30 Απρ 2021

Μαξίμου / Ευαγγέλιο Πισσαρίδη για τη μεσαία τάξη και φθηνά εισιτήρια για τους νέους


Κώστας Σαββόπουλος

Επικοινωνιακά πυροτεχνήματα εκτοξεύονται από το Μέγαρο Μαξίμου προς τη μεριά της μεσαίας τάξης και των νέων, στο πλαίσιο απεγνωσμένης προσπάθειας να ανακοπεί η δυσφορία των πιο παραγωγικών - δυναμικών τμημάτων της κοινωνίας λόγω της οικονομικής αβεβαιότητας.

Το γαλάζιο επιτελείο επιχειρεί με ευχολόγια, γενικόλογες υποσχέσεις και ημίμετρα να διορθώσει την επιτελική του εικόνα, καθώς τα ποιοτικά στοιχεία των δημοσκοπήσεων προκαλούν κύματα ανησυχίας στους συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη.

Ιδιαίτερη βαρύτητα θα αποδοθεί, μετά την πασχαλινή ανάπαυλα, στον εξωραϊσμό του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης, που αποτελεί το «κλειδί» για την εκταμίευση των κοινοτικών κονδυλίων του ταμείου ανάκαμψης. Οι (μνημονιακής κοπής) πτυχές του σχεδίου, όπως οι αποδιάρθρωση των εργασιακών σχέσεων, ήδη πλασάρονται από τους υπουργούς σαν επωφελείς για τους εργαζομένους, χωρίς ωστόσο να πείθονται τα συνδικάτα, που βρίσκονται σε θέση μάχης...


Προσφέρει ελπίδα και ευχολόγια

Ο πρωθυπουργός είναι εγκλωβισμένος στις αντιφάσεις της στρατηγικής του. Με την υιοθέτηση του «ευαγγελίου Πισσαρίδη» η κυβέρνηση αντιλαμβάνεται τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις σαν «ζόμπι», ενώ το εγχείρημα της επανεκκίνησής τους υπονομεύεται λόγω της «επιτελικής» απροθυμίας για την ενίσχυση της ρευστότητάς τους.

Ταυτόχρονα, ωστόσο, στις τάξεις της κυβέρνησης υπάρχει έντονος προβληματισμός για την οργή των επαγγελματιών (που αποτελούν τον πυρήνα της μεσαίας τάξης) έναντι των ολέθριων γαλάζιων χειρισμών. Υπ’ αυτό το πρίσμα ο πρωθυπουργός προσφέρει... ελπίδα.

Το αφήγημα με πυρήνα «την επαναφορά της οικονομίας και της κοινωνίας σε σχεδόν κανονικούς ρυθμούς με παράλληλους υγειονομικούς κανόνες», το οποίο πλάσαρε κατά τη διάρκεια του τελευταίου Υπουργικού Συμβουλίου, είναι αμφίβολο, κατά πόσον θα εκτονώσει την ανησυχία της συγκεκριμένης πληθυσμιακής ομάδας.

Αναζήτησε πάτημα μάλιστα στις ισχνές φορολογικές ελαφρύνσεις, που ανακοίνωσε πρόσφατα, ενώ δεν δίστασε να ισχυριστεί, ότι «αποδίδουμε πίσω στη μεσαία τάξη όσα της στέρησε η προηγούμενη κυβέρνηση. Και ταυτόχρονα με τον σχεδιασμό του αύριο διορθώνουμε και τις αδικίες του χθες»! Ο Κυριάκος Μητσοτάκης όμως σιωπά έναντι του αιτήματος πολιτικών κομμάτων και παραγωγικών φορέων για κούρεμα του ιδιωτικού χρέους. Στην τελευταία δε τηλεοπτική του συνέντευξη έθεσε το κυνικό ερώτημα «ποιος θα πληρώσει τον λογαριασμό;».


Καλλωπίζουν τον... οδοστρωτήρα των εργασιακών

Επιπλέον, ο πρωθυπουργός βρίσκεται, προς το παρόν, εκτός κάδρου των εργασιακών αφήνοντας στους υπουργούς του την παρουσίαση του οδοστρωτήρα. Ο  Άκης Σκέρτσος πρόσφατα κλιμάκωσε το ρεσιτάλ εμπαιγμού, λέγοντας ότι «χρειαζόμαστε ριζικές αλλαγές στην αγορά εργασίας που να προστατεύουν και να ενδυναμώνουν πραγματικά τους εργαζόμενους, με περισσότερο διαθέσιμο εισόδημα και με περισσότερο και πιο ποιοτικό ελεύθερο χρόνο»!

