16 Δεκ 2020

Πριν την Πρωτοχρονιά το εμβόλιο στην Ελλάδα - Όλο το χρονοδιάγραμμα για την "Επιχείρηση Ελευθερία"


Η νέα έξαρση της πανδημίας του κορονοϊού στην Ευρώπη ανάγκασε ήδη αρκετές χώρες που είχαν βγει πριν μόλις λίγες μέρες από την καραντίνα να επιστρέψουν σε καθεστώς lockdown, έφερε πιέσεις κυρίως από την Γερμανία, προς το Ευρωπαϊκό Οργανισμό.. Φαρμάκου να επισπεύσει τις διαδικασίες προκειμένου να εγκριθεί όσο το δυνατό γρηγορότερα το εμβόλιο. Όλα δείχνουν πως το φάρμακο που θα σταματήσει την διασπορά της φονικής νόσου βρίσκεται προ το πυλών με τους εμβολιασμούς να είναι πιθανό να ξεκινήσουν ακόμα και πριν από την πρωτοχρονιά. Αρχικά είχε προγραμματιστεί η έγκριση του εμβολίου να γίνει στις 29 Δεκεμβρίου, ωστόσο η ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων θορύβησε τους ευρωπαίους ηγέτες που ζήτησαν να γίνει νωρίτερα.

Ωστόσο, η επίσπευση των διαδικασιών δεν συνιστά έκπτωση στους ελέγχους που γίνονται για την ασφάλεια του εμβολίου. Σύμφωνα με τον Ηλία Μόσιαλο καθώς ήδη τρεις διεθνείς οργανισμοί το έχουν εγκρίνει. "Δεν γίνεται έκπτωση στη διαδικασία. Συνεδριάζουν 8 μέρες νωρίτερα, εφόσον το εμβόλιο έχει εγκριθεί από τρεις άλλες ρυθμιστικές αρχές. Τους Βρετανούς, τους Καναδούς και τους Αμερικανούς. Οι τελευταίοι μάλιστα έκαναν τη διαδικασία της έγκρισης ανοιχτά. Μπορούσε να την παρακολουθήσει όλος ο κόσμος", είπε ο καθηγητής του LSE στο Mega.

Το χρονοδιάγραμμα

Στις 21 Δεκεμβρίου σε έκτακτη συνεδρίαση ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκου αναμένεται να ανάψει το "πράσινο φως".

Στις 22 ή στις 23 Δεκεμβρίου η Κομισιόν θα δώσει τυπικά την τελευταία έγκριση.

Από τις 24 έως τις 26 Δεκεμβρίου θα αρχίσει με ειδικές πτήσεις η ταυτόχρονη μεταφορά του εμβολίου σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες.

Στην περίπτωση που όλα εξελιχθούν ομαλά, τότε δεν αποκλείεται οι πρώτοι εμβολιασμοί να γίνουν ακόμα και πριν από την πρωτοχρονιά.

Οι πρώτες δόσεις θα είναι ανάλογες με τον πληθυσμό της κάθε χώρας. Στην χώρα μας υπολογίζεται πως θα έρθουν περίπου 300.000 διπλές δόσεις που αντιστοιχούν σε 150.000 πολίτες.


Εμβόλιο

Επιχείρηση "Ελευθερία"

Ο πρωθυπουργός κατά την ομιλία του στη βουλή έκανε λόγο για μια δύσκολη και σύνθετη άσκηση και σήμανε την έναρξη μιας εθνικής εκστρατείας εμβολιασμού, την οποία ονόμασε "Ελευθερία". "Σε λίγα εικοσιτετράωρα, λοιπόν, ξεκινά η εθνική εκστρατεία για τον εμβολιασμό. Σηματοδοτεί, ταυτόχρονα, όχι το τέλος της αρχής αλλά αυτή τη φορά όντως την αρχή του τέλους. Και την ουσία της αποδίδει πλήρως μία και μόνο λέξη: Ελευθερία. Έτσι θα ονομάσουμε την επιχείρηση αυτή, "Επιχείρηση Ελευθερία". Ελευθερία να ζούμε και να δημιουργούμε υγιείς, απελευθερωμένοι από την ομηρία και τους καταναγκασμούς της πανδημίας" τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Παράλληλα, σημείωσε πως σε αυτή τη μάχη θα ζητηθεί η συμμετοχή όλων των φορέων που μπορούν να συμβάλουν προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος που είναι ο εμβολιασμός του μεγαλύτερου μέρους του πληθυσμού και κυρίως των ηλικιωμένων.

Πυρετώδεις εργασίες

Τις επόμενες ημέρες θα είναι έτοιμα τα 1018 κέντρα εμβολιασμού, που θα είναι στις περισσότερες περιπτώσεις τα κέντρα υγείας των περιοχών. Παράλληλα, θα υπάρχουν και 65 κινητές μονάδες για τους οίκους ευγηρίας.

Στην Αθήνα βρίσκονται ήδη τα ψυγεία που θα αποθηκευτούν τα εμβόλια της Pfizer για τα οποία απαιτούνται θερμοκρασίες αυξημένης ψύξης για να διατηρηθούν. Την ίδια στιγμή το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης σε συνεργασία με το υπουργείο Υγείας ετοιμάζει πυρετωδώς την ηλεκτρονική πλατφόρμα για το εμβόλιο που θα βασιστεί πάνω στα στοιχεία της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης.

Εκτός από την ηλεκτρονική πλατφόρμα τα ραντεβού θα μπορούν να κλείνονται μέσω ειδικής τηλεφωνικής γραμμής που θα δημιουργηθεί, αλλά και μέσω των ΚΕΠ και των φαρμακείων. "Θα αξιοποιήσουμε την τεχνολογία, όπως θα αξιοποιήσουμε και κάθε τρόπο επικοινωνίας" τόνισε ο πρωθυπουργός.

Οι πρώτοι που θα εμβολιαστούν θα είναι το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, θα ακολουθήσουν οι ηλικιωμένοι, οι ευπαθείς ομάδες και τα σώματα ασφαλείας. Στόχος είναι μέχρι την Άνοιξη να έχει εμβολιαστεί τουλάχιστον το 60% του πληθυσμού, προκειμένου να δημιουργηθεί ένα ισχυρό τείχος προστασίας απέναντι στον κορονοϊό.

Στις 12 Ιανουαρίου έρχεται δεύτερο εμβόλιο

Στα μέσα Ιανουαρίου αναμένεται να εγκριθεί και στην συνέχεια να διανεμηθεί στις ευρωπαϊκές χώρες ένα ακόμη εμβόλιο με μεγάλη αποτελεσματικότητα απέναντι στη νόσο. Μετά την "Pfizer" σειρά παίρνει η φαρμακευτική εταιρία "Moderna" που αναμένει να λάβει το πράσινο φως από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκου.

Ο Νταν Στάνερ επικεφαλής της φαρμακευτικής εταιρείας στην ευρώπη δήλωσε στη γερμανική εφημερίδα Stuttgarter Zeitung. "Αναμένουμε έγκριση για την Ε.Ε και άρα για τη Γερμανία στις 12 Ιανουαρίου. Μόλις θα έχουμε την έγκριση, μπορούμε να κάνουμε διανομή".