18 Ιαν 2021

Στο ...200% επι του ΑΕΠ το χρέος! Κοντά τα Νεα "μνημόνια" και η νεα "λιτότητα"


Του Νίκου Φλαούνα

Κατι ο κορονοϊός, κατι οι αποφάσεις της Κυβέρνησης και κατι η φιλελεύθερη πολιτική του Κυριάκου Μητσοτάκη φέρνουν ξανά την Οικονομία σε εποχές "τρόικας" η..."θεσμών", η "σκληρής εποπτείας"!

Άκουγα τον Δημήτρη Τσοβόλα, ο οποίος παρότι απέχει της πολιτικής τα τελευταία χρόνια, εχει σοβαρές απόψεις περί των οικονομικών και τις εκφράζει οταν του το ζητούν!

Τόνισε λοιπόν, πως ηταν απαραίτητο να παρθούν εμπροσθοβαρή μέτρα υπέρ των εργαζομένων και των μικρομεσαίων προκειμένου να κινηθεί το "γρανάζι" της οικονομίας. Αντίθετα προτίμησαν την μετάθεση των χρεών (ως μέτρα στήριξης) τα οποία συσσωρεύονται για να πληρωθούν μαζεμένα.

Εκτίμησε πως αν ακόμη και τωρα, καταπολεμηθεί η πανδημία, θα χρειαστεί να ξεπεράσουμε το 2023(!), προκειμένου να φτάσουμε στα επίπεδα οικονομίας που είχαμε πριν την εμφάνιση του...κορονοϊού!

Αν στο μεταξύ ...τραβήξει το πρόβλημα και χαθεί ο Ιούνιος και ο Ιούλιος η απώλεια για τον τουρισμό θα ειναι καταστροφική.

Τα εμβόλια και η άμεση δράση τους στη δημιουργία αντισωμάτων θα ειναι μια σοβαρή λύση του προβλήματος.

Όμως η ύφεση ειναι αναπόφευκτη και κυρίως θα πλήξει τις ασθενέστερες οικονομίες των χωρών της Ευρώπης.

Αυτο όμως που ειναι βέβαιο και θα πλήξει τα λαϊκά στρώματα και τους μικρομεσαίους ειναι πως δεν γλιτώνουμε μια νεα μορφή ...λιτότητας!

Ενα νέο μνημόνιο!

Ηδη η αύξηση του χρέους ειναι γύρω στο...200% του ΑΕΠ!

Όταν μπήκαμε στο μνημόνιο και στο Δ.Ν.Τ το χρέος ηταν στο...124% του ΑΕΠ!

Με δεδομένο πως η οικονομική πορεία μια χώρας κρίνεται σε ποσοστό (%) επι του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (ΑΕΠ) , δίνει το ..."ελεύθερο" στο Διευθυντήριο της Ευρώπης να επιβάλλει ΝΕΑ λιτότητα στην Ελλάδα!

Βέβαια δεν χρειάζονται οι γνωστές διαδικασίες με ...τρόικες κλπ!

Απλά θα μπει σε εφαρμογή (αυτομάτως) το συμφωνημένο ηδη "Σταθεροποιητικό Πρόγραμμα"!

Δηλαδή απλα...Νεα Λιτότητα!

Η αντιμετώπιση των προβλημάτων αυτων απο ην κυβέρνηση δεν γινονται με επικοινωνιακά τερτίπια και χρηματικά κονδύλια τύπου ...διαφημιστικών δαπανών σε ΜΜΕ. Ουτε με αποφάσεις επιδότησης των Εφημερίδων και των εκδοτών με ελάφρυνση των ...μεταφορικών (και άλλων μέτρων) τα οποία θα ειναι και ακατάσχετα απο δημόσιο και τράπεζες!