26 Οκτ 2020

ΣΥΡΙΖΑ: Στο σφυρί για πρώτη φορά η πρώτη κατοικία – Οι 9 λόγοι που στην Κουμουνδούρου θεωρούν ότι τους «βγήκε» η πρόταση δυσπιστίας


Στην τριήμερη κοινοβουλευτική συζήτηση συζητήθηκαν όλα τα μεγάλα θέματα αλλά προστέθηκε κι αυτό της προστασίας της πρώτης κατοικίας και η νέα ρύθμιση της προσωπικής πτώχευσης που θα απασχολήσει λίαν συντόμως, με δυσάρεστο τρόπο, την ελληνική..

κοινωνία. Ικανοποιημένοι εμφανίζονται στην Κουμουνδούρου από την εξέλιξη της συζήτησης στη Βουλή για την πρόταση μομφής στον Χρήστο Σταϊκούρα, καθώς εξελίχθηκε σε μια σκληρή αντιπαράθεση της κυβέρνησης με την αντιπολίτευση, που δεν περιορίστηκε στον Πτωχευτικό Κώδικα. Αυτό που λένε συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα είναι ότι έσπασε το «εμπάργκο» που έχουν επιβάλει αρκετά ΜΜΕ στην αξιωματική αντιπολίτευση. Στην τριήμερη κοινοβουλευτική συζήτηση δόθηκε η ευκαιρία να συζητήθηκαν όλα τα μεγάλα θέματα αλλά προστέθηκε κι αυτό της προστασίας της πρώτης κατοικίας και η νέα ρύθμιση της προσωπικής πτώχευσης που θα απασχολήσει λίαν συντόμως, με δυσάρεστο τρόπο, την ελληνική κοινωνία.

Κομματικές πηγές του ΣΥΡΙΖΑ θεωρούν ότι η κλεψύδρα του πολιτικού χρόνου έστω και αργά γυρίζει για την κυβέρνηση και όσο και αν επικοινωνιακά διαθέτει υπεροπλία με τη βοήθεια των ΜΜΕ οι επιλογές της θα διαμορφώσουν δυναμική δυσαρέσκειας στην κοινωνία.   Ήδη θεωρούν ότι η διαχείριση της πανδημίας, υπό το πρίσμα της μεγάλης έξαρσης των κρουσμάτων αλλά και των μέτρων που έχουν βαριές επιπτώσεις σε πολλούς κλάδους της οικονομίας διαμορφώνουν ακροατήρια που θα τοποθετούνται απέναντι στις επιλογές του Κυριάκου Μητσοτάκη και θα αρχίσουν να ακούν τις εναλλακτικές που διατυπώνει ο Αλέξης Τσίπρας.

Η δήλωση του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη για τα 6 μίλια, εκτιμούν, προκάλεσε τον προβληματισμό, αν όχι τη δυσαρέσκεια δεξιών ψηφοφόρων που μπορεί στον ΣΥΡΙΖΑ να μην τους θεωρούν δεξαμενή τους, δυνητικά και κάτω από το βάρος των δύσκολων μελλοντικών αποφάσεων θα μπορούσαν να δημιουργήσουν φυγόκεντρες τάσεις. Στα ελληνοτουρκικά καταγράφηκαν σημαντικές διαφορές μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Η ΝΔ καταψήφισε όπως αναμενόταν την πρόταση δυσπιστίας αλλά καταγράφηκε η πρώτη δέσμευση που ακούστηκε από όσους θα χάσουν, «Όταν επανέλθουμε στη διακυβέρνηση θα καταργήσουμε τον Πτωχευτικό Κώδικα της ΝΔ» είπε ο Αλέξης Τσίπρας στους πολίτες.

Στην ακτινογραφία που έκαναν στην Κουμουνδούρου στην τριήμερη κοινοβουλευτική συζήτηση, θεωρούν ότι έφεραν προ των ευθυνών του τον Κ. Μητσοτάκη για τον Πτωχευτικό Κώδικα που καταργεί την προστασία της πρώτης κατοικίας:

1. Για πρώτη φορά μετά τη δεκαετή κρίση και τα μνημόνια, όπως άλλωστε τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας, η κυβέρνηση Μητσοτάκη κάνει αυτό που δεν τόλμησε να κάνει καμία κυβέρνηση, ούτε καν το ΔΝΤ. Και το κάνει την ώρα που η χώρα βρίσκεται στην πιο βαθιά μεταπολεμική ύφεση, με έκρηξη ανεργίας, μισθολογικών μειώσεων και λουκέτων στην αγορά από τις πολιτικές επιλογές της για τα ανύπαρκτα μέτρα στήριξης εργαζομένων και επιχειρήσεων. Αίρει για πρώτη φορά την προστασία πρώτης κατοικίας, ανοίγοντας το δρόμο σε αθρόους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας, πτωχεύσεις ακόμα και φυσικών προσώπων και ακραίας αναδιανομής πλούτου από τα κάτω προς τα πάνω. Την ώρα που καλεί τους πολίτες να μένουν σπίτι τους για την πανδημία, βγάζει στο σφυρί τα σπίτια του κόσμου.


