27 Μαρ 2021

«Αντώνης Τρίτσης»: Για ποιους δήμους χτυπά η καμπάνα της αλλαγής χρηματοδότησης;


Αγωνία προκαλεί στους δημάρχους η επικείμενη αλλαγή του πλαφόν χρηματοδότησης από το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» στις προκλήσεις για υλοποίηση των έργων, καταλογίζοντας καθυστέρηση

στην κυβέρνηση, για να το προσδιορίσει δυο χρόνια μετά την κατάργηση του προγράμματος «Φιλόδημος Ι».

Κι ενώ είναι σε αναμονή η έκδοση της σχετικής Κοινής Υπουργικής Απόφασης για τα κριτήρια κατανομής της χρηματοδότησης από το πρόγραμμα, ο αρμόδιος αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας στην τελευταία συνεδρίαση του Δ.Σ. της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) απέφυγε να απαντήσει, εάν το καταργηθέν πρόγραμμα «Φιλόδημος Ι» από τον τέως υπουργό Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκο θα θεωρείται πλέον ενιαίο και ως προς τα κριτήρια κατανομής χρηματοδότησης. Ο ίδιος, πάντως, μίλησε για «προτεραιοποίηση»!

Αγωνία των μικρών

Κατά την τελευταία συνεδρίαση της ΚΕΔΕ, λοιπόν, οι δήμαρχοι από τους ημιαστικούς και αγροτικούς δήμους εξέφρασαν την αγωνία τους, καθώς, όπως πληροφορούνται, δεν θα υπάρξει επαρκής χρηματοδότηση για υποδομές ύδρευσης, αποχέτευσης και αγροτικής οδοποιίας στις περιπτώσεις που προηγουμένως έχουν ενταχθεί άλλα έργα. Η αγωνία τους εντείνεται, διότι, ενώ ο προσανατολισμός του προγράμματος «Φιλόδημος Ι» στρεφόταν κυρίως στην υποστήριξη των υποδομών των επαρχιακών δήμων, αυτό φαίνεται να αλλάζει με το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» και να στρέφεται υπέρ των μεγάλων αστικών κέντρων.

Κομβικής σημασίας είναι το ερώτημα, εάν το πλαφόν χρηματοδότησης θα αφορά και τους δήμους που είχαν προλάβει να εντάξουν έργα στο πρόγραμμα «Φιλόδημος Ι» και ως εκ τούτου θα συνυπολογίζεται αθροιστικά η χρηματοδότησή τους από το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης».

Εάν αυτό ισχύσει, τότε τινάζεται στον αέρα ο προγραμματισμός των δήμων που είχαν ολοκληρώσει τις σχετικές μελέτες και με βάση το πρόγραμμα «Φιλόδημος Ι» μπορούσαν να εντάξουν έργα στις διάφορες προσκλήσεις, τηρώντας πάντα τον περιορισμό του πλαφόν χρηματοδότησης ανά πρόσκληση.

Από εκεί και πέρα, σύμφωνα με τις δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών Στ. Πέτσα, οι δήμοι θα πρέπει να θέσουν σε προτεραιότητα τα έργα, για τα οποία μπορεί να έχουν ώριμες μελέτες. Όμως πληροφορούμαστε, ότι, με βάση τους περιορισμούς χρηματοδότησης για την αθροιστική χρηματοδότηση του «Φιλόδημος Ι» και του «Αντώνης Τρίτσης», δεν θα μπορέσουν να εντάξουν σε μεγάλη κλίμακα νέα έργα.

Ο ίδιος, πάντως, επιχειρώντας να αποφύγει τον σκόπελο της εσπευσμένης ωρίμανσης των προτάσεων, που βαρύνει κυρίως τους μικρούς δήμους, έθεσε επιτακτικά το χρονοδιάγραμμα.  Έθεσε ως στόχο την έναρξη δημοπρατήσεων εντός του 2021, τη συμβασιοποίηση το 2022 και την υλοποίηση των έργων εντός του 2023 συνδέοντάς την με τις αυτοδιοικητικές εκλογές.

Σε κάθε περίπτωση, όμως, ο Στ. Πέτσας απέφυγε να απαντήσει για τις καθυστερήσεις στην εκκίνηση του προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης» ρίχνοντας ευθύνες στους «προηγούμενους», χωρίς πάντως να κατονομάζει τον προκάτοχό του Τάκη Θεοδωρικάκο, που δεν υπέγραψε δανειακή σύμβαση με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ). Ξέχασε, όμως, να πει, ότι μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2019 υπήρχε εν ισχύι δανειακή σύμβαση με την ΕΤΕπ, την οποία ο τότε υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος δεν ανανέωσε.

Ηλέκτρα Βισκαδουράκη