10 Οκτ 2020

Ενέργεια: Πωλητήριο "εξπρές" από Χατζηδάκη για ΔΕΔΔΗΕ και ΛΑΡΚΟ


Αντιγόνη Ζούντα  

Μέσω τροπολογίας η επίσπευση διαδικασιών και η διασφάλιση επίδοξων αγοραστών δημόσιων υποδομών και επιχειρήσεων 

Μέσω τροπολογίας και με διαδικασίες εξπρές τρέχει η κυβέρνηση της Ν.Δ. το ξεπούλημα δημόσιων εταιρειών και υποδομών (ΔΕΔΔΗΕ, ΛΑΡΚΟ, αλλά και ΔΕΠΑ Υποδομών), ενώ “ξεχειλώνει” περαιτέρω το πλαίσιο για έργα ανανεώσιμων πηγών απαξιώνοντας (κι άλλο) τον προς πώληση Διαχειριστή των δικτύων διανομής.

Ο υπουργός προανήγγειλε χθες στη Βουλή, ότι έρχονται ρυθμίσεις για επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων ΔΕΔΔΗΕ, ΔΕΠΑ Υποδομών και ΛΑΡΚΟ μέσω τροπολογίας και απάντησε στη σφοδρή αντίδραση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ και της αντιπολίτευσης, ότι “δεν ήρθαν ξαφνικά, αλλά είναι τεχνικές παρεμβάσεις για να ολοκληρωθεί μια ήδη γνωστή και εφαρμοζόμενη πολιτική, που είχε παρουσιαστεί ούτως ή άλλως ήδη από τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης και έχει εξειδικευθεί με προηγούμενες νομοθετικές παρεμβάσεις”.

Τι προβλέπουν

Οι σχετικές τροπολογίες, που δεν έχουν ακόμη κατατεθεί στη Βουλή, προβλέπουν, σύμφωνα με ενημέρωση του ΥΠΕΝ, μεταξύ άλλων τα εξής:

1. Επιταχύνεται η διαδικασία της ιδιωτικοποίησης του Διαχειριστή των δικτύων διανομής (ΔΕΔΔΗΕ), καθώς παρέχεται στη ΡΑΕ η εξουσιοδότηση να εκδώσει άμεσα την απόφαση για το Ρυθμιζόμενο  Έσοδο του Διαχειριστή. Ειδικότερα, προβλέπεται έως 31.10.2020, δυο μήνες πριν από την έναρξη της ρυθμιστικής περιόδου 2021-2024, να εκδοθεί η απόφαση της ΡΑΕ για τη μεθοδολογία υπολογισμού του απαιτούμενου εσόδου του Δικτύου.

Προβλέπεται έκδοση Ρυθμιστικής Απόφασης Διανομής για την τετραετία μέχρι τις 31 Μαρτίου 2021, με αναδρομική ισχύ από 1η Ιανουαρίου 2021. Περαιτέρω δίνεται η ευελιξία στη ΡΑΕ να καθορίσει νωρίτερα (και μέχρι 31.12.2020) με απόφασή της, κατόπιν εισήγησης του ΔΕΔΔΗΕ, ειδικά την παράμετρο που αφορά την απόδοση κεφαλαίου. Στόχος είναι να ξέρουν “τι παίρνουν” (έσοδα) οι επίδοξοι ιδιώτες αγοραστές.

2. Ανοίγει ο δρόμος για το “σπάσιμο” και ξεπούλημα της βιομηχανίας σιδηρονικελίου ΛΑΡΚΟ με διπλό διαγωνισμό, μετά την έκδοση της διαιτητικής απόφασης που αποφάνθηκε ότι το μεταλλευτικό συγκρότημα της Λάρυμνας ανήκει στο Ελληνικό Δημόσιο.

Προβλέπεται, ότι με κοινή απόφαση των υπουργών Οικονομικών και ΠΕΝ μπορεί να ανατεθεί στο ΤΑΙΠΕΔ, ο διαγωνισμός που θα διενεργήσει το Ελληνικό Δημόσιο και να προσδιοριστούν οι όροι της συνεργασίας μεταξύ ΤΑΙΠΕΔ - Δημοσίου και της σύμπραξης του Ειδικού Διαχειριστή. Στόχος είναι η διαγωνιστική διαδικασία να ξεκινήσει εντός του μήνα.

3. Για την εν εξελίξει ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ Υποδομών προβλέπεται απαγόρευση μεταβίβασης των μετοχών της ΔΕΠΑ Υποδομών και των θυγατρικών της (ΔΕΔΑ, ΕΔΑ Αττικής, ΕΔΑ ΘΕΣΣ) για χρονικό διάστημα πέντε ετών από την απόκτησή τους. Δεν απαγορεύεται η μεταβίβαση των μετοχών αυτών εντός του ίδιου ομίλου ούτε η μεταβίβαση των μετοχών του ίδιου του αγοραστή της ΔΕΠΑ Υποδομών σε τρίτο πρόσωπο. Ξεχάστηκαν και τώρα διακηρύττουν, ότι ψάχνουν για σοβαρούς επενδυτές.

Επιπλέον, υπάρχει πρόβλεψη για διασφάλιση της τιμής αναφοράς σταθμών ΑΠΕ με βεβαίωση από τον παραγωγό ΑΠΕ για την ολοκλήρωση του έργου και όχι με την ηλέκτριση του έργου. Δίνεται η δυνατότητα στους παραγωγούς ΑΠΕ να βεβαιώνουν οι ίδιοι, σε συνεργασία με ιδιώτη, πιστοποιημένο μηχανικό του ΤΕΕ, την ολοκλήρωση του έργου τους, αντί του... υπερφορτωμένου ΔΕΔΔΗΕ -ένα είδος outsourcing, για το οποίο επιχαίρει ο αρμόδιος υπουργός ΠΕΝ.