8 Μαρ 2021

Μητσοτάκης για Metoo: «Σημαντική κατάκτηση για την ελληνική κοινωνία» - Το ευχαριστώ του πρωθυπουργού στις γυναίκες


Ενα μεγάλο ευχαριστώ είπε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, «στις νοσηλεύτριες, στις εργαζόμενες στα super market, στις εργαζόμενες στους οίκους ευγηρίας, στις ελληνίδες δασκάλες, στις ελληνίδες καθηγήτριες, οι οποίες τόσα συνεισέφεραν σε αυτή τη μεγάλη συλλογική προσπάθεια που...

κάνουμε να μπορέσουμε να ξεπεράσουμε αυτή την πρωτοφανή υγειονομική κρίση», ενώ έκανε αναφορά και στο ελληνικό κίνημα #metoo, σε παρέμβασή του κατά την Κοινή Συνεδρίαση της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Ισότητας, Νεολαίας και Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και της Διαρκούς Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων, με θέμα «Ημέρα για τα δικαιώματα των γυναικών». 

«Εκ μέρους της Ελληνικής Κυβέρνησης, θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για τη σημερινή σας παρουσία στο Κοινοβούλιο και για την εμπνευσμένη ομιλία σας», είπε απευθυνόμενος στην ΠτΔ, Κατερίνα Σακελλαροπούλου και συνέχισε: 

«Ακούγοντας τις αναφορές σας, σε μια σειρά από σημαντικές Ελληνίδες, οι οποίες έβαλαν τη δική τους ξεχωριστή σφραγίδα και στην Ελληνική επανάσταση αλλά και σε όλη αυτή την όμορφη διαδρομή συγκρότησης του Ελληνικού κράτους, δεν μπόρεσα παρά να αναρωτηθώ πόσες, άραγε, από αυτές είναι ευρύτερα γνωστές στην ελληνική κοινωνία. Και πως, τελικά, ίσως και η ίδια η ιστορία μας και ο τρόπος που τη διδασκόμαστε, να είναι μια ιστορία γένους αρσενικού και όχι γένους θηλυκού. Μια ιστορία η οποία μιλάει για ήρωες και όχι για ηρωίδες.

Οπότε σας ευχαριστώ πάρα πολύ γι’ αυτή τη σημαντική ιστορική τοποθέτηση την οποία κάνατε, αναδεικνύοντας με την παρουσία σας τον σημαντικό ρόλο των Ελληνίδων σε όλη αυτή τη διαδρομή, η οποία σε λίγες ημέρες από τώρα θα συμπληρώσει τα 200 χρόνια από την έναρξη της Ελληνικής επανάστασης.

Η παρουσία σας, σήμερα, στο Ελληνικό Κοινοβούλιο συμπίπτει (όπως επισημάνατε) με την έλευση και στην πατρίδα μας του κινήματος #MeToo. Μιας σημαντικής κατάκτησης για την ελληνική κοινωνία. Για πρώτη φορά οι Ελληνίδες μπόρεσαν και εξέφρασαν δημόσια κρυμμένα μυστικά τα οποία, μέχρι σήμερα, ήταν βαθιά καταχωνιασμένα συχνά στις ψυχές τους. Το γεγονός ότι μπορούμε, πια, ανοιχτά να μιλάμε για φαινόμενα εξουσιαστικής βίας και να δίνουμε την ασφάλεια σε κάθε θύμα της -πρωτίστως τα θύματα είναι γυναίκες- να αναζητήσουν το δίκαιό τους, να μπορούν να προσφύγουν στη Δικαιοσύνη για να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν αυτόν τον μεγάλο πόνο τον οποίο έχουν μέσα τους και να αναζητήσουν τη Δικαιοσύνη που τους αρμόζει, είναι πιστεύω μια πολύ σημαντική κατάκτηση για την ελληνική κοινωνία, την οποία πρέπει να χαιρετήσουμε, συνολικά, ως Βουλή, σύσσωμο το ελληνικό πολιτικό σύστημα.

