11 Οκτ 2020

Rafa Nadal: Παντοτινός Βασιλιάς του παρισινού Grand Slam


Στα 34 του και σε ένα διαφορετικό φέτος Roland Garros, ο Rafa Nadal  απέδειξε, γιατί είναι ο παντοτινός "Βασιλιάς" του παρισινού Grand Slam κατακτώντας το για 13η φορά χωρίς να χάσει...

ούτε ένα σετ, ακόμα και απέναντι στον σχεδόν άτρωτο φέτος Novak Djokovic! 20ός Grand Slam τίτλος για τον Rafa, που έφτασε τις 100 νίκες στο χωμάτινο major!

Ένας τρομερός Rafael Nadal, επιβλήθηκε του, μέχρι πρότινος, αήττητου Novak Djokovic στο 2020 (με εξαίρεση την αποβολή του από το US Open) με 6-0, 6-2, 7-5, για να αναδειχθεί για μια ακόμα φορά πρωταθλητής στο Παρίσι!

Ένα τουρνουά που φέτος έγινε σε πολύ διαφορετικές συνθήκες, με πολύ πιο χαμηλές θερμοκρασίες, αλλά και σε έναν τελικό που έγινε σε συνθήκες indoor, με τον Nadal να έχει παίξει μόλις ένα τουρνουά προετοιμασίας πριν από αυτό, μετά την 6μηνη αναστολή του tour λόγω της πανδημίας!

Τίποτα απ' όλα αυτά δεν άλλαξαν τον "Βασιλιά" του Roland Garros, που για μια ακόμα φορά ήταν ο Rafa, που κέρδισε και τα 21 σετ που έπαιξε στο φετινό τουρνουά - συμπεριλαμβανομένης και μιας εκ των πιο επιβλητικών νικών της καριέρας του με αντίπαλο τον Djokovic!

Είναι ο 4ος διαδοχικός τίτλος για τον Rafa στο Roland Garros και ο 13ος συνολικά στο παρισινό major, μετά από το 2005, το 2006, το 2007, το 2008, το 2010, το 2011, το 2012, το 2013, το 2014, το 2017, το 2018 και το 2019!

Η σημερινή επίσης ήταν η 100ή νίκη του στα συγκεκριμένα γήπεδα, σε 102 αγώνες (100-2)! Δεν έχει προηγούμενο και δεν έχει τελειωμό απ' ότι φαίνεται η εξωπραγματική κυριαρχία του Rafa στο χωμάτινο Grand Slam.

Επίσης, χάρη στον 13ο τίτλο του στο Παρίσι, ο Rafa "έπιασε" και το μεγάλο ρεκόρ του Roger Federer, αφού έφτασε τους 20 Grand Slam τίτλους καριέρας! Είναι η πρώτη φορά στην καριέρα του που ο Ισπανός ισοφαρίζει το ρεκόρ του Ελβετού και που δυο ενεργοί παίκτες ισοβαθμούν στην 1η θέση αυτού του πολύ σπουδαίου ρεκόρ, για τους περισσότερους και το ρεκόρ που διακρίνει τον GOAT από τους υπόλοιπους.

Στον απίθανο σημερινό του τελικό, ο Nadal πέτυχε 31 winners και έκανε μόλις 14 αβίαστα λάθη! Το σκορ στα πρώτα δυο σετ, αλλά και η διάρκειά τους, που έφτασε τα 90 λεπτά με τον Rafa να χάνει μόνο 2 games, αντικατοπτρίζουν λίγο πολύ την πραγματικότητα.

Αυτή ήταν, ότι ο Djokovic γέμιζε τα περισσότερα games, δεν μπορούσε όμως να τα κερδίσει, με τον Ισπανό να έχει αυτό το κάτι παραπάνω στους σημαντικότερους πόντους. Το bagel που έκανε στο 1ο σετ ο Rafa χρειάστηκε 45 λεπτά για να το πετύχει και ήταν το 2ο στην ιστορία του rivalry, που αριθμεί 56 αναμετρήσεις και 149 σετ. Και το πρώτο το είχε κάνει ο Rafa, στον περσινό τελικό της Ρώμης.

