16 Μαρ 2021

Κικίλιας για AstraZeneca: Συνεχίζονται κανονικά οι εμβολιασμοί - Έχουμε κάνει 172.000 χωρίς παρενέργειες

 



Απέρριψε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας το ενδεχόμενο να αποφασίσει και η Ελλάδα, όπως άλλες ευρωπαϊκές χώρας, να αναστείλει τους εμβολιασμούς με το εμβόλιο της AstraZeneca αν ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) δεν δώσει σχετική οδηγία. Σημειώνεται ότι ο EMA συνεδριάζει την Πέμπτη.

Ο κ. Κικίλιας ανέφερε ότι από την αρχή των εμβολιασμών η χώρα μας έχει δείξει εμπιστοσύνη στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων ο οποίος αδειοδοτεί τα εμβόλια. "Ακολουθούμε πιστά τις οδηγίες που δίνονται. Ο Οργανισμός δεν έχει δώσει πουθενά οδηγία να μην γίνει το εμβόλιο. Ακόμη και στη χθεσινή ανακοίνωσή του τάχθηκε υπέρ του οφέλους του συγκεκριμένου εμβολίου" σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Κικίλιας επεσήμανε ότι η χώρα μας παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στο συγκεκριμένο θέμα, συμπληρώνοντας: "Ο ΕΟΦ, Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, ο ΠΟΥ, ο ΕΜΑ είναι υποχρεωμένοι να συνεδριάζουν συνέχεια να συνεκτιμούν και να παίρνουν αποφάσεις. Δεν έχει απορριφθεί το εμβόλιο από τις 11 περίπου χώρες, ενώ υπάρχουν υπερπολλαπλάσιες χώρες που συνεχίζουν να εμβολιάζουν".

Σημειώνεται οτι πολλές χώρες έχουν ήδη αποφασίσει να αναστείλουν το πρόγραμμα των εμβολιασμών με το εμβόλιο της AstraZeneca, όπως Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία και Κύπρο, ενώ είχαν προηγηθεί Δανία, Νορβηγία, Ιρλανδία και Ολλανδία, λόγω ανησυχιών που συνδέονται με θρόμβους αίματος.

Σήμερα το πρωί συνεδριάζει εκτάκτως η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, προκειμένου να αξιολογήσει την παρούσα κατάσταση και να αποφασίσει εάν θα συνεχιστούν οι εμβολιασμοί στη χώρα μας με το εν λόγω εμβόλιο.


Συνεχίζονται κανονικά οι εμβολιασμοί στην Ελλάδα

Σημείωσε, επίσης, ότι στην Ελλάδα έχουν ήδη γίνει 172 χιλιάδες εμβολιασμοί με το εμβόλιο της AstraZeneca χωρίς να έχει υπάρξει παρενέργεια.


"Στη χώρα μας υπήρξε ένα σοβαρό περιστατικό, το έλεγξε ο ΕΟΦ και δεν σχετίζεται με το εμβόλιο της AstraZeneca. Έχουν γίνει πάνω από 17 εκατ. εμβόλια παγκοσμίως με αυτό το εμβόλιο και έχουν βρεθεί περίπου 37 περιστατικά" ανέφερε.


Συνολικά, αύριο, ο αριθμός των εμβολιασμών στη χώρα θα φθάσει αύριο τα 1,3 εκατομμύρια.


Συμπλήρωσε δε, ότι οι αρμόδιες Αρχές στη χώρα μας βρίσκονται σε επιφυλακή, παρακολουθούν τις εξελίξεις και έχουν εξεταστεί σενάρια στην περίπτωση που διαφοροποιηθεί η άποψη του ΕMA σε σχέση με το εμβόλιο.


Απαντώντας σε ερώτηση για το αν είναι λογικό αρκετές χώρες της Ευρώπης να διαφοροποιούνται και να μην περιμένουν τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων, διερωτήθηκε: "Δηλαδή, αν αύριο δυο ή περισσότερες χώρες στον πλανήτη δώσουν μονομερώς έγκριση σε ένα εμβόλιο χωρίς την έγκριση του ΕΜΑ, εμείς θα το κάνουμε;"


Επισήμανε ότι οι εμβολιασμοί θα συνεχίσουν κανονικά και προέτρεψε τους πολίτες να δείξουν ψυχραιμία και να πάνε στα ραντεβού τους προκειμένου να κάνουν το εμβόλιο.


"Το πρόγραμμα εμβολιασμών στην Ελλάδα προχωράει κανονικά και αποτελεσματικά" ανέφερε.


Ενδεχόμενο ένταξης κι άλλων ιδιωτικών κλινικών στη μάχη για τον κορονοϊό

Ο κ. Κικίλιας άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να ενταχθούν και άλλες ιδιωτικές κλινικές στη μάχη κατά του κορονοϊού, χωρίς ωστόσο να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες για αυτό.


"Λειτουργούμε στο κόκκινο στην Αττική" δήλωσε όσον αφορά την πίεση στο ΕΣΥ λόγω της πανδημίας, προσθέτοντας ότι στον κυβερνητικό σχεδιασμό βρίσκεται περαιτέρω εμπλοκή του ιδιωτικού τομέα.


Πάντως, απηύθυνε έκκληση στους πολίτες να τηρούν απαρέγκλιτα τα μέτρα προστασίας και χαρακτήρισε απαράδεκτα και ανεπίτρεπτα τα φαινόμενα συνωστισμού των τελευταίων ημερών. "Είμαστε κοντά στο τέλος" ανέφερε και σε ερώτημα εάν επίκειται χαλάρωση των μέτρων είπε ότι η κοινωνία και ο κόσμος πρέπει να παίρνουν ανάσες αλλά αυτό είναι σε συνάρτηση με τις συμπεριφορές.


Τέλος, ο κ. Κικίλιας είπε, ενόψει του Πάσχα, ότι στις 2 Μαΐου η επιδημιολογική εικόνα θα είναι καλύτερη και εκτίμησε ότι θα είναι καλύτερο και το καλοκαίρι.