Αναφερθήκατε στο ρόλο των γυναικών τις δύσκολες μέρες, τους δύσκολους μήνες της πανδημίας. Και θέλω κι εγώ να προσθέσω τη φωνή μου λέγοντας ένα μεγάλο ευχαριστώ στις νοσηλεύτριες, στις εργαζόμενες στα super market, στις εργαζόμενες στους οίκους ευγηρίας, στις ελληνίδες δασκάλες, στις ελληνίδες καθηγήτριες, οι οποίες τόσα συνεισέφεραν σε αυτή τη μεγάλη συλλογική προσπάθεια που κάνουμε να μπορέσουμε να ξεπεράσουμε αυτή την πρωτοφανή υγειονομική κρίση».

Απευθυνόμενος στην κ. Σακελλαροπούλου, κατέληξε: «Κυρία Πρόεδρε, δεν μπορώ να μην αναγνωρίσω, κλείνοντας, την τεράστια συμβολική σημασία που αποδίδω στο γεγονός ότι για πρώτη φορά το αξίωμα της Προέδρου της Δημοκρατίας, το καταλαμβάνει στη χώρα μας γυναίκα. Ενδεχομένως να ήταν κάτι αδιανόητο πριν από κάποιες δεκαετίες, ίσως δεν ήταν καν αυτονόητο πριν από 2 χρόνια. Και σήμερα, όμως, αυτό αποτελεί ένα σημαντικό κεκτημένο. Και ίσως, τελικά, αυτό να συνιστά και την καλύτερη απόδειξη του τι σημαίνει, τελικά, πρόοδος: Μια τολμηρή πρωτοβουλία να μετατρέπεται σε αυτονόητη πραγματικότητα».

Σακελλαροπούλου: Να εργαστούμε για να προσφέρουμε στα σημερινά κορίτσια τη θέση που τους αξίζε

Η κυρία Σακελλαροπούλου νωρίτερα, υπογράμμισε, ότι η ελληνίδα γυναίκα είναι παρούσα σε όλες τις φάσεις της ιστορίας μας, άλλοτε στην πρώτη γραμμή, άλλοτε στην οπισθοφυλακή ή στα χαρακώματα - ποτέ όμως αμέτοχη στις κρίσιμες στιγμές του συλλογικού μας βίου.

Όπως είπε «στους αγώνες αυτών των γυναικών, και χιλιάδων ακόμη ανώνυμων, χρωστάμε την ελευθερία μας. Στους αγώνες πολλών άλλων τη σταδιακή κατάκτηση μιας καλύτερης θέσης στον κόσμο. Σκέφτομαι πόσος αγώνας χρειάστηκε για να διεκδικήσουν οι γυναίκες την ισότιμη κοινωνική ένταξη που ήλπιζαν ότι θα τους προσέφερε η μισθωτή εργασία. Πόση ανισότητα είχαν να αντιπαλέψουν μόλις βγήκαν στην αγορά εργασίας, πόσο δυσχερείς ήταν οι συνθήκες που αντιμετώπισαν, πόσο τις κατέβαλαν ηθικά και σωματικά».

Αναφερόμενη στις σύγχρονες συνθήκες και στα προβλήματα που έγιναν εμφανέστερα λόγω της πανδημίας, έκανε λόγο για τη διόγκωση της ενδοοικογενειακής βίας και της σεξουαλικής παρενόχλησης, την εργασιακή ανασφάλεια, την τρομερή συμπίεση που υφίστανται οι γυναίκες που βρίσκονται σε συνθήκες πολλαπλής ευαλωτότητας, μητέρες μονογονεϊκών οικογενειών, ηλικιωμένες με πενιχρά εισοδήματα, πρόσφυγες και μετανάστριες, συχνά θύματα σωματεμπορίας, σεξουαλικής εκμετάλλευσης, καταναγκαστικής εργασίας, πολλαπλής κακοποίησης.

