2 Φεβ 2021

"Και οι φόροι… χάρισμα"; Το νέο μέτρο στήριξης για τους πληττόμενους - Ποιους αφορά και για ποιες περιπτώσεις


 Οι επιχειρήσεις θα κληθούν να δηλώσουν τις δαπάνες που πραγματοποίησαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας για ενοίκια, μισθούς, λογαριασμούς ρεύματος, τηλεφώνου κλπ. Από το ποσό που θα αθροίζεται, θα αφαιρείται η όποια οικονομική..

ενίσχυση έχει δοθεί το πλαίσιο των 5 ή 6 φάσεων της επιστρεπτέας προκαταβολής.

Χάρισμα οι μελλοντικοί φόροι

Αν και πάλι μένει υπόλοιπο, τότε η επιχείρηση θα επιδοτείται με ένα ποσοστό 70-90% επί του ποσού. Με την εξής διαφορά: αντί τα χρήματα να δίνονται σε μετρητά, θα δίδονται για να… χαριστούν μελλοντικοί φόροι. Αν δηλαδή μια επιχείρηση ή ένας επαγγελματίας κάνει να επιδοτηθεί για 10.000 ευρώ επειδή τα μέτρα στήριξης που έχει εκμεταλλευτεί μέχρι τώρα δεν κάλυψαν το σύνολο των δαπανών του, τότε θα απαλλαγεί από την υποχρέωση να πληρώσει τον επόμενο ΦΠΑ συνολικού ύψους 5.000 ευρώ και θα πάρει και άλλα 5.000 ευρώ σε μετρητά.

Είναι η νέα μέθοδος οικονομικής ενίσχυσης των επιχειρήσεων που σκοπεύουν να εφαρμόσουν στο οικονομικό επιτελείο. Ουσιαστικά, ο στόχος είναι από τη μια να διασφαλίζεται η περαιτέρω στήριξη των επαγγελματιών προκειμένου να καλύψουν τις ζημιές που δημιούργησε η πανδημία και από την άλλη να εξασφαλίζει και το δημόσιο ότι με τα χρήματα των οικονομικών ενισχύσεων θα εξυπηρετούνται οι φορολογικές υποχρεώσεις των πληττόμενων (ειδικά του ΦΠΑ ο οποίος δεν είναι φορολογική υποχρέωση της επιχείρησης αλλά υποχρέωση μεταφοράς χρημάτων από τον καταναλωτή ο οποίος και επιβαρύνεται με τον ΦΠΑ) στο δημόσιο.

Το νέο πρόγραμμα ενίσχυσης

Πώς λοιπόν θα λειτουργεί το νέο πρόγραμμα ενίσχυσης;


1. Οι επαγγελματίες θα καλούνται να δηλώσουν σε ηλεκτρονική πλατφόρμα τις δαπάνες που έκαναν μέσα στο 2020 για μισθοδοσία, ενοίκια, ρεύμα, τηλέφωνα και άλλες λειτουργικές δαπάνες.


2. Με αλγόριθμο θα υπολογίζεται το ποσό των δαπανών για τις οποίες η επιχείρηση ή ο επαγγελματίας δεν έχει χρηματοδοτηθεί μέσα από τις επιστρεπτέες προκαταβολές


3. Επί του ποσού που θα προκύπτει η επιχείρηση θα επιδοτείται με ένα ποσοστό. Αυτό δεν θα ανακοινωθεί από τώρα αλλά αφού ολοκληρωθεί η διαδικασία υποβολής όλων των αιτήσεων προκειμένου να έχει γίνει η καταγραφή του πόσες λειτουργικές δαπάνες δεν έχουν καλυφθεί από τα μέτρα στήριξης.


4. Η επιδότηση θα δίδεται είτε με απευθείας κατάθεση χρημάτων στον τραπεζικό λογαριασμό του ενδιαφερόμενου, είτε και με πίστωση φόρου. Ουσιαστικά δηλαδή, θα διαγράφονται μελλοντικές φορολογικές υποχρεώσεις.