2 Μαρ 2021

Κατέρρευσε τμήμα της ιστορικής Μονής Καλτεζών που συστάθηκε το 1821 η Πελοποννησιακή Γερουσία

 


Κατέρρευσε – από την φθορά του χρόνου – τμήμα της ιστορικής Ιεράς Μονής Αγ. Νικολάου Καλτεζών, στην οποία 26 Μαίου του 1821 συστάθηκε η Πελοποννησιακή Γερουσία, που επί της ουσίας αποτέλεσε την πρώτη επίσημη διοίκηση των επαναστατημένων..

Ελλήνων και συντάχθηκε η καταστατική πράξη “Πατρίς”, ενώ στα κειμήλια του μοναστηριού συγκαταλέγεται και το ιερό Ευαγγέλιο πάνω στο οποίο ορκίστηκαν τα μέλη της “Συνέλευσης των Καλτεζών”. 

Ο Σεβ. Μητροπολίτης Μαντινείας και Κυνουρίας Αλέξανδρος, επισκεπτόμενος μαζί με τον αντιδήμαρχο Τρίπολης Γιώργο Λαγό, το μοναστήρι του Αγίου Νικολάου Καλτεζών, για να δει την καταστροφή που υπέστη, εξέφρασε την θλίψη του για τις σοβαρότατες ζημιές, που προκλήθηκαν από κατάρρευση. 



Ο Σεβασμιώτατος αναφερόμενος στον πρωταγωνιστικό ρόλο που έπαιξε το μοναστήρι στους αγώνες για την ελευθερία του έθνους, το χαρακτήρισε φάτνη και λίκνο της νεότερης Ελλάδος. Αναφερόμενος στην κτιριακή φθορά του χρόνου, απηύθυνε πατρική έκκληση σε όλους τους Έλληνες να συνδράμουν με την βοήθειά τους στην αναστήλωση της Μονής, προκειμένου να έχει την μορφή που της αξίζει, για την προσφορά της στο Έθνος. 


Πηγή: arhon.gr