«Σε αυτές τις γυναίκες της εύθραυστης επιβίωσης είναι στραμμένο το βλέμμα μας, αυτές οφείλουμε να συνδράμουμε και να ενισχύσουμε με κάθε τρόπο. Η τραυματισμένη σιωπή τους δεν θα γίνει ποτέ κραυγή- ένας λόγος παραπάνω για να τις ακούσουμε» τόνισε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Ειδική αναφορά έκανε και στο ελληνικό κίνημα #MeToo, σημειώνοντας ότι αποκάλυψε μια ανεπούλωτη και ανομολόγητη κοινωνική πληγή: τις ενδοοικογενειακές,ενδοεπαγγελματικές, ενδοσυντεχνιακές μορφές αυταρχισμού που καταλήγουν στη χρόνια υποτίμηση, εκμετάλλευση και βία εναντίον των γυναικών και τόνισε ότι «παροτρύναμε τα θύματα του σεξισμού, της κακοποίησης, της κατάχρησης εξουσίας να μιλήσουν. Τα διαβεβαιώσαμε, ότι η καταφυγή στη δικαιοσύνη αποτελεί δικαίωμα και ταυτόχρονα ασπίδα προστασίας τους».

Ωστόσο, παρατήρησε, ότι όσο αυστηρό και αν γίνει το νομοθετικό πλαίσιο που θα αντιμετωπίζει τέτοια φαινόμενα, ελάχιστα πράγματα θα αλλάξουν, αν δεν αναδιοργανωθούν οι σχέσεις της οικογενειακής, εκπαιδευτικής και επαγγελματικής μας οικειότητας. «Αν δεν ανατραπούν νοοτροπίες και αντιλήψεις βαθιά ριζωμένες στην κοινωνία μας. Αν μέσω της συστηματικής διαπαιδαγώγησης δεν καταλυθούν τα στερεότυπα και οι έμφυλες διακρίσεις που ακυρώνουν προσωπικότητες, αλλοιώνουν τις σχέσεις και δημιουργούν άγονη και οδυνηρή αντιπαλότητα ανάμεσα στα φύλα» συμπλήρωσε.

Υπογράμμισε, επίσης, την ανάγκη, με το βλέμμα στραμμένο προς το μέλλον, να εργαστούμε για να προσφέρουμε στα σημερινά κορίτσια τη θέση που τους αξίζει. «Καταπολεμώντας τις ανισορροπίες μεταξύ των φύλων που γεννούν ανισότητες και αποκλεισμούς, ας αξιοποιήσουμε τις πολλές δυνατότητές τους. Γκρεμίζοντας τα θεσμικά εμπόδια και τα κοινωνικά στερεότυπα που κατασκευάζουν προδιαγεγραμμένους ρόλους για τα φύλα, ας διασφαλίσουμε τη ισότιμη πρόσβασή τους στην καινοτομία και την επιστήμη, την συμμετοχή τους στα κέντρα λήψης των αποφάσεων, την προώθησή τους σε θέσεις ευθύνης, με δυο λόγια την ενεργό παρουσία τους στην κοινωνική και πολιτική ζωή του τόπου» πρόσθεσε.

Καταλήγοντας, επεσήμανε, ότι εντάσσοντας συστηματικά τη διάσταση του φύλου στη χάραξη πολιτικών και δράσεων, ανταποκρινόμαστε σε ένα ευρύτερο, ριζικά μεταμορφωτικό αίτημα, για μια κοινωνία που θα μπορεί να απορροφήσει, στη δημόσια σφαίρα, τη δημιουργικότητα όλων των μελών της και υπογράμμισε, ότι «Με τον τρόπο αυτόν δίνουμε ώθηση στην ευρωπαϊκή μας πορεία και επιτυγχάνουμε την εμβάθυνση της δημοκρατίας μας».