O Nadal επέστρεψε από το 40-15 στο 1ο game για να κάνει το break, έσβησε 3 break points στο 4ο game για το 4-0 και επέστρεψε από ένα ακόμα 40-15 στο 5ο game, για να κάνει το 5-0! Τα 4 από τα πρώτα 6 games είχαν ισοπαλίες, ενώ μόνο το 6ο, στο οποίο ο Nadal σέρβιρε για το 6-0, είχα λιγότερους από 6 πόντους, με τον Ισπανό να κρατάει το σερβίς του με 15.

Ο Djokovic χρειάστηκε 55 λεπτά για να κερδίσει το πρώτο του game στον τελικό και να προηγηθεί με 1-0 στο 2ο σετ, αφού πρώτα έσβησε 3 ακόμα break points του Nadal. Ο Ισπανός όχι απλά ισοφάρισε, αλλά απάντησε με ένα νέο σερί, κερδίζοντας τα 5 επόμενα games και συνολικά τα 11 από τα 12 πρώτα του τελικού!

Εξασφάλισε ένα προβάδισμα με 5-1 ο Ισπανός και ο Nole έδειχνε ανήμπορος να αντιδράσει. Κέρδισε ακόμα ένα game o Σέβρος, πριν ο 13 φορές πρωταθλητής του Παρισιού σερβίρει επιτυχώς για το 6-2 και την κατάκτηση του 2ου σετ.

Το 3ο σετ ήταν το μοναδικό, που θύμισε κάτι από αυτό το τεράστιο rivalry, το κορυφαίο όλων των εποχών. Ο Nadal στην αρχή πάλι έδειχνε να έχει το πάνω χέρι και το πιστοποίησε αυτό και με ένα break στο 5ο game, χάρη στο οποίο προηγήθηκε με 3-2. Νωρίτερα είχε και ένα χαμένο break point, στο 3ο game.

Ο Djokovic όμως αντέδρασε, έκανε το break back και ισοφάρισε σε 3-3, δείχνοντας για πρώτη φορά σ' αυτόν τον τελικό "να έχει σφυγμό", με τον έντονο πανηγυρισμό να προδίδει και το γεγονός ότι θέλει να επιστρέψει πολύ στο ματς.

Σε έναν βαθμό τα κατάφερε, δίνοντας μια πολύ έντονη μάχη στον Rafa στα τελευταία του αγώνα. Προηγήθηκε με 4-3 και με 5-4 ο Σέρβος, που ήρθε αντιμέτωπος με break point στο 9ο game.

Ο Nadal ωστόσο κατάφερε να διατηρήσει την απόδοσή του στα ίδια υψηλά επίπεδα και να μην επηρεαστεί από την αντεπίθεση του Djokovic, που τον έφερε για πρώτη φορά στο ματς στη θέση να σερβίρει για την παραμονή του στο 3ο σετ, χάνοντας και τον πρώτο πόντο (4-5, 0-15).

Κράτησε τελικά το σερβίς του ο Ισπανός και βρέθηκε ξανά στη θέση του να ασκεί εκείνος την πίεση στο 11ο game, καταφέρνοντας τελικά να κάνει το καθοριστικό break και να πάρει ξανά το πάνω χέρι στο σετ, στο 6-5.

Αυτό ήταν το τελειωτικό χτύπημα για τον Djokovic, που σε μια πολύ σπάνια εικόνα γι' αυτόν, φάνηκε να μην έχει περισσότερα ψυχικά αποθέματα γι' αυτόν τον τελικό. Δεν ήταν ανταγωνιστικό το τελευταίο game, με τον Rafa να κρατάει χωρίς να χάσει πόντο το σερβίς του και να "σφραγίζει" τη νίκη χωρίς να χρειαστεί να παίξει άλλο σετ, σε 2 ώρες και 41 λεπτά συνολικού αγώνα.

Αυτή ήταν η 27η νίκη του Nadal στο rivalry του με τον Djokovic (27-29), ενώ τον κέρδισε για 18η φορά σε χωμάτινη επιφάνεια (18-7), 12η σε τελικό (12-15), 10η σε Grand Slam (10-6) και 5η σε τελικό Grand Slam (5-4).

Τέλος, σήκωσε στο Philippe Chatrie τον 86ο τίτλο της καριέρας του, βελτιώνοντας το ρεκόρ του σε τελικούς στο 86-37 νίκες.