27 Αυγ 2020

Μαγιορκίνης: Δεν αποκλείω σε μια εβδομάδα να δούμε μέχρι και 500 κρούσματα - Θα υπάρξει αύξηση των κρουσμάτων τέλη Σεπτέμβρη


«Δεν αποκλείω σε μια εβδομάδα να δούμε μέχρι και 500 κρούσματα», δήλωσε ο επίκουρος Καθηγητής του Τμήματος Υγιεινής και Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων...


του υπουργείου Υγείας, Γκίκας Μαγιορκίνης.
Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, υπογράμμισε πως «Δεν έχουμε ξεφύγει ακόμα, αλλά δεν αποκλείεται να το δούμε να συμβαίνει αυτό. Να κρατάμε μικρό καλάθι. Να κρατήσουμε προσήλωση στα μέτρα που έχουμε».
Τόνισε ότι «η επιδημία ήρθε για να μείνει για αρκετό καιρό. Θα την έχουμε μαζί μας όλο τον χειμώνα».
Εκτιμά ότι θα υπάρξει αύξηση των κρουσμάτων τέλη Σεπτέμβρη, εξηγώντας: «Είναι η εποχή που φεύγουμε από τους ανοιχτούς χώρους και πάμε σε κλειστούς, όπου είναι δέκα φορές μεγαλύτερη η μεταδοτικότητα». Μάλιστα, τονίζει ότι «δεν θα μας απασχολήσει πολύ η γρίπη αυτό τον χειμώνα».
Ο ίδιος έχει συγκρατημένη αισιοδοξία ότι θα παραμείνουν τα κρούσματα  στα επίπεδα που είμαστε ενώ για τον δείκτη R0 είπε: «Υπάρχουν εκτιμήσεις ότι έχει πέσει στο ένα και κάτω από το ένα. Αυτό δεν μπορούμε να το έχουμε με αξιοπιστία. Πριν από 10 μέρες ήταν λίγο πάνω από 1».

«Είδαμε αρχή Αυγούστου μια εκρηκτική αύξηση να το πω έτσι, μια εκθετική αύξηση, η οποία προς το παρόν φαίνεται ότι έχει ανασχεθεί. Αυτό δε σημαίνει ότι τις επόμενες ημέρες δεν θα δούμε 500 κρούσματα. Είναι πιθανό. Είδατε, από εκεί που ήμασταν στα 10 φτάσαμε στα 200», τόνισε.
Υπογράμμισε ότι «οι ευάλωτες ομάδες έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να πεθάνουν. Αν ο ιός μπει σε ένα οίκο ευγηρίας, η πιθανότητα μόλυνσης είναι πάνω από 20%. Αυτό είναι παγκόσμιο φαινόμενο, όπου έχει μπει, έχει δημιουργήσει μεγάλα προβλήματα. Λόγω των ασυμπτωματικών φορέων είναι πιθανόν να καταλήξει σε ένα γηροκομείο. Έχουμε καλά στατιστικά σε αυτόν τον τομέα».

«Τέσσερις με πέντε ημέρες από την πιθανή έκθεση ο ιός κάνει το υψηλότερο φορτίο, οπότε τότε είναι η κατάλληλη στιγμή για να γίνει μοριακό