24 Φεβ 2021

Ραγδαίες εξελίξεις: Καταγγελία συμβάσεων των χυμοποιείων και κατάθεση πορίσματος στον Εισαγγελέα για την ρύπανση στον Αργολικό από την ΔΕΥΑΑΡΜ


Ο λόγος τώρα στην Περιφέρεια

Ραγδαίες οι εξελίξεις για το θέμα της πρόσφατης ρύπανσης στον Αργολικό κόλπο. Στην Εισαγγελία Ναυπλίου προσήλθε σήμερα ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑ Άργους Μυκηνών Πέτρος Διολίτσης, ο οποίος κατέθεσε το πόρισμα που αφορούσε τα αποτελέσματα και τις..

αναλύσεις δειγμάτων που ελήφθησαν από τον βιολογικό και που αποδεικνύουν

την ρύπανση που προκαλούν τα χυμοποιεία στον Αργολικό κόλπο. Να σημειώσουμε πως χθες η Δημοτική Επιχείρηση  Ύδρευσης Αποχέτευσης Άργους Μυκηνών σε συνεδρίαση της  αποφάσισε να επιβάλει κυρώσεις στις βιομηχανίες χυμοποίησης λόγω διοχέτευσης λυμάτων στον βιολογικό εκτός συμβατικών ρυπαντικών ορίων της σύμβασης. Σύμφωνα με μετρήσεις,  όλα τα  χυμοποιεία της Αργολίδας που είναι συνδεδεμένα με το βιολογικό είχαν δείκτες πολύ μεγαλύτερους από αυτούς που προσδιορίζει η σύμβασή τους. 

Από τα αποτελέσματα των αναλύσεων προκύπτει ότι οι παράμετροι C.O.D και B.O.D. 5, των εισερχόμενων λυμάτων και των τεσσάρων ελεγχόμενων βιομηχανιών χυμοποίησης, ήταν πάνω από το   ανώτατο επιτρεπόμενο όριο και μάλιστα με μεγάλη απόκλιση. 

Όπως αντιλαμβάνεται κανείς το θέμα είναι εξαιρετικά σοβαρό μετά την καταγγελία των συμβάσεων.Ο δήμος Αργους Μυκηνών έπραξε αυτό που όφειλε να κάνει και μέχρι εκεί που φτάνουν οι αρμοδιότητές του. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, αυτό αποτελούσε μονόδρομο για τον διαχειριστή του βιολογικού καθαρισμού. 

Ο λόγος τώρα πέφτει στην Περιφέρεια Πελοποννήσου που κατόπιν αυτών των εξελίξεων αναμένεται να κάνει ανάκληση αδειών στα χυμοποιεία που δεν  έχουν συμμορφωθεί με το θέμα των αποβλήτων τους. Οπωσδήποτε πρόκειται για μια απόφαση δύσκολη, ενδεχομένως επιβεβλημένη, με τεράστιο πολιτικό κόστος αφού εάν γίνει ανάκληση αδειών  η χυμοποίηση πορτοκαλιών και η εξαγωγή τους σταματά, ενδεχομένως και η συγκομιδή τους αφού τα συσκευαστήρια δεν θα έχουν που να πάνε τα σκάρτα -ακατάλληλα πορτοκάλια που βγάζουν κατά τη διαλογή.

Με την κίνηση αυτή δείχνει ο δήμος Άργους Μυκηνών πως οπωσδήποτε δεν έχει εξαρτήσεις και δεν παίζει με το περιβάλλον κυρίως όταν το ρυπαίνουν κάποιοι κατ' επανάληψη. 


Τώρα ο λόγος στην Περιφέρεια!


Τζένη Σουκαρά