13 Σεπ 2020

Με αεροπλάνα και βαπόρια και με το φίλο Ερντογάν


Η αναμενόμενη εδώ και καιρό ανακοίνωση του Πρωθυπουργού για τις νέες προμήθειες - μαμούθ οπλικών συστημάτων υπενθύμισε στους πολίτες ότι οι αιματηρές θυσίες 10 ετών θα εξανεμιστούν...


για χάρη του γνωστού συντηρητικού αφηγήματος. Μετά από μια δραματική φτωχοποίηση και καθώς εξελίσσεται μια νέα κρίση με ιλιγγιώδη ύφεση, η χώρα δεν θα ενισχύσει την κοινωνική συνοχή, το σύστημα υγείας, την παιδεία και το κοινωνικό κράτος, αλλά θα επανέλθει στην αδιέξοδη κούρσα εξοπλισμών και ένα θηριώδες πακέτο διορισμών για «γαλάζια παιδιά» στις ένοπλες δυνάμεις. 

Υπενθύμισε, επίσης, ότι οι «σύμμαχοι» και «εταίροι» μπορεί να επιβάλουν στη χώρα σκληρά μνημόνια, όταν το χρέος της είναι σε ποσοστό κάτω από το 150% του ΑΕΠ, αλλά μπορούν να πουλάνε «αεροπλάνα και βαπόρια» πολλών δισ. ευρώ, όταν το χρέος έχει ξεπεράσει το 200% του ΑΕΠ, όπως συμβαίνει τώρα, για να διασωθεί η γαλλική αμυντική βιομηχανία, ο μοναδικός πλέον σύμμαχος σε όλους τους δυτικούς θεσμούς, «με το αζημίωτο».

Η απορία όμως είναι, γιατί ο Πρωθυπουργός, ο οποίος μάλιστα απέφυγε πολλές φορές να διευκρινίσει πόσο θα είναι το κόστος του εξοπλιστικού προγράμματος, αν και ρωτήθηκε στη συνέντευξη Τύπου στη Θεσσαλονίκη, επιδεικνύει τέτοια σπουδή για προμήθεια οπλικών συστημάτων, τη στιγμή που είναι σαφές, ότι βρίσκεται σε συνδιαλλαγή με τον Ερντογάν; Είναι ξεκάθαρο, πλέον, το πλαίσιο που κινείται, τόσο με την παραδοχή πως είχε υπογράψει «μυστική συμφωνία» με τον Ερντογάν στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών της Μέρκελ για διευθέτηση των διαφορών, όσο και με τις νέες τοποθετήσεις του στη συνέντευξη Τύπου πως ο ίδιος είναι έτοιμος να ξεκινήσει ένα νέο γύρο διαπραγματεύσεων και να συναντήσει τον Τούρκο πρόεδρο. 

Με φόντο την προσφυγή στη Χάγη για τις θαλάσσιες ζώνες και τον πρωθυπουργό μάλιστα να δηλώνει, πως «νομικά έχουν δίκιο» όσοι λένε, πως η περιοχή του Καστελόριζου είναι «μη οριοθετημένη» και αφού υπήρξε και συμφωνία με τον Ερντογάν, μόλις πριν από λίγο καιρό, για ποιό λόγο η κυβέρνηση σπεύδει να ξοδέψει απίστευτα ποσά μεσούσης μιας τρομακτικής οικονομικής κρίσης; 

Ακόμη και η φιλοκυβερνητική Καθημερινή, που μάλιστα εκφράστηκε εξαρχής υπέρ των εξοπλισμών, κρατά αποστάσεις και στο κύριο άρθρο της την Κυριακή επισημαίνει: «Οι περιστάσεις αυτές επιβάλλουν να ορίσουμε καθαρά και ψύχραιμα το εθνικό συμφέρον – χωρίς αποσιωπήσεις, αλλά και χωρίς βερμπαλισμούς. Καλύτερα προετοιμασμένη και συσπειρωμένη είναι η κοινή γνώμη, που έχει ακούσει στεγνή την αλήθεια, για το τι πραγματικά διακυβεύεται. Και δεν αφήνεται να παρασυρθεί από τεχνητό ανταγωνισμού γοήτρου». 

Στοιχείο εμπαιγμού της κοινής γνώμης, το γεγονός ότι ο διωκόμενος και προφυλακισθείς για τις μίζες των εξοπλιστικών Γιάννος Παπαντωνίου, έκανε δημόσια παρέμβαση με  νουθεσίες για... νέα εξοπλιστικά και ύμνους προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Υπενθύμισε μάλλον χυδαία, ότι ο σημιτικός «εκσυγχρονισμός» που σήμερα συγκυβερνά, έθεσε τις βάσεις της χρεοκοπίας, καθώς κάθε μεγάλο εξοπλιστικό πρόγραμμα οδήγησε σε ένα αντίστοιχο σκάνδαλο διαφθοράς. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη αποδεικνύει, ότι όσα μνημόνια και αν περάσουν, οι «μόνιμοι ιδιοκτήτες της χώρας» θα βρίσκουν πάντα τον τρόπο να επιβάλλουν τη σπατάλη και τη φαυλότητα που διέλυσαν την Ελλάδα. 


ΠΗΓΗ: tvxs.gr