2. Η προστασία της πρώτης κατοικίας καταργείται οριζόντια για όλους, ακόμη και για τους πιο φτωχούς. Δεν θα υπάρχει καμία δεύτερη ευκαιρία, παρά μόνο για τις τράπεζες. Για τους πιο φτωχούς μάλιστα που θα χάνουν το σπίτι τους, αφού θα έχουν πτωχεύσει, θα υποχρεούνται να πληρώνουν ενοίκιο για το σπίτι τους για 12 χρόνια και να πληρώνουν τελικά διπλάσια και τριπλάσια ποσά από το αρχικό δάνειο που είχαν λάβει.


3. Ο κ. Μητσοτάκης και οι υπόλοιποι 157 βουλευτές της ΝΔ μόνοι τους ψηφίζουν ένα νομοσχέδιο κομμένο και ραμμένο για τα συμφέροντα των τραπεζών, που για πρώτη φορά βγάζει στο σφυρί την πρώτη κατοικία, έχοντας απέναντί τους το σύνολο της αντιπολίτευσης.


4. Ο κ. Μητσοτάκης και η ΝΔ ταυτιζόμενοι με τα συμφέροντα των τραπεζών έβαλαν απέναντί τους το σύνολο των εργαζομένων, των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων (81% με τον νέο πτωχευτικό θα οδηγηθεί σε πτώχευση σύμφωνα με ΓΣΕΒΕΕ), τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους αγρότες.


5. Η ΝΔ καθ’ όλη τη διάρκεια της τριήμερης κοινοβουλευτικής διαδικασίας εμφανίστηκε χωρίς ούτε μισό επιχείρημα, ενώ διαρκώς οι βουλευτές της αναιρούσαν μόνοι τους τα λεγόμενά τους με απίστευτες αντιφάσεις: Ισχυρίζονταν πως ο ΣΥΡΙΖΑ κατήργησε την προστασία πρώτης κατοικίας και την ίδια ώρα ότι η ΝΔ ως κυβέρνηση παράτεινε δύο φορές το καθεστώς προστασίας ως τον Απρίλιο του 2020. Αν ο ΣΥΡΙΖΑ το είχε καταργήσει, τότε τι ακριβώς παράτεινε η ΝΔ; Τα ψέματα κατέρρευσαν από τις ίδιες τις αντιφάσεις τους, λένε στην Κουμουνδούρου.


6. Διαψεύσθηκε η λαθροχειρία της ΝΔ για την πρώτη κατοικία. Επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ δεν έγινε κανένας πλειστηριασμός λαϊκής πρώτης κατοικίας, καθώς υπήρχε πάντα πλαίσιο προστασίας της. Όσο για τους ισχυρισμούς της ΝΔ περί πλειστηριασμών, επί ΣΥΡΙΖΑ έγιναν σε 4,5 χρόνια όσοι πλειστηριασμοί έχουν γίνει σε 15 μήνες από τη ΝΔ, με τη διαφορά ότι επί ΣΥΡΙΖΑ κανένας δεν αφορούσε πρώτη κατοικία, η οποία πλέον παύει να προστατεύεται. Μέχρι το τέλος του 2020 η ΝΔ έχει προγραμματισμένους 79.000 πλειστηριασμούς.


7. Ο κ. Μητσοτάκης και η ΝΔ δεν είπαν τίποτα απολύτως για τις χαριστικές ρυθμίσεις εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ σε στρατηγικούς κακοπληρωτές την ώρα που με το νέο πτωχευτικό βγάζουν στο σφυρί την πρώτη κατοικία εργαζομένων, μικρομεσαίων, ελευθέρων επαγγελματιών και αγροτών για χρέη – ψίχουλα εν μέσω πρωτοφανούς ύφεσης, απολύσεων, ανεργίας και λουκέτων.


8. Ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος αναγκάστηκε τελικά να έρθει στη Βουλή για τον πτωχευτικό, που ήθελε να αποφύγει την περασμένη Πέμπτη, επέλεξε να μην μετατρέψει την πρόταση μομφής στον ΥΠΟΙΚ σε ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, αφήνοντας έκθετο τον Υπουργό Οικονομικών κ. Σταϊκούρα.


9. Επιβεβαιώθηκε πλήρως το έλλειμα στρατηγικής της κυβέρνησης Μητσοτάκη απέναντι στην κλιμακούμενη τουρκική επιθετικότητα, που κλείνει σχεδόν δύο μήνες παραβιάσεων των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων. Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, ο υπουργός Εξωτερικών και πολλοί βουλευτές της ΝΔ άδειασαν εμφατικά τον υπουργό Επικρατείας και τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη για το αναφαίρετο και μονομερές εθνικό δικαίωμα επέκτασης της αιγιαλίτιδας ζώνης στα 12 ναυτικά μίλια. Ο κ. Μητσοτάκης οφείλει σήμερα κιόλας να ασκήσει το κυριαρχικό δικαίωμα για επέκταση στα 12 μίλια αρχικά νοτίως της Κρήτης, λένε συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα.