21 Νοε 2020

Α. Παπακυριάκος: Να μας πουν τι για τα οικονομικά του δήμου, όταν όλα αυτά τα χρόνια έχουμε εξυγιάνει 15 εκατ. χρέη; /Ξεκίνησαν τα μεγάλα έργα στο δήμο (ηχητικό)


 Σίγουρος για τον βηματισμό που έχει λάβει ο δήμος του και το σχέδιο που βαίνει προς υλοποίηση ο Αννίβας Παπακυριάκος, ο δήμαρχος Βέλου Βόχας, δηλώνει σε συνέντευξή του στην Τζένη Σουκαρά και στην εκπομπή της cafe society στο ραδιόφωνο του Τζαστ fm 964..

πως στόχος της τετραετίας  είναι η συνολική αναβάθμιση του δήμου σε όλα τα επίπεδα. 

Και αυτό έχει να κάνει με προγράμματα που ξεκλειδώνουν την πρώτη μετεκλογική χρονιά, χρήματα που "πέφτουν στην περιοχή" πάνω από 12 εκατομύρια ευρώ  για  έργα που υλοποιούνται, έχουν υλοποιηθεί, δημοπρατούνται ή είναι προς δημοπράτηση από υπουργεία, από γγ Υποδομών, από προγράμματα του ΕΣΠΑ, ΑΠΟ γγ Αθλητισμού, από Περιφέρεια.

"Ο πρώτος μας στόχος ήταν   η οικονομική εξυγίανση του δήμου, ακόμα και τώρα αυτό προσπαθούμε, δεύτερος στόχος η αξιοποίηση όλων των προγραμμάτων. Αυτό κάνουμε." δηλώνει ο κ. Παπακυριάκος. 

" Είχαμε δουλέψει πολύ και πάνω σε πολλά έργα τα οποία τώρα αρχίζουν και υλοποιούνται." λέει ο δήμαρχος εξηγώντας πως τίποτα δεν έγινε τυχαία.Όλα αφορούν το οργανόγραμμα του δήμου το οποίο βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και εφαρμογή. Και είναι απολύτως στοχευμένο. 

"Πριν απο 3 χρόνια έγινε μια μελέτη πάνω στον δήμο μας, και ο ρόλος της ήταν ακριβώς να εντοπίσει τις ακριβείς ανάγκες των δημοτών.Εκεί λοιπόν διαπιστώθηκε πως οι πολίτες έχουν ως πρωτεύοντα θέματα την καθαριότητα, την κατάσταση του οδικού δικτύου, τα προβλήματα της αποχεύτεσης .Πάνω σε αυτά δουλεύουμε και προσπαθούμε να εκμεταλευθούμε στο έπακρο όλα τα προγράμματα."

Έτσι οι δημότες όλη αυτή τη χρονιά βλέπουν έργα να εξελίσσονται που έχουν ανθρωποκεντρικό χαρακτήρα. Παιδικές χαρές, σχολεία, επισκευές, αθλητικοί χώροι, οδοποιία, αναπλάσεις, αγροτική οδοποιία, αντιπλυμμηρικά, καθαρισμοί, Πράσινο σημείο, κάδοι , επάνδρωση του στόλου καθαριότητας.Κορυφαίο έργο που αναμένεται να ξεκινήσει αυτό  της  αλλαγής του ηλεκτροφωτισμού του δήμου. Τεράστιο έργο επιλύει πολλά προβλήματα.


Με την μείζονα  αντιπολίτευση οι σχέσεις δεν είναι καλές. Χαρακτηριστικό παράδειγμα πως ο κ. Θανάσης Μανάβης ποτέ δεν επισκέφθηκε μέχρι τώρα ,το δημαρχείο του Ζευγολατιού, να συζητήσει, να προτείνει  να συνδράμει από κοινού ακόμα και για το θέμα αντιμετώπισης απο πλευράς δήμου της πανδημίας. 

Η δημοτική σύμβουλος της αντιπολίτευσης,  κ. Δημητρίου,  πρόσφατα προσέφυγε στον εισαγγελέα για να της  παραδοθούν  από την δημοτική αρχή  τα έγγραφα των δημοτικών υποθέσεων που έχουν να κάνουν με την αναγνωση και απονομή οφειλών της ΔΑΕΒ το 2008. 

"Είναι η αντιπολίτευση του fb, γιατί δυστυχώς η αντιπολίτευση δεν κάνει αντιπολίτευση" λέει ο κ. Παπακυριάκος. Και εξηγεί: " Ο εισαγγελέας μας έστειλε ένα χαρτί ευγενέστατα με το οποίο μας παρακαλέι να δώσουμε τα χαρτιά. Τα χαρτιά θα τα δίναμε ούτως ή άλλως. Όταν κάνει ένας πολίτης ή ένας δημοτικός σύμβουλος μια αίτηση απαιτείται ένας νόμιμος χρόνος για να δοθούν τα χαρτιά. Η συγκεκριμένη σύμβουλος πίστευε πως όταν έκανε την αίτηση θα τα έπαιρνε εντός διλέπτου.Κι επειδή δεν τα πήρε πήγε στον εισαγγελέα.Όμως  δεν καταλαβαίνω και το εξής: Πριν 2 ημέρες είχαμε οικονομική επιτροπή , της οποίας μέλος είναι και ο κ. Μανάβης,τα χαρτιά που ζήτησαν υπάρχουν στην οικονομική επιτροπή, εξετάζονται ,ελέγχονται, διαβάζονται , αναλύονται και μετά αποφασίζει η επιτροπή και ψηφίζει. Επομένως τα χαρτιά δεν είναι κρυφά.Ο κ. Μανάβης έχει επιλέξει 6 χρόνια να μην πατήσει ποτέ στην Οικονομική επιτροπή , το πιο σοβαρό όργανο του δήμου. Δεν εχει έρθει ποτέ γιατί δεν έχει τι να πει. " 

Αξίζει βέβαια να σημειωθεί, πως το θέμα για το οποίο ο κ. Μανάβης αντιδρά, ο σύμβουλός του στο Δημοτικό Συμβούλιο το ψήφισε. Οπως το ψήφισαν και οι τρεις σύμβουλοι από την παράταξη Τσίτουρα.

"Το 2011 όταν ανέλαβα δήμαρχος, η προηγούμενη κατασκευαστική εταιρία του δήμου Βέλου είχε οφειλές που ξεπερνούσαν το 1,5 εκατ. σε ιδιώτες, για έργα που είχαν γίνει. Ο κ. Λαμπρόπουλος ήθελε να πάρει γι αυτή την οφειλή ένα δάνειο 1,300. Εαν τότε είχε εισπραχθεί το 1,300 σε 15 χρόνια δηλ. το 2025 ο δήμος θα είχε πληρώσει ένα ποσό πάνω από 2,5 εκατ. για πληρώσει αυτές τις οφειλές. Εμείς δεν το πήραμε το δάνειο αυτό. Οι άνθρωποι που είχαν κάνει τα έργα και υπήρχαν μεγάλες οφειλές, πήγαν δικαστικά να διεκδικήσουν τα λεφτά τους. Και όλοι αυτοί δικαιώθηκαν ή δικαιώνονται. Διότι αναγνωρίζονται οι οφειλές μέσω των δικαστηρίων , οι οφειλές πάνε  έντοκα και η συγκεκριμένη οφειλή που ήταν 450.000 ευρω, θα έφτανε πάνω απο 800.000 ευρω έντοκα. Τότε είπα στους ιδιώτες, πως δεν θα πάρω το δάνειο, αλλά σταδιακά για να μην δημιουργηθεί πρόβλημα στο δήμο με δικαστήρια, θα κάνουμε  τις αποδοχές για να πληρώνουμε. Συμφωνήσαμε και έτσι σταδιακά από το 2013 αρχίσαμε να κάνουμε τις αποδοχές. Ο δήμος πλήρωσε τις οφειλές, χωρίς να διαταραχθεί η ισορροπία της διοίκησης και των οικονομικών του δήμου. Συμφωνήσαμε τελευταία τωρα με τον εργολάβο, να μην διεκδικήσει τόκους και να πληρωθεί, εάν κάνουμε την αποδοχή σε βάθος χρόνου. Τέσσερα με πέντε χρόνια." διευκρινίζει ο δήμαρχος. 

Η αντιπολίτευση αντιδρά και ο κ. Παπακυριάκος προειδοποιεί: 

"Αν δεν κάνει αποδοχή ο δήμος ο εργολάβος δεν μπορεί να πληρωθεί.Ο εργολάβος πρέπει να πληρωθεί γιατί τα έχει κάνει τα εργα αυτά.Γιατί ελοχεύει και ένας κίνδυνος: Οι εργολάβοι αυτοί όταν κερδίσουν ένα δικαστήριο και δικαιωθούν κάπου θα έρθουν ένα πρωινό και θα σου πουν δημε Βέλου Βόχας σημερα σου παίρνω 800 .000 γιατί δικαιωθηκα και μπορω να περάσω στο δήμο αυτά που δεν παιρνάς εσυ΄.Θα ελεγα λοιπόν σε όλου αυτούς τους αυτοδιοικητικούς να υπογράψουν ένα χαρτί πως είναι υπεύθυνοι για την περιπτωση που σε τρεις μηνες σε πέντε σε ένα χρόνο έρεθει μια τέτοια απόφαση στο δήμο να κοιτάξουν τους εργολάβους που έχουν δουλέψει να τους πει πως δεν τους δίνει τα χρήματα. Ήρθαν λοιπόν κάποιοι να μας πουν τι, που τόσα χρόνια έχουμε εξυγιάνει 15 εκατ χρέη και ήρθαν να μας πουν κάτι για τα οικονομικά του δήμου; Μερικά πράγματα είναι μονόδρομος.Αυτές οι οφειλές είναι έργα που κάποιοι  το 2009 και το 2010 τα παρουσίαζαν ως όπλα τους Και αυτοί οι ίδιοι δεν τα ψηφίζουν τώρα , ενώ τα καμάρωναν "καταλήγει.


Από το 2011 ο δήμαρχος Βέλου Βόχας έκανε μια τεράστια προσπάθεια να ισορροπήσει ένα δήμο που βρισκόταν στο κόκκινο.Τώρα όλα δείχνουν να έχουν βρει το δρόμο τους. 

"Ο τελευταίος που θέλει να πληρώνει παλαιές οφειλές είμαι εγώ!Αυτός που πληρώνει το πολιτικό κόστος είμαι εγώ", εξομολογείται,"στο δήμο μας όμως κανείς δεν παίζει με την σοβαρότητα , την αξιοπιστία και την οικονομική σταθερότητα. Αυτό το κερδίζουμε καθημερινά και δεν χωράνε λαϊκισμοί, άγνοια και ανευθυνότητα " .

 



Ακούστε όλη την συνέντευξη: