14 Δεκ 2020

Και το εμβόλιο κατά της ύφεσης και της ανεργίας;


Δημήτρης Χρήστου

«Μετά το εμβόλιο, η ελληνική οικονομία δεν θα επιστρέψει σε μια κανονικότητα, όπως ήταν πριν από την πανδημία, αλλά σε μία νέα "κανονικότητα", με

επιχειρήσεις βαριά τραυματισμένες από την υγειονομική κρίση και με την ανεργία στα ύψη».

ΑΣΦΑΛΩΣ το θέμα αντιμετώπισης της πανδημίας είναι κυρίαρχο ζητούμενο για όλους τους ανθρώπους, για την επιστροφή στην κανονική ζωή. Πόσο κανονική όμως θα είναι η ζωή, όταν η διαδικασία θωράκισης της υγείας των ανθρώπων σε όλον τον κόσμο, είναι μια διαδικασία που κανείς δεν μπορεί ακόμα να προβλέψει πόσο χρόνο θα πάρει;

ΠΟΣΟ κανονικές θα είναι οι συνθήκες ζωής και εργασίας μετά, όταν οι φόβοι για το μέλλον θα έχουν καθοριστική επίδραση στις καταναλωτικές διαθέσεις και τις δυνατότητες των ανθρώπων να συνεχίσουν τη ζωή τους, σαν να μην πέρασαν τη σκληρή δοκιμασία της πανδημίας;

ΟΤΑΝ οι πληγές που άνοιξαν σε σειρά επαγγελματικών κλάδων και οικονομικών δραστηριοτήτων είναι τόσο βαθιές, που κάποιες δραστηριότητες θα εξαφανιστούν και άλλες, χωρίς γενναίες και τολμηρές παρεμβάσεις, αντί εσόδων θα παράγουν μόνο χρέη δημιουργώντας οδυνηρές ανατροπές και μεταβολές στην εργασία και τη ζωή, ποια είναι η απάντηση;

ΤΑ ΤΡΑΥΜΑΤΑ είναι πλέον πολύ βαθιά, ειδικά για την ελληνική οικονομία. Όπως αναφέρεται στην έκθεση του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή: «Ο όγκος των νέων ληξιπρόθεσμων οφειλών και οι φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις που βρίσκονται σε αναστολή αποτελούν ενδείξεις των μεγάλων προβλημάτων που αντιμετωπίζει η πραγματική οικονομία. Μετά το εμβόλιο, η ελληνική οικονομία δεν θα επιστρέψει σε μια κανονικότητα, όπως ήταν πριν από την πανδημία, αλλά σε μία νέα "κανονικότητα", με επιχειρήσεις βαριά τραυματισμένες από την υγειονομική κρίση και με την ανεργία στα ύψη».

ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ, χιλιάδες επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες που θα αναζητούν βηματισμό, εφόσον η παρένθεση της υγειονομικής κρίσης κλείσει μέχρι τα τέλη του ερχόμενου Απριλίου, θα βρεθούν αντιμέτωποι με τις παλαιές υποχρεώσεις της πρώτης καραντίνας, τις υποχρεώσεις της δεύτερης, αλλά και με τις τρέχουσες καταβολές του 2021 και το ξεπάγωμα τραπεζικών δόσεων. Η εξέλιξη αυτή είναι εξαιρετικά πιθανό να δημιουργήσει νέα ληξιπρόθεσμα χρέη στο Δημόσιο και στα ασφαλιστικά ταμεία, καθώς και νέα κόκκινα δάνεια.

ΣΥΜΦΩΝΑ με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ, τον Οκτώβριο οι απλήρωτοι φόροι έφτασαν στα 670 εκατ. ευρώ, ενώ στο δεκάμηνο του έτους ανήλθαν σε 4,26 δισ. ευρώ. Αν στο ποσό αυτό προστεθούν και οι οφειλές των προηγούμενων ετών, το συνολικό ποσό ξεπερνά τα 106 δισ. ευρώ, με 23 δισ. ευρώ να χαρακτηρίζονται ως ανεπίδεκτα είσπραξης!

ΑΝ ΜΑΛΙΣΤΑ στα στοιχεία αυτά, που αφορούν τα δημόσια οικονομικά, προσθέσουμε τις εξελίξεις σε ό,τι αφορά το ιδιωτικό χρέος, που πλέον αγγίζει τα 300 δισ. ευρώ, η κατάσταση μοιάζει εφιαλτική. Μάλιστα το ιδιωτικό χρέος προς τις τράπεζες, τις εφορίες και τα ασφαλιστικά ταμεία είναι διπλάσιο από τις καταθέσεις στο τραπεζικό σύστημα!

ΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ όλων αυτών των εξελίξεων είναι το δημόσιο χρέος της χώρας προς τους δανειστές να ξεπεράσει κατά πολύ το εφιαλτικό φράγμα του 200% του ΑΕΠ, αγγίζοντας πλέον το 209%. 

Τι σημαίνουν όλοι αυτοί οι αριθμοί, που μοιάζουν με ψυχρά στοιχεία; Σημαίνουν χρεοκοπίες καταστημάτων και επιχειρήσεων, κατασχέσεις περιουσιακών στοιχείων, μηδέ της πρώτης κατοικίας εξαιρουμένης, υψηλή ανεργία, έκρηξη ψυχικών διαταραχών με κατάληξη τις αυτοκτονίες.

Η ΔΡΑΜΑΤΙΚΗ επίδραση στα δημόσια οικονομικά θα προσφέρει στην σημερινή κυβέρνηση τη δικαιολογία να περικόψει τις συντάξεις, καθώς τα έσοδα του ΕΦΚΑ δεν αρκούν πλέον για να τις εξασφαλίσει.

ΟΙ ΜΕΙΩΣΕΙΣ στα εισοδήματα των νοικοκυριών θα περιορίσουν τη ζήτηση και θα τροφοδοτούν την ύφεση σε όλους τους κλάδους και τις δραστηριότητες. Και οι μειώσεις δεν προκαλούνται πλέον μόνο από τους περιορισμούς αμοιβής για την εργασία αλλά και από τις κοινωνικές περικοπές στην Υγεία, την ασφάλιση και την Παιδεία, που αφαιρούν μέρος των εισοδημάτων.

ΟΤΑΝ, πολύ περισσότερο, στο σύνολό της η παγκόσμια οικονομία θα δοκιμαστεί από τις πληγές που αφήνει η πανδημία, ποιες αγορές μπορούν να προσφέρουν αντικείμενο και ευκαιρίες σε μια μικρή χώρα με τόσο σοβαρές αδυναμίες και χρόνια προβλήματα; Το αν, για παράδειγμα, έρθουν ή δεν έρθουν οι τουρίστες το επόμενο θέρος, δεν εξαρτάται από τον Κυριάκο και τον Άδωνι. Το αν τα εξαγώγιμα ελληνικά προϊόντα έχουν την ίδια ζήτηση, δεν είναι θέμα δικό μας.

ΑΝ ΥΠΗΡΧΕ σοβαρό αναπτυξιακό σχέδιο, ικανό να στηρίξει τη χώρα στη νέα εποχή, αυτό θα έπρεπε να ξεκινήσει από την Παιδεία και τις επιστήμες. Και εδώ γίνεται το ακριβώς αντίθετο, για την παραγωγή υπάκουων υπηκόων στην εξουσία τους. Αυτό είναι το σχέδιο.


ΠΗΓΗ: avgi.gr