20 Φεβ 2021

Εκλογές: Δημάρχους μειοψηφίας δέχεται η ΚΕΔΕ


Ηλέκτρα Βισκαδουράκη

Επιστροφή στο 2006, με κατάργηση της απλής αναλογικής και εκλογή με 43% του δημάρχου, που θα ελέγχει τα 3/5 του συμβουλίου, αποδέχτηκε η γαλάζια πλειοψηφία

Με το επιχείρημα ότι η απλή αναλογική, όπως θεσπίστηκε με τον «Κλεισθένη», δεν λειτούργησε αποτελεσματικά, η γαλάζια πλειοψηφία της Κεντρικής  Ένωσης Δήμων Ελλάδας συναινεί σε ένα σύστημα εκλογής πρώτης παράταξης και δημάρχου με 43%+1 και με υπέρμετρη πλειοψηφία εδρών, καθώς θα καταλαμβάνουν τα 3/5 των εδρών, καταργώντας ταυτόχρονα τη σταθερά της πολιτικής νομιμοποίησης του 50%+1.

Για «συντηρητικοποίηση» του συστήματος εκλογής με επιστροφή στο 2006 (σ.σ.: Νόμος Παυλόπουλου) έκανε λόγο κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΚΕΔΕ ο επικεφαλής της Προοδευτικής Αυτοδιοικητικής Συνεργασίας και δήμαρχος Λαρισαίων Απόστολος Καλογιάννης, γιατί, όπως εξήγησε, «αποκλείεται η συμμετοχή των πολιτών από τα δημοτικά συμβούλια». Με την κυβερνητική πρόταση για εκλογή δημάρχου με το 43%+1 διαμορφώνεται «μια υπερπλειοψηφία», η οποία «αλλοιώνει τη λαϊκή βούληση» υπογράμμισε ο Απ. Καλογιάννης. «Έτσι διαμορφώνονται δήμαρχοι μειοψηφίας με το 43% αντιγράφοντας το κεντρικό πολιτικό σύστημα» πρόσθεσε, τονίζοντας ότι με την κυβερνητική πρόταση «τίθεται μείζον ζήτημα δημοκρατίας», που σε συνδυασμό με την κατάληψη των 3/5 των εδρών από την πρώτη παράταξη και την επιβολή του πλαφόν εισόδου στο 3% «αποκλείονται οι μικρές παρατάξεις».

Ο Απ. Καλογιάννης υπεραμύνθηκε της διατήρησης του 50%+1 και ζήτησε από τα μέλη του Δ.Σ. της ΚΕΔΕ να επανεξετάσουν τη στάση τους, αναζητώντας εκλογικό σύστημα που θα προσεγγίζει την ευρωπαϊκή εμπειρία με εφαρμογή συστημάτων της απλής αναλογικής. «Ο "Κλεισθένης", παρά τις ατέλειές του, άνοιξε τον δρόμο για συνεργασίες και συγκλίσεις» υπογράμμισε ο Δημήτρης Μπίρμπας εκ μέρους της Προοδευτικής Αυτοδιοικητικής Συνεργασίας, σημειώνοντας ότι η κυβερνητική πρόταση είναι για ένα «υπερσυγκεντρωτικό» σύστημα, που καταργεί «τη μεταφορά αποφάσεων στα συλλογικά όργανα της Αυτοδιοίκησης».

Ομόθυμη διαφωνία για τη μείωση των συμβούλων

Πέραν, όμως, της διαφωνίας της αντιπολίτευσης εντός της ΚΕΔΕ για το εκλογικό σύστημα του 43%+1, καθώς και τα μέλη της «πράσινης» παράταξης υπερασπίστηκαν το 50%+1, σύσσωμη η ΚΕΔΕ διαφωνεί με τη μείωση των δημοτικών συμβούλων που φέρνει η κυβερνητική πρόταση, αφού αποκλείονται οι μικρές παρατάξεις, αλλά και ο αριθμός των αντιδημάρχων. Για το θέμα του πλαφόν εισόδου στο 3% η ΚΕΔΕ ζητά την εφαρμογή του εκλογικού μέτρου για την εκλογή έστω μίας έδρας, γιατί, όπως επισημάνθηκε, το 3% καλύπτει μόνο τα δημοτικά συμβούλια που έχουν 33 έδρες.

Παράλληλα, η ΚΕΔΕ ζητάει να μειωθούν τα παράβολα για τους υποψηφίους, προτείνοντας να οριστεί στα 10 ευρώ για τους υποψήφιους εκπροσώπους στα τοπικά συμβούλια, από 50 ευρώ που αναφέρει η κυβερνητική πρόταση, στα 50 ευρώ για τους υποψήφιους των δημοτικών κοινοτήτων, από 80 ευρώ, και στα 100 ευρώ, από 200 ευρώ, για τους υποψήφιους δημάρχους. Τέλος, η ΚΕΔΕ χαρακτηρίζει «προβληματική» την εκλογή δημοτικού συμβούλου χωρίς σταυρό, από πρώην δήμαρχο που εκτέλεσε τα καθήκοντά του για δύο θητείες.


avgi.gr