22 Οκτ 2020

Κρίση ηγεσίας στο ΚΙΝΑΛ


Άννα Γκρίτζη

Αλλιώς τα είχαν φανταστεί στο επιτελείο της Φ. Γεννηματά, όταν αποφάσισαν, ότι πρέπει να δηλώσει επίσημα η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ, ότι θα διεκδικήσει την...

επανεκλογή της τον Νοέμβριο του 2021. Η ιδέα ήταν, ότι θα βγουν βουλευτές και στελέχη να πουν, ότι δεν τίθεται θέμα αλλαγής ηγεσίας, ούτε καν θέμα ηγεσίας μέχρι να γίνουν εθνικές εκλογές και οι δελφίνοι θα λουφάξουν.

Αντί γι αυτό, προέκυψε ηγετική εμφάνιση Εύας Καϊλή, που είπε, ότι ναι μεν δεν ενδιαφέρεται για το 2021 αλλά γενικώς ενδιαφέρεται. Και στη συνέχεια ο ευρωβουλευτής Νίκος Ανδρουλάκης, αντίπαλος της Φ. Γεννηματά στην προηγούμενη αναμέτρηση για την ηγεσία, ανακοίνωσε, ότι θα τον βρει απέναντί της όταν έρθει η ώρα και την επέκρινε για την επιλογή της, να ανοίξει τώρα τη σχετική συζήτηση.

Ειδικότερα, μιλώντας στην εκπομπή Briefing του Γ. Πιέρρου στο Action24 ο Ν. Ανδρουλάκης άνοιξε τα χαρτιά του: «Κατ’ αρχάς, όπως καταλαβαίνετε, έναν χρόνο πριν, όταν ανοίγει τέτοια συζήτηση δεν βοηθά. Αυτόν τον χρόνο, γιατί οι εκλογές είναι του χρόνου τον Νοέμβρη το αργότερο, έχουμε σημαντικές εθνικές προκλήσεις, όπως η πανδημία και οι οικονομικές παρενέργειες της πανδημίας. Άρα, προτεραιότητα πρέπει να είναι η παράταξή μας, σε αυτές τις προκλήσεις, να έχει θέσεις που απαντούν στα προβλήματα του ελληνικού λαού. Το δεύτερο είναι, ότι αυτή η διαδικασία, όταν θα γίνει, πρέπει να επιδιώξουμε όλοι μας, να γίνει όπως το 2017 και να την αγκαλιάσουν χιλιάδες Έλληνες προοδευτικοί πολίτες, ώστε να είναι πραγματικά ένα νέο ξεκίνημα».

«Όσο με αφορά, εγώ ήμουν υποψήφιος και το 2017. Οι λόγοι, που πήρα τότε την απόφαση μου να είμαι υποψήφιος, έχουν ενισχυθεί, διότι πιστεύω, ότι η παράταξή μας μπορεί να παίξει έναν δυναμικό ρόλο στην πολιτική ζωή του τόπου, και ιδιαίτερα όταν βλέπω πως κυβερνά η ΝΔ και πως αντιπολιτεύεται ο ΣΥΡΙΖΑ. Αυτή η παράταξη πρέπει να παίξει έναν πιο δυναμικό και πιο ουσιαστικό ρόλο στα πολιτικά πράγματα της χώρας».

Θα είναι αυτοί οι μοναδικοί διεκδικητές της ηγεσίας; Όχι βέβαια. Ο Παύλος Γερουλάνος φαίνεται ότι το έχει αποφασίσει, όπως λένε συνομιλητές του, ο βουλευτής Μιχάλης Κατρίνης το σκέφτεται, ο Ανδρέας Λοβέρδος ενθαρρύνεται από πολιτικούς του φίλους και κάποιοι πιστεύουν, ότι είναι ώρα για έναν καθαρόαιμο παπανδρεϊκό όπως ο Χάρης Καστανίδης ή ο Νίκος Παπανδρέου.

Το ερώτημα, ποιον θα στηρίξει ο Γιώργος Παπανδρέου, είναι από τα πιο ενδιαφέροντα που συζητιούνται στα παρασκήνια της κεντροαριστεράς. Οι σχέσεις του με την Φώφη Γεννηματά είναι ψυχρές, από τότε που διαφοροποιήθηκε στο ν/σ για τις διαδηλώσεις, τα αντιδεξιά-αντιμητσοτακικά ανακλαστικά του δεδομένα και οι αποστάσεις που κρατά από την Χαριλάου Τρικούπη ορατές.

Στο επιτελείο της Φώφης Γεννηματά υπάρχει ανησυχία, ότι μπορεί να γίνουν εκλογές πριν τις εσωκομματικές εκλογές, εάν υπάρξει θετική εξέλιξη σε σχέση με την πανδημία (εμβόλιο κοκ). Σε μια τέτοια περίπτωση το ποσοστό που θα εξασφαλίσει η Φ. Γεννηματά, θα κρίνει τη διεκδίκηση μιας νέας θητείας. Και φυσικά θα παίξει ρόλο, στον τρόπο με τον οποίο θα αντιμετωπίσει πιθανή πρόταση συγκυβέρνησης από τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Ο αριθμός 8 θεωρείται κρίσιμος. Το σίγουρο είναι, ότι η ίδια δεν έχει διάθεση να εγκαταλείψει τις τιμές και τα αξιώματα  και να προσφέρει στην παράταξη σαν απλός στρατιώτης.