαία στελέχη της «παρατάξεως» παραβίασαν τη σειρά των εμβολιασμών, γυρίζοντάς μας στην εποχή του «μπάρμπα από την Κορώνη».

- Σε συμβολικό επίπεδο έθεσαν την κυβέρνηση σε ομηρία από τον μιντιακό υπόκοσμο, για την «προστασία» του οποίου χρεωνόταν το δημόσιο ταμείο.

- Σε ουσιαστικό επίπεδο υποβίβασαν το υπουργείο Παιδείας σε παράρτημα της Εκκλησίας. Κανονικά θα έπρεπε να μετονομαστεί σε «Υπουργείο Θρησκευτικής Αυθαιρεσίας και Παραπαιδείας».

- Σε επίπεδο (φιλελεύθερης) αξιοκρατίας διόρισαν και διορίζουν ανθρώπους που στερούνται ακόμα και τυπικών προσόντων ή ψεύδονται για τους εκπαιδευτικούς τους τίτλους, όπως στην πρώτη περίπτωση ο διοικητής της ΕΥΠ, Παναγιώτης Κοντολέων, και στη δεύτερη ο υφυπουργός Εξωτερικών, Αντώνης Διαματάρης.

- Σε επίπεδο διαφάνειας ο κανόνας είναι οι απευθείας αναθέσεις (με διάφορες δικαιολογίες), με πλέον κραυγαλέο παράδειγμα την κυρία Σοφία Νικολάου, σε φίλιες εταιρείες των λίγων εβδομάδων.

- Σε επίπεδο ελευθεροτυπίας οι λίστες τύπου Πέτσα έχουν μετατρέψει την πλειονότητα των ΜΜΕ σε κυβερνητικά αντηχεία, που επαναλαμβάνουν μονότονα το κυβερνητικό ποίημα, αυτοσχεδιάζοντας απλώς στις λέξεις που επιλέγουν για να το απαγγείλουν.

- Στην Υγεία έχουν διαφυλάξει σαν κόρη οφθαλμού την «ανεξαρτησία» των ιδιωτικών κλινικών και ιατρικών κέντρων, αφήνοντας μόνα στη μάχη τα δημόσια νοσοκομεία.

Ο κατάλογος του κυβερνητικού «πολιτισμού» δεν έχει τέλος και, όπως μας θυμίζει ο μεγάλος Χανς Μάγκνους Εντσενσμπέργκερ, «το κόμμα της μπουλντόζας διαμαρτύρεται για την κατάρρευση των αξιών, το κόμμα της διαφθοράς για τον ηθικό ξεπεσμό, το κόμμα των άξεστων για την καταστροφή του πολιτισμού».

Ο πολιτισμός εκπροσωπείται από εκείνους που πραγματικά τον υπηρετούν και όχι από όσους διαμορφώνουν μια καθημερινότητα της βαρβαρότητας, της αναισθησίας και της αλαζονείας. Ο πολιτισμός είναι δόσιμο, είναι προσφορά, είναι καλλιέργεια και όχι αρπαγή, συναλλαγή και διαφθορά σε όλα τα επίπεδα. Τι λέτε;


ΠΗΓΗ: efsyn.gr