27 Αυγ 2020

Με πολιτική παρέμβαση θα λυθεί ο "γόρδιος δεσμός" του διοικητηρίου" - Της Τζένης Σουκαρά


Με μεγάλη προσοχή ακούσαμε τα όσα δήλωσε στη ΝΕΤ ο αντιπεριφερειάρχης Χάρης Βυτινιώτης για το θέμα της ανέγερσης του διοικητηρίου στην Ποσειδωνία. 
Ο κ. Βυτινιώτης ανέφερε πως η Περιφέρεια επέλεξε το χώρο του πρώην στρατοπέδου...


Τζαναβάρα βασισμένη στο τοπικό ρυμοτομικό σχέδιο που είχε εκδοθεί επί Νομαρχίας του Νίκου Ταγαρά το 2005,παραδεχόμενος ωστόσο πως το Γενικό Πολεοδομικό πράγματι δεν προβλέπει θέση για διοικητήριο στην περιοχή αυτή. 
Όπως όμως διευκρίνισε ο κ. Βυτινιώτης το διοικητήριο χαρακτηρίζεται ως έργο υψίστης σημασίας και κατ  αυτόν τον τρόπο μπορεί να υπερισχύσει το τοπικό ρυμοτομικό σχέδιο. 

Μπορεί να συμβεί αυτό;

Εμείς κάναμε μια έρευνα και ρωτήσαμε υπηρεσιακούς παράγοντες του υπουργείου Υποδομών εάν αυτό μπορεί να συμβεί, η απάντηση ήταν "όχι".
Το Γενικό Πολεοδομικό σχέδιο υπερισχύει όλων, πόσο μάλλον όταν έπεται του ρυμοτομικού σχεδίου (το Γενικό Πολεοδομικό ψηφίσθηκε το 2013), επομένως ο δήμος είχε λάβει γνώση για το θέμα του διοικητηρίου.
Επίσης, το διοικητήριο δεν χαρακτηρίζεται ως έργο υψίστης σημασίας.
Είναι εξαιρετικά σημαντικό έργο αλλά έχει καθυστερήσει εδώ και πάρα πολλά χρόνια επομένως αποδεικνύεται στην πράξη το επείγον της υπόθεσης. 
Αυτό δεν σημαίνει όμως πως δεν πρέπει να γίνει το διοικητήριο.
 Ούτε γνωρίζουμε εμείς "σε ποιο σημείο  ακριβώς πατάει αυτή η απόφαση".Πάντως όχι ακριβώς σε αυτά που είπε ο κ. αντιπεριφερειάρχης.
Κι επειδή τα πράγματα έχουν μπλέξει, οι  πληροφορίες μας λένε πως θα υπάρξει πολιτική παρέμβαση  για να λυθεί ο "γόρδιος δεσμός" του διοικητηρίου. 
Είναι δεδομένο πως η Περιφέρεια έχει συναντήσει φωνές που αντιδρούν ,άσχετα εαν η δήλωση Βυτινιώτη μιλά για "ισχνές φωνές  που αντιδρούν". 
Οποιαδήποτε φωνή θεσμικού φορέα ή εκπροσώπου είναι μια εκλεγμένη φωνή η οποία εκπροσωπεί κάποιους πολίτες. Και μόνο αυτό αρκεί για να ξεκινήσει διάλογος. 
Επομένως, θεωρείται αναγκαίο να βρεθεί κοινός βηματισμός, όποιος και αν είναι, για το καλό της Κορινθίας. 
Ένα διοικητήριο αφορά όλους τους πολίτες της Π.Ε. Κορινθίας. Άρα οφείλει η Περιφέρεια να ακούσει με προσοχή όλους και να μην δρα ως να αφορά μόνον τον δικό της εσωτερικό κύκλο. 


Τζένη Σουκαρά