24 Απρ 2021

Το ραντεβού μας με τη Πασχαλιά του Χαρδαλιά..- Της Τζένης Σουκαρά

 


Παραμονές του δεύτερου Πάσχα της πανδημίας του 2021. Μοιάζω σαν ηρωίδα μυθιστορήματος  που βιώνει μια ιστορική στιγμή για την ανθρωπότητα. Δεν είμαι απόλυτα περιποιημένη για να εμφανιστώ στην ιστορία και να καταγραφώ στο διηνεκές αλλά η μάσκα βλέπεις αγρίεψε το..

βλέμμα μου. 

Αγαπημένο μου ημερολόγιο..

Παραμονές της δεύτερης Πασχαλιάς, πρώτη ημέρα των μέτρων του Χαρδαλιά για τους Πασχαλινούς παραβάτες..

Από το ΚΤΕΛ κατέβασε οικογένεια σήμερα που πήγαινε στο χωριό! Απόρησα με τους δραπέτες! Πού την βρήκαν την τόλμη να φύγουν οικογενειακώς οι μασκοφορεμένοι;  

Η αλήθεια είναι πως βρισκόμαστε και στην κορύφωση του νευρικού παροξυσμού όπου ακόμα και αυτή η απόδραση για να φας το κοψίδι σου στη χλόη αποτελεί γροθιά στο σύστημα! 

Το κοκορέτσι μοιάζει με μολότοφ! Και το σπληνάντερο της επαρχίας κουκουλοφόρος!

Ξέρω ..Κοιτάς τον Χαρδαλιά που σε μαλώνει ένα χρόνο τώρα και σου έρχεται να πας στην πλατεία να συνωστιστείς αλλά μην το κάνεις ..Κυρίως εάν δεν έχεις εμβολιαστεί!

Ο Χαρδαλιάς απειλεί εμάς, τα αδέλφια και τα πρωτοξάδελφά μας πως το Πάσχα θα μας βρει στο αυτόφωρο εάν συναντηθούμε σε πυλωτές και ταράτσες.

Δίνει δικαίωμα για δυο οικογένειες και μέχρι τον αριθμό 9 στο οικογενειακό τραπέζι. Κι εγώ μας βγάζω 10 μαζί με τον σκύλο μου, μέλος γνήσιο της οικογενείας, ο οποίος απαιτεί την θέση και τον ρόλο του στις οικογενειακές συνάξεις. 

Παραβάτης ο σκύλος μου, παραβάτης κι εγώ ..

Η μεζούρα τούτο το Πάσχα βάζει κόντρες με τα μοδιστράδικα ..Μέση, μπούστο, Περιφέρεια. Αποστάσεις στους ναούς, στο προσκύνημα, στον Επιτάφιο, στην Ανάσταση.

Παραμονές ενός Πάσχα διαφορετικού με τα Ευαγγέλια να διαβάζονται το απόγευμα στις 5 και το Χριστός Ανέστη στις 9.

Σταθερή αξία ο Πέτρος Γαιτάνος ! Δεν άλλαξε, είναι ίδιος στις φωτογραφίες!

Για το ελληνικό Πάσχα κατόρθωσε  ο Πέτρος Γαϊτάνος να είναι ό,τι και ο Αγιος Βασίλης για τα Χριστούγεννα. 

Δεν υπάρχει Πάσχα χωρίς Γαϊτάνο, όπως δεν ανθίζει η άνοιξη χωρίς χελιδόνι. Είναι η ακλόνητη σταθερά.

Και αν δεν τον μπορείς τον Γαϊτάνο, δικαίωμα σου να αγαπάς το κοκορέτσι απο το σπετσοφάι,δες τον Ιησού απο τη Ναζαρέτ για να βιώσεις το Πάσχα και να βαδίσεις τα μονοπάτια της παράδοσης. 

Σύμφωνα με πληροφορίες  και φέτος το κανάλι δεν θα μεταδώσει τον Ιησού από τη Ναζαρέτ   από τη Μεγάλη Δευτέρα, αλλά από τη Μεγάλη Πέμπτη. Βοήθεια στο ακροατήριο είναι αυτή, το οποίο εν αναμονή του εμβολιασμού του  πειραματίζεται στα τσουρέκια και αισθάνεται κατάκοπο με την ζύμη που ξεκουράζεται!

Για  όλους μας  η παρακολούθηση του Ιησού απο τη Ναζαρέτ  περιέχει ακόμα  προκλήσεις: Δοκιμές για αλτσαχάιμερ. Ελέγχεις εαν θυμάσαι όλες τις ατάκες ή έχεις ξεχάσει κάτι . Οσον αφορά τον πρωταγωνιστή, τον Ρόμπερτ Πάουελ, λογικά κάποια στιγμή θα γίνει άγιος της καθολικής εκκλησίας και προστάτης απελπισμένων δημοσιογράφων που κάθε χρόνο αναρτούν το «Δείτε πώς είναι σήμερα ο Ιησούς από τη Ναζαρέτ»


Και αν τον Ιησού απο τη Ναζαρέτ τον αφήνεις στα αλλόδοξα ακροατήρια που θα έχουν και μια αγωνία για το τι θα γίνει στο τέλος ,τότε πάς ολοταχώς στους ήρωες της Βίβλου. Μωυσή, Ερυθρά Θάλασσα και πολλά άλλα γουέστερν!

Από την μία ο εκλεκτός λαός του Θεού και από την άλλη οι ινδιάνοι –Ρωμαίοι, Αιγύπτιοι, Φιλισταίοι. 

 Ο ήρωας της Βίβλου φοράει φαρδύ χιτώνα. Έχει πολύ φρύδι και καλοχτενισμένο γένι. Επίσης είναι cool, άνετος και δεν  έχει το παραμικρό άγχος ακόμα και αν βλέπει, ας πούμε, τη στάθμη του νερού να ανεβαίνει επικινδύνως, να βρέχει ακρίδες, φωτιά και να μετατρέπεται  σε στήλη άλατος. 

Όλα τα τελετουργικά άλλαξαν μα τι τα θες; 

Η Πασχαλιά το ίδιο μυρίζει, οι ύμνοι και οι δοξολογίες τα ίδια λόγια θα πουν..

Στην Ελλάδα η Μεγάλη Εβδομάδα μπορεί να άλλαξε ώρα ..μα οι καμπάνες ήδη πενθούν ..και η Ανάσταση δεν θα χάσει το ραντεβού της. 

Αρκεί εσύ και εγώ να είμαστε εκεί. . 

Να μην μας προσπεράσουν..