18 Νοε 2020

12η ημέρα καραντίνας / Ζώντας στην φυσούνα του ... ακορντεόν! - Της Τζένης Σουκαρά


12η ημέρα καραντίνας.Απόγευμα χειμωνιάτικο. Βρέχει. Και αυτή η βροχή δεν περνά απαρατήρητη. Μέσα στον εγκλεισμό την προσέχεις. Μετράς σταγόνες από την ανία. Αισθάνεσαι την ένταση. Ξαφνικά πιάνεις τον εαυτό σου να υποδύεται πως έχει αγροτική κουλτούρα..

  και να αναρωτιέται "αυτή η βροχή είναι άραγε ποτιστική;" Τι κάνει αγάπη μου η ανία! 

Αντι να λες "άντε να βρέξει να καθαρίσουν τα πεζοδρόμια, γιατί τώρα που έκλεισαν και οι έμποροι τα μαγαζιά , ποιος θα συγυρίσει το κέντρο,ποιος θα σκουπίσει, ποιος θα μετακινήσει τους κάδους" εσύ αναρωτιέσαι για ξένα χωράφια.

12η ημέρα καραντίνας και δεν περνάει με τίποτα τούτος εγκλεισμός.Σας βλέπω στα κοινωνικά δίκτυα. Ούτε γεμιστά με κάστανο και σταφίδες δεν μπορείτε να φτιάξετε, ούτε ψωμιά εορταστικά για προπόνηση, ούτε ψωμιά ανάποδα στην γάστρα.

Ένα κέικ και έξω από την πόρτα!Και άμα ανάψει το κέφι βάζεις και κανένα καρύδι, έτσι για την ενίσχυση του οργανισμού.!

Βάλε το 6 και πήγαινε όπου θες αλλά τώρα που βρέχει άσε το σκυλί στην ησυχία του..

Η καθημερινότητα της καραντίνας σκουντουφλάει από βαρεμάρα.Να το ακούν οι μεγαλοσχήμονες, να επιμεληθούν επιτυχημένα, όπως τόσα άλλα επιτυχώς επιμελήθηκαν!

Τελειώσαν και οι επιλογές. Πας στην Άννα στο μανάβικο και βάζεις 2 , το ίδιο που θα πάς και στο φαρμακείο. Δεν είναι ζωή!

Δυο επιλογές στα sms , μια μάσκα για πέρα δώθε, ένα αντισηπτικό. 

Ένα πουκάμισο ο Κυριάκος, το ίδιο πλάνο ο Χαρδαλιάς, ακόμα και το κρουαζιερόπλοιο που έπλεε ακυβέρνητο στο λιμάνι μας και τα ρυμουλκά το οδήγησαν στα ανοιχτά, ξαναήλθε. Προσέδεσε πάλι. Τέτοια τεμπελιά! Από τούδε και εξής δεν φέρουμε ουδεμία ευθύνη. Να φορέσει μάσκα και να κρατά αποστάσεις από την προβλήτα, από το αλιευτικό καταφύγιο και από την τράτα λεν Μαρούλα την σκούνα Αγγελή!Τι κρουαζιερόπλοιο είναι αυτό, πού είχε πάει και έχει τέτοια κόπωση, πραγματικά τα έχω χαμένα!

Συνεχίστηκαν και χθες τα rapid test στο Χιλιομόδι. Δεν είχε προσέλευση, λέει. Ή αναπαύονταν οι κάτοικοι της καραντίνας ή δεν το γνώριζαν (που οπωσδήποτε κάποια στιγμή το έμαθαν, εδώ μαθαίνουν άλλα και άλλα σε κλάσμα δευτερολέπτου) ή δεν ήθελαν να δώσουν στόχο και δικαιώματα. Ναι! ναι! Γιατί την επόμενη θα γινόταν το αναμενόμενο "εγώ αρνητική, εσύ; Η Σούλα; Δεν μιλάει να δεις που θα έχει ..Το ξέρω εγώ όλο πέρα δώθε ήταν στο μπακάλικο.." Η σιωπή της τοπικής κοινωνίας  ασυναγώνιστο πράγμα απέναντι  στον οποιοδήποτε..

