6 Αυγ 2020

Δήμος Βέλου-Βόχας: Υπογραφή σύμβασης «έξυπνου» ηλεκτροφωτισμού ενεργειακής εξοικονόμησης (Video & photos)


Υπεγράφη  σήμερα η σύμβαση ενός πολύ σημαντικού έργου  στο Ζευγολατιό - Σημαντική εξοικονόμηση ενέργειας με το νέο σύστημα «έξυπνου» ηλεκτροφωτισμού – Σημαντικές και οι υποδομές..


«έξυπνων» ηλεκτρονικών...

συστημάτων για τη νέα ψηφιακή εποχή του δήμου Βέλου-Βόχας
Η σύμβαση υπογράφηκε στο δημαρχείο Ζευγολατιού μεταξύ του δημάρχου Βέλου-Βόχας Αννίβα Παπακυριάκου και του διευθύνοντος συμβούλου της αναδόχου εταιρείας σύμβαση ύψους περίπου 2 εκατ. ευρώ για την αντικατάσταση των σωμάτων ηλεκτροφωτισμού του δήμου με νέας τεχνολογίας που παρέχουν ενεργειακή εξοικονόμηση και αποτελούν σημαντική υλική υποδομή για συστήματος «έξυπνης πόλης».



Τι σημαίνουν πρακτικά όλα αυτά; 

Πρώτον, ότι όλοι οι λαμπτήρες του δήμου θα αντικατασταθούν με νέους τύπου LED.  
Το σύστημα ελέγχου CMS επιτρέπει την συνεχή παρακολούθηση της λειτουργίας των λαμπτήρων, την καταγραφή της κατανάλωσης, αλλά και τον εντοπισμό των βλαβών. Αυτό γίνεται δυνατό μέσω αισθητήρων που τοποθετούνται σε κάθε κολώνα και μεταφέρουν τις πληροφορίες σε ένα κέντρο ελέγχου. Η εγκατάσταση αυτού του δικτύου αισθητήρων είναι εξαιρετικής σημασίας, αφού μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για άλλες λειτουργίες του δήμου και είναι το πρώτο ουσιαστικό βήμα για τη δημιουργία μιας «έξυπνης πόλης».

Παρόντες στην υπογραφή ήταν ο πρόεδρος του δημοτικού Συμβουλίου Μιχάλης Σδράλης, οι αντιδήμαρχοι Ανδρέας Σιάχος, Βασίλης Τρωγάδης, Θοδωρής Ράπτης και Δημήτρης Τριανταφύλλου, η πρόεδρος του ΝΠΔΔ «Ανέλιξη» Μαρία Καλλίρη, ο πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου Γιώργος Δαληβίγκας, οι δημοτικοί σύμβουλοι Κώστας Τριανταφύλλου, Θανάσης Καραχοντζίτης και Νίκος Ρόζος και ο πρόεδρος της Κοινότητας Βραχατίου Γιώργος Βασιλείου.

Το σύστημα προληπτικής συντήρησης μέσω Η/Υ αφορά στον περιοδικό έλεγχο, καθαρισμό και συντήρηση κάποιων ευαίσθητων τμημάτων των λαμπτήρων Led. Πέραν των ενεργειακών και περιβαλλοντικών επιπτώσεων, η χρησιμοποίηση λαμπτήρων LED αναβαθμίζει το αστικό περιβάλλον τις νυχτερινές ώρες. Η αναβάθμιση επιτείνεται από το γεγονός ότι μπορεί εύκολα να φωτιστούν σημεία ιδιαίτερης σημασίας (π.χ. εκκλησίες, μνημεία, κ.λπ.) με ελάχιστο κόστος.

Πρόκειται για δράση ολοκληρωμένης παρέμβασης, η οποία αποφέρει πολλαπλά οφέλη, όπως βελτίωση – αναβάθμιση του δημοτικού φωτισμού, σημαντική εξοικονόμηση ενέργειας, αισθητική και ποιοτική αναβάθμιση του Δήμου, μείωση του αποτυπώματος διοξειδίου του άνθρακα (CO₂), ενίσχυση της ασφάλειας κ.α. Παράλληλα, με την εγκατάσταση των αισθητήρων στο δίκτυο οδοφωτισμού, ο δήμος αποκτά χωρίς κόστος ένα σύγχρονο σύστημα διαχείρισης του συστήματος αυτού, βασιζόμενο στην τηλεματική, πάνω στο οποίο μπορούν να «κουμπώσουν» και άλλα συστήματα ηλεκτρονικού ελέγχου. Έτσι, η αξιοποίηση της δημιουργουμένης υποδομής θα αποτελέσει αφορμή για την ανάπτυξη στο δήμο Βέλου-Βόχας νέων υποδομών και εφαρμογών «Έξυπνης Πόλης» (Smart City), σύμφωνα με τα νέα πρότυπα που θέτει η ραγδαία ανάπτυξη της τεχνολογίας της πληροφορικής.

Δείτε τις δηλώσεις του δημάρχου Βέλου-Βόχας για το θέμα Αννίβα Παπακυριάκου: