1 Αυγ 2020

Νέο κύμα κορονοϊού με μέτρα πανικού και κυβερνητικό αλαλούμ


Μαρίνα Αλεξανδρή

Τον περασμένο Μάρτιο, υπό καθολικό lockdown και με την πανδημία σε πλήρη κορύφωση, ουδείς κυβερνητικός αξιωματούχος φορούσε μάσκα ούτε σε δημόσιες εμφανίσεις, ούτε σε συναθροίσεις, ούτε σε τηλεοπτικές συνεντεύξεις. 


Τότε, επίσης, ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας δήλωνε, ότι η χρήση μάσκας όχι μόνον δεν εγγυάται την προστασία από τον κορονοϊό, αλλά μπορεί να είναι και επικίνδυνη για όσους την φορούν.

Χθες, 31 Ιουλίου και αφού η χώρα έχει εδώ και ενάμισι μήνα ανοίξει πανηγυρικά τα σύνορα για τον τουρισμό, ο επικεφαλής της Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς εμφανίστηκε φορώντας μάσκα, ολομόναχος, μπροστά σε μια κάμερα και ένα μικρόφωνο. Και ανακοίνωσε, ότι από αύριο, η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική σε όλους τους κλειστούς χώρους, χωρίς να εξαιρείται ούτε το, πολιτικό άβατο μέχρι τώρα, των εκκλησιών.

Η εικόνα είναι ενδεικτική των κυβερνητικών παλινωδιών, αντιφάσεων και, για μια ακόμη φορά, επικοινωνιακών και όχι συγκροτημένων χειρισμών (χειρισμών, που απειλούν να μετατρέψουν τον περίφημο «θρίαμβο Μητσοτάκη» κατά του κορονοϊού σε ανεξέλεγκτο, νέο κύμα της πανδημίας μέσα στον Αύγουστο).

Η εκτίναξη των κρουσμάτων των τελευταίων ημερών, με αποκορύφωμα το χθεσινό άλμα στα 78 νέα περιστατικά, ανάγκασαν την κυβέρνηση και τον «μασκοφόρο» Νίκο Χαρδαλιά να ανακοινώσουν εκτάκτως και εσπευσμένα νέα μέτρα, τα οποία όμως και πάλι δείχνουν είτε αποσπασματικά, είτε καθυστερημένα. Τα μέτρα, εκτός από την καθολική χρήση μάσκας σε όλους τους κλειστούς χώρους, περιλαμβάνουν περιορισμό καλεσμένων (έως 100) σε γάμους και λοιπές εκδηλώσεις, ρητή απαγόρευση ορθίων σε μπαρ και κλαμπ έως τις 9 Αυγούστου (όπως ήδη είχε γράψει από χθες το tvxs.gr), απαγόρευση πανηγυριών έως το τέλος Αυγούστου και αναστολή επισκέψεων σε χώρους όπως τα γηροκομεία.

Όπως επιβεβαίωσε ο λοιμωξιολόγος Νίκος Σύψας, τα εν λόγω μέτρα είχαν ήδη αποφασιστεί και προταθεί από την επιστημονική επιτροπή του υπουργείου Υγείας και η κυβέρνηση είχε λάβει την απόφαση, να τα θέσει σε εφαρμογή από την επόμενη εβδομάδα. Η έκρηξη των νέων κρουσμάτων οδήγησε στην επίσπευσή τους, ενώ σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες υπάρχει και δέσμη περαιτέρω μέτρων σε εφεδρεία με πρώτη την εφαρμογή μειωμένου ωραρίου σε εστιατόρια (έως τις 9 το βράδυ) και σε μπαρ (έως τα μεσάνυχτα).

Αποτελεί ερώτημα, ωστόσο, το ποια αποτελεσματικότητα θα έχουν πλέον τα μέτρα αυτά, πολλά μάλιστα εκ των οποίων ακυρώνουν προηγούμενες και πολύ πρόσφατες αποφάσεις της κυβέρνησης. Οφθαλμοφανή παραδείγματα των κινήσεων πανικού και του αλαλούμ που επικρατεί, είναι η απόφαση να επανέλθει το όριο καλεσμένων σε γάμους και βαπτίσεις, που η ίδια η κυβέρνηση είχε απελευθερώσει, η απόφαση για υποχρεωτική μάσκα και στις εκκλησίες όπου μέχρι χθες υπήρχε… ιερή αντίσταση και ανοιχτή πολιτική ανοχή, όπως και η απόφαση να απαγορευθούν μόνον για μία εβδομάδα οι όρθιοι στα μπαρ – τι ακριβώς θα αλλάξει, δηλαδή, στους τρόπους μετάδοσης του κορονοϊού μετά τις 9 Αυγούστου;

Δείγμα απόλυτου κυβερνητικού αλαλούμ αποτελεί και το θέμα των μέσων μαζικής μεταφοράς, όπου παρά την ταλαιπωρία των επιβατών, τις εικόνες συνωστισμού και τις έκτακτες συνθήκες, μόλις χθες το αρμόδιο υπουργείο Μεταφορών αποφάσισε και ανακοίνωσε πυκνότερα δρομολόγια και περιορισμό στις άδειες του προσωπικού του Μετρό και του ΗΣΑΠ μέσα στον Αύγουστο. Το ίδιο υπουργείο μόλις πριν από… τέσσερις ημέρες είχε ανακοινώσει θερινό πρόγραμμα στα μέσα μαζικής μεταφοράς με αραιά δρομολόγια, ανά… δέκα λεπτά στην καλύτερη περίπτωση, ενώ είχε προηγηθεί και η ανεκδιήγητη κυβερνητική απόφαση, για επιβολή προστίμου 150 ευρώ σε όποιον επιβάτη έμπαινε σε λεωφορείο ή συρμό που είχε πληρότητα άνω του 65%. Χρειάστηκε να υπάρξει θύελλα καταγγελιών στα social media, για να ανακοινώσει τελικά χθες ο υπουργός Κώστας Καραμανλής, πως οι άδειες του Αυγούστου θα περιοριστούν στο 20% του προσωπικού στα μέσα μεταφοράς και θα πυκνώσουν τα δρομολόγια.

Υ.Γ: Ενδιαφέρουσα, αν μη τι άλλο, είναι και η χθεσινή «ισχυρή σύσταση» Χαρδαλιά για χρήση μάσκας ακόμη και σε ανοιχτούς χώρους όπου υπάρχει συνωστισμός, όταν μόλις την περασμένη Κυριακή ο ίδιος ο πρωθυπουργός και η σύζυγός του πόζαραν χωρίς μάσκα σε παράσταση στο αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου – έναν χώρο όπου, εκ των πραγμάτων, υπάρχει μαζική συνάθροιση.


ΠΗΓΗ: tvxs.gr