Με αυτά και με εκείνα που γίνονται ή δεν γίνονται  λαμβάνεις 11 σχεδόν πάντα  στα ημερήσια κρούσματα, και για μια φορά μηδέν. Όπου μηδεν , δεν σημαίνει  αγαπητέ, πως είμεθα καθαροί! Σε παρακαλώ! Ακάθαρτοι είμεθα αλλά δεν μας συνάντησε το rapid τεστ να φάμε ένα παγωτό. Πέρασε και δεν είδε άνθρωπο.. Γι αυτό βάλε μάσκα και για να είσαι και σίγουρος βάλε τη μια μάσκα πάνω από την άλλη. Γιατί σου κακοφαίνεται;  Οταν φορούσες την μια φανέλα πάνω από την άλλη σου κακοφαινόταν; Σε παρακαλώ! Φιμώσου εκεί και μην μιλάς.

Γιατί όσο μιλάς θα βγαίνουν τροπολογίες που θα απαγορεύουν τις συναθροίσεις ακόμα και μέσα στο fb! Α! όχι αυτό ξέρω δεν πρόκειται να το καταπιείς έυκολα.Όλα και όλα. Δημοκρατία δεν έχουμε; Επανέλαβε το αγαπητέ πλειστάκις το ερώτημα και κυρίως την ώρα που τρέχεις να προλάβεις να  μπεις στο σπίτι 9 παρά πέντε το βράδυ.Εκεί που κυνηγά η αστυνομία τους 15χρονους ..

 Όσο για το Πολυτεχνείο είχα μπερδευτεί λίγο σε σχέση με τον ρόλο που είχε δώσει ο Υπουργός Χρυσοχοίδης στους Αστυνομικούς..Κοιτάζοντας τις φωτογραφίες μπερδεύτηκα χειρότερα.Τι ήθελαν όλοι τούτοι με τη Σακοράφα; Αλλά ήλθε ο Ευάγγελος να με πείσει για τον χαμό που γίνεται αφού εβάπτισε ως τον πιο επιτυχημένο υπουργό δημόσιας τάξης τον Μ. Χρυσοχοίδη!Όλων των εποχών υπουργέ μου! Και πασών των συνθηκών!

Και επειδή έτσι αποκαθίσταται, πώς αλλιώς να σου δώσω να το καταλάβεις, το κύρος της δημοκρατίας αλλά και του κορωνοιού, βγάλε το χριστουγεννιάτικο δέντρο εσύ, βάλε μπάλες, φέρε τα Χριστούγεννα νωρίς, πες στον εαυτό σου τα κάλαντα, και άσε τους άλλους να φροντίζουν για εσένα. Η απουσία σου πολύτιμη!Το ΕΣΥ βογγάει σαν κακοποιημένο σαραβαλάκι !Υπάρχουν και οι ήρωες που καλούνται να το οδηγήσουν .Οι γιατροί μας. Ενώ ο Κικίλιας κάθε βράδυ ζητά από τον Άγιο Βασίλη να του φέρει γρήγορα το εμβόλιο μπας και γλιτώσει την μήνιν του κόσμου!

Για την ώρα οι θερμοφόρες, οι ηλεκτρικές κουβέρτες, και τα συν αυτώ μπαίνουν κρυφά μπαίνουν ξανά  στα σούπερ μάρκετ γιατί έρχεται κρύο λένε..Μετά θα έλθουν οι κάλτσες για τα κρυοπαγήματα.

Η καραντίνα του Νοεμβρίου ,δεν ξέρω,δεν μας πάει. Αστρολογικό είναι; Υπερφυσικό είναι; Της εποχής είναι; Της μάσκας είναι; Ό,τι και να είναι, ούτε της Κεραμέως είναι. 

Οι γονείς βρίσκονται με το χέρι στο ποντίκι να καταστρέψουν τις οθόνες των υπολογιστών. Στην αρχή ήταν το Λυκειο, τώρα το δημοτικό, δεν σου συζητώ για το νήπιο ..Η οικογένεια σε τηλεδιάσκεψη.Οι σχέσεις σε τηλεκρίση!Η κοινωνία σε τηλεαφασία!

Έτσι προχωράμε έχοντας διανύσει μόλις δώδεκα ημέρες!Δηλαδή βρισκόμαστε στην φυσούνα ενός ακορτνεόν που λέγεται ΣΧΕΔΙΟ κυβερνητικο!!

Ήδη αισθάνομαι σαν τον Βασιλάκη Καϊλα (του ασπρόμαυρου κινηματογράφου) που υποδυόταν τον λουστράκο και έπαιζε και το ακορντεόν..Έτσι θωρώ το μέλλον μου. Ζοφερό.Πώς θα φτάσωστο τέλος της φυσούνας  του ακορντεόν; Πώς θα είμαι άραγε; Έναν Piacolla θέλω να μου το εξηγήσει.