24 Σεπ 2020

"Επιδημία" καταλήψεων στα σχολεία με αιτήματα από τις μάσκες έως… τα Rafale - 200 σχολεία σε κατάληψη


 Καταλήψεις και κορονοϊός έχουν βάλει "λουκέτο" σε σχεδόν 300 σχολεία σε όλη τη χώρα. Περίπου 200 σχολικές μονάδες...


υπολογίζεται ότι βρίσκονται υπό κατάληψη με τα αιτήματα των μαθητών να ποικίλουν: Κάποιοι προτάσσουν το "όχι στις μάσκες", κάποιοι θέλουν να συνεχίσουν να φορούν μάσκες αλλά ζητούν να μειωθεί τόσο ο αριθμός των μαθητών στην τάξη όσο και η ώρα διδασκαλίας, αλλά να αυξηθεί ο χρόνος των διαλειμμάτων.

Σε όλες τις περιπτώσεις προτάσσονται αιτήματα όπως διορισμοί εκπαιδευτικών, αύξηση των κονδυλίων για την Παιδεία, επαρκές προσωπικό καθαριότητας, ενώ το Συντονιστικό των μαθητών, με σαφές κομματικό στίγμα, εντάσσει στα αιτήματά του τη μη αγορά των μαχητικών αεροσκαφών Rafale για να διατεθούν τα αντίστοιχα χρήματα για την Παιδεία:

"Ξέρουμε να κάνουμε μαθηματικούς υπολογισμούς. Η κυβέρνηση της ΝΔ λέει πως θα αγοράσει ΦΕΤΟΣ από τη Γαλλία 16 μαχητικά αεροσκάφη Rafale με κόστος που προσεγγίζει τα 4 δισ. Ευρώ… Σε εμάς λένε πως δεν έχουν χρήματα για να προσλάβουν όσους καθηγητές λείπουν ή χρειάζονται για να μειωθεί ο αριθμός μαθητών ανά τάξη. Τους πληροφορούμε πως αυτά τα χρήματα αρκούν για να προσληφθούν πάνω από 300.000 καθηγητές για έναν χρόνο", αναφέρουν.

Οι περισσότερες καταλήψεις είναι σε Γυμνάσια και Λύκεια της Αττικής, Θεσσαλονίκης, Κρήτης, Αχαΐας και Μαγνησίας.


Ζαχαράκη: Να εξηγήσουν οι διευθυντές στα παιδιά τα μέτρα

Μιλώντας για τις καταλήψεις και τα αιτήματα, η υφυπουργός Παιδείας Σοφία Ζαχαράκη είπε σε συνέντευξή της στο ΘΕΜΑ 104,6: "Αυτό που συμβαίνει μέσα στις σχολικές μονάδες υπό κατάληψη έχει ένα κοινό χαρακτηριστικό με αιτήματα που έχουν διακινηθεί στην Ελλάδα και κάποια που έχουν τοπικά χαρακτηριστικά. Αυτό που έχει δοθεί ως κατεύθυνση σε διευθυντές σχολείων και διευθυντές εκπαίδευσης είναι να εξηγήσουν στα παιδιά τις νέες συνθήκες και γιατί έχουν επιβληθεί αυτά τα μέτρα".

Συλλαλητήρια σήμερα στα Προπύλαια και σε άλλες πόλεις

Οι μαθητές έχουν προγραμματίσει για τις 10:30 το πρωί συλλαλητήριο στο κέντρο της Αθήνας. Οι μαθητές θα συγκεντρωθούν στα Προπύλαια του Πανεπιστημίου Αθηνών και θα πραγματοποιήσουν πορεία.

"Δεν κλείσαμε τα σχολεία μας για να χάσουμε μάθημα. Δεν είμαστε ανεύθυνοι, ούτε γενικά δε θέλουμε να φοράμε μάσκα" αναφέρει στην ανακοίνωσή του το Συντονιστικό των μαθητών. "Σε αντίθεση με αυτό, κάνουμε μάθημα με ελλείψεις καθηγητών σε αίθουσες κλουβιά, 25 και 30 μαθητές στις τάξεις. Μπαινοβγαίνουμε στα ΜΜΜ ο ένας πάνω στον άλλον για να πάμε σχολείο. Το μόνο μέτρο που έχει πάρει η κυβέρνηση είναι η συνεχόμενη πολύωρη υποχρεωτική χρήση μάσκας (που μας την έδωσε και σε λάθος διαστάσεις) σε δίωρα μαθήματα και με λιγότερη ώρα διαλείμματος".


Παράλληλα, προγραμματίζονται κινητοποιήσεις και σε άλλες πόλεις της χώρας.


Στις 11.30 θα γίνει και κινητοποίηση των εκπαιδευτικών, με την ΟΛΜΕ να έχει κηρύξει διευκολυντική στάση εργασίας από τις 11:00 έως τις 14:00.


Η Ομοσπονδία Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης ζητά:

Μείωση των μαθητών ανά τμήμα, το πολύ στους 15 και ανάλογα με το μέγεθος της αίθουσας, έτσι ώστε να μπορούν να τηρούνται οι απαραίτητες αποστάσεις.

Μόνιμοι διορισμοί εκπαιδευτικών για την κάλυψη των ελλείψεων στα σχολεία, που προκύπτουν από τις αυξημένες ανάγκες της περιόδου.

Μαζικά και επαναλαμβανόμενα τεστ με έξοδα και ευθύνη του κράτους. Άμεση παρέμβαση σε περίπτωση εμφάνισης συμπτωμάτων σε εργαζόμενο στο σχολείο ή σε μαθητή.

Αύξηση του προσωπικού καθαριότητας με μόνιμη σχέση εργασίας, ώστε να μπορούν να καλυφθούν οι αυξημένες ανάγκες των σχολείων.

Δημιουργία σχολιατρικής υπηρεσίας που θα έχει την ευθύνη για τον έλεγχο λειτουργίας των σχολείων αλλά και τη διαχείριση των κρουσμάτων.

Και οι δύο συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας θα καταλήξουν με πορεία στη Βουλή.

Πέτσας: Πρόβλημα για την υγεία των ανθρώπων που προχωρούν σε καταλήψεις

"Είναι ένα θέμα που μας απασχολεί πολύ. Θα δούμε τι μέτρα περαιτέρω μπορούμε να πάρουμε, πέραν της πειθούς και της συνεχούς έκκλησης να μην γίνονται τέτοιες ενέργειες οι οποίες δημιουργούν πρόβλημα και στη σχολική χρονιά, αλλά και στην υγεία των ανθρώπων που προχωρούν σε καταλήψεις. Και αυτό γιατί θα πρέπει να εφαρμόζουμε όλοι τα μέτρα για τον κορονοϊό χωρίς εξαιρέσεις", σχολίασε για τις μαθητικές καταλήψεις, μιλώντας στην ΕΡΤ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας.

Βατόπουλος: Πρόβλημα αν τα παιδιά είναι στις καταλήψεις χωρίς μάσκες

Ο καθηγητής Μικροβιολογίας Σχολής Δημόσιας Διοίκησης Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, Aλκιβιάδης Βατόπουλος, σχολιάζοντας στο Mega το θέμα των καταλήψεων στα σχολεία ανέφερε ότι υπάρχει προβληματισμός καθώς στις καταλήψεις οι μαθητές συγχρωτίζονται χωρίς μέτρα προστασίας. "Καθώς το νόσημα μεταδίδεται με τα σταγονίδια, αν τα παιδιά είναι σε μια ανεξέλεγκτη κατάσταση χωρίς μάσκες, τότε υπάρχει πρόβλημα" είπε ο κ. Βατόπουλος.


Ραγδαία αύξηση στα κλειστά σχολεία από τον κορονοϊό: 94 σε όλη την Ελλάδα

Η ανανεωμένη λίστα του υπουργείου Παιδείας περιλαμβάνει 94 κλειστά σχολεία και τμήματα σχολικών μονάδων σε όλη την επικράτεια, περίπου μία εβδομάδα μετά την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς. Τα περισσότερα από αυτά εντοπίζονται στο λεκανοπέδιο Αττικής.

Σημειώνεται ότι κλειστά μέχρι τις 25 Σεπτεμβρίου 2020 θα παραμείνουν τα σχολεία όλων των βαθμίδων στην Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας, ύστερα από απόφαση του υπουργείου Παιδείας, στο πλαίσιο ανάσχεσης της διασποράς του ιού.