20 Σεπ 2020

"Πελοποννησιακός Πόλεμος" για το φυσικό αέριο - Της Τζένης Σουκαρά


Κατά την συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής της Περιφέρειας Πελοποννήσου που συνεδρίασε στις 18 Σεπτεμβρίου διαβάζουμε στο ΔΙΑΥΓΕΙΑ  την απόφαση της Επιτροπής να συνεργαστεί με δικηγόρο... που θα αναλάβει  τη διεκπεραίωση της συγκεκριμένης εντολής που αφορά την ΡΑΕ,και κυρίως τις συμβάσεις που έχουν κάνει ο δήμος Κορινθίων και ο δήμος Τρίπολης με ιδιώτη για την σύνδεση της Τρίπολης και της Κορίνθου με αγωγό φυσικού αερίου.  

Τι λέει λοιπόν η Περιφέρεια; Πως θα κινηθεί νομικά κατά αυτών των συμβάσεων.Όπως αναφέρεται στο ΔΙΑΥΓΕΙΑ: 

"Η αποσπασματική αδειοδότηση των έργων ορισμένων εκ των Δήμων ή/και περιοχών χωρικής αρμοδιότητας της Περιφέρειας Πελοποννήσου, έναντι άλλων λιγότερο «εμπορικών», δυσχεραίνει την ισόρροπη ανάπτυξη των δικτύων και αναιρεί τη δυνατότητα εξομάλυνσης της τιμολογιακής πολιτικής μεταξύ των περιοχών υψηλών προσδοκώμενων εσόδων και των περιοχών με υψηλό κόστος κατασκευής και χαμηλά εκτιμώμενα έσοδα, με την de facto δημιουργία έργων υποδομών δύο ταχυτήτων, όπου η αδειοδότηση των πρώτων προκρίνεται έναντι των δεύτερων που δεν προτιμάται για εμπορικούς λόγους, προς βλάβη του τελικούκαταναλωτή. Δεδομένων των ανωτέρω και του προδήλου ενδιαφέροντος της Περιφέρειας για την εν συνόλω σύνδεση με το δίκτυο φυσικού αερίου των προαναφερθέντων Δήμων,κρίνεται σκόπιμη η παρέμβαση στην εν εξελίξει διαδικασία με την υποβολή εγγράφων αντιρρήσεων ενώπιον της ΡΑΕ επί των δημοσιευθεισών αιτήσεων ...”

Διαβάστε την απόφαση εδώ 


Γνωρίζουμε την πάγια θέση του Περιφερειάρχη, όπως διατυπώνεται και σε αυτήν την απόφαση και αρχικά δεν διαφωνούμε καθόλου.

Όλες οι περιοχές της Πελοποννήσου θα έπρεπε να συνδεθούν με τον αγωγό και βεβαίως  το φυσικό αέριο θα έπρεπε να κρατήσει τον δημόσιο χαρακτήρα του. 

Επομένως, σε διαφορετικές συνθήκες μάλιστα θα υποστηρίζαμε την πρόταση σθεναρά. Και σε όποια παράλληλη εκστρατεία θα υποστηρίξουμε τον Περιφερειάρχη. Αλλά..παράλληλη!Εκεί είναι το θέμα.

Γιατί  εδώ υπάρχει μια διαφορά.Έχουμε τα εξής δεδομένα:

Υπάρχει η απόφαση για την απένταξη της Περιφέρειας Πελοποννήσου από την σχεδίαση του δικτύου του αγωγού φυσικού αερίου. 

Επομένως αυτή την ώρα δεν έχει απολύτως τίποτα στα χέρια της  η Περιφέρεια ως απόφαση για να μπορεί να απαιτεί να ακυρώσει τις όποιες συμβάσεις. . 

Διότι το μόνο πραγματικό γεγονός που έχουμε είναι αυτές οι συμβάσεις της Κορίνθου και της Τρίπολης με ιδιώτη για την σύνδεσή τους με τον αγωγό του φυσικού αερίου.Συμβάσεις που υπογράφηκαν  με την παρουσία 2 υφυπουργών, του κ. Δήμα και του κ. Βλάση αντίστοιχα. 

Και νομίζω εδώ πως προκύπτει εύλογα το ερώτημα γιατί πολεμάει η Περιφέρεια το συγκεκριμένο έργο και δεν ενεργεί παράλληλα με αυτό; 

Γιατί επιδιώκει να πολεμήσει σε αυτό τον τομέα την Κόρινθο και την Τρίπολη αντί να απαιτήσει την σύνδεση του φυσικού αερίου όλων των περιοχών της Πελοποννήσου   ;

Είναι τόσο σίγουρος o Περιφερειάρχης  πως έχει επιτύχει πολιτική δέσμευση για το σύνολο της Πελοποννήσου;

Αν ναι, εμείς θα άρουμε όλες μας τις επιφυλάξεις. 

Το θέμα όμως όπως αντιλαμβάνεται κανείς είναι πολιτικό. Δεν έχει σχέση με την αυτοδιοίκηση. 

Το ότι υπογράφηκαν συμβάσεις εν τη απουσία του κ Νίκα , έδειξε πως τα γεγονότα τον προσπέρασαν στο συγκεκριμένο θέμα.Κάποιοι δεν τον υπολόγισαν.Και δεν τον υπολογίζουν.

Φάνηκε πως ο κυβερνητικός σχεδιασμός έχει  βγάλει την Περιφέρεια Πελοποννήσου από το δίκτυο του φυσικού αερίου. Κακώς και αυτό  είναι σίγουρα εις βάρος των Πελοποννησίων, αλλά εμείς εδώ αναλύουμε τις πολιτικές καταστάσεις.

 Η έλλειψη διαλόγου ανάμεσα στα κυβερνητικά στελέχη της Πελοποννήσου και τον Περιφερειάρχη είναι εμφανής.

Με αποτέλεσμα να έχουμε τέτοιου είδους αποσπασματικές πολιτικές παρεμβάσεις που υπογραμμίζουν το πολιτικό πρόβλημα.  

Αυτό ωστόσο που εμάς θα πρέπει να μας ενδιαφέρει είναι πως εάν πράγματι συμβαίνει κάτι τέτοιο, δεν φταίνε σε τίποτα οι Κορίνθιοι και οι Τριπολίτες να επωμίζονται τις επιπτώσεις των πολιτικών παιγνίων. Ελπίζουμε αυτό να μην γίνει. Αλλά η απόφαση της Οικονομικής επιτροπής έτσι μεταφράζεται.