Στους διαδρόμους του Μαξίμου δεν λείπει η ανησυχία για την έκταση των αντιδράσεων, καθώς ήδη οι εργαζόμενοι δίνουν ραντεβού στους δρόμους από την επόμενη εβδομάδα. Οι πιο παρατηρητικοί δε τηλεθεατές διαπιστώνουν, ότι η ατζέντα των εργασιακών βρίσκεται εκτός συζητήσεων στα πάνελ. Τις επόμενες εβδομάδες ωστόσο κάποιοι βουλευτές της Ν.Δ. θα κληθούν αναγκαστικά να πάρουν θέση, καθώς ο οδοστρωτήρας θα έχει αναρριχηθεί στην κορυφή της επικαιρότητας.

Στο πρωθυπουργικό επιτελείο υπάρχει προβληματισμός για «παραφωνίες και τήρηση αποστάσεων» από στελέχη, κυρίως της παλιάς φρουράς της Ν.Δ., έναντι των απορρυθμίσεων που σαρώνουν κεκτημένα δεκαετιών. Επιπροσθέτως, δεν έκρυψε την αμηχανία του για την εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ για τα εργασιακά, καθώς, αποφεύγοντας την προγραμματική αντιπαράθεση, περιορίστηκε να εστιάσει στην παρουσία του συνδικαλιστή Νίκου Φωτόπουλου!


Εκπτώσεις εισιτηρίων για τους κλειστούς χώρους πολιτισμού!

Συν τοις άλλοις οι χαμηλές δημοσκοπικές πτήσεις στις ηλικίες από 18 έως 34 αντιμετωπίζονται με... ασπιρίνες. Σύμφωνα με γαλάζιες διαρροές, που αναπαρήχθησαν από έντυπα και ιστοσελίδες που πρόσκεινται στη συμπολίτευση, «ειλημμένη απόφαση αποτελεί για τον πρωθυπουργό να εντάξει τη νέα γενιά στο σχέδιο επανεκκίνησης της οικονομίας» δίνοντας έμφαση στην «επιδότηση ή μεγάλη έκπτωση αγοράς εισιτηρίων για την παρακολούθηση πολιτιστικών δράσεων, όπως θέατρο, κινηματογράφος ή συναυλίες.  Ή με χορήγηση voucher για την αγορά ηλεκτρονικών υπολογιστών»!

Υπενθυμίζεται, ότι οι χώροι πολιτισμού παραμένουν κλειστοί και ακόμα δεν έχει κατατεθεί χρονοδιάγραμμα επαναλειτουργίας τους! Χωρίς δε να γίνεται η παραμικρή μνεία για τα επαγγελματικά και οικονομικά αδιέξοδα των νέων, που τροφοδοτούν τον θυμό τους, γίνεται λόγος για «προσφορά προγραμμάτων μαθητείας, μεταξύ άλλων και για ψηφιακές δεξιότητες, επιδότηση εισφορών, αναβάθμιση της επαγγελματικής εκπαίδευσης και ενίσχυση των νέων επιστημόνων».

Υπενθυμίζεται εν τω μεταξύ, ότι από τον Μάιο θα τεθούν σε ισχύ οι ρυθμίσεις για αύξηση της στρατιωτικής θητείας στους 12 μήνες (πλην όσων υπηρετούν σε παραμεθόριες μονάδες), την οποία όμως η κυβέρνηση προβάλλει ως ευκαιρία κατάρτισης των νέων, ώστε, όπως έχει πει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, να μην είναι “χαμένος χρόνος”.


Αποδοκιμασία από τις ηλικίες 17-34

Πρόσφατα, άλλωστε, ο Κ. Μητσοτάκης, επιχειρώντας να διασκεδάσει τις εντυπώσεις από τις εικόνες καταστολής της νεολαίας (που προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων), επισήμανε, ότι «η Νέα Σμύρνη ήταν λάθος, μια αστοχία, δεν έπρεπε να συμβεί» αναφορικά με το περιστατικό ξυλοδαρμού από αστυνομικό στην πλατεία της περιοχής. Συν τοις άλλοις τα κυβερνητικά στελέχη έχουν ρίξει αισθητά τους τόνους (σε σχέση με τα πρώτα δύο κύματα της πανδημίας) κατά των νέων που συγκεντρώνονται στις πλατείες.

Παράλληλα, η Ν.Δ. έχει βάλει στα συρτάρια, ακόμα και την... εμβληματική απόφαση που αφορά την παράταξη ειδικών φρουρών έξω από πανεπιστήμια.

Η τελευταία δημοσκόπηση άλλωστε της εταιρείας Opinion Poll (που συνήθως δεν απογοητεύει το γαλάζιο στρατόπεδο) χτύπησε πολλά καμπανάκια στο Μαξίμου. Το 22,5% στις ηλικίες 17 έως 34 θεωρεί ότι η χώρα κινείται στη σωστή κατεύθυνση, το 27,3% στις ίδιες ηλικίες εκφράζει αισιοδοξία για βελτίωση της οικονομίας και της κατάστασης των εργαζομένων τους επόμενους μήνες. Τέλος, μόνο το 27,9% των νέων δηλώνουν ικανοποιημένοι για τον τρόπο διαχείρισης της πανδημίας...


ΠΗΓΗ: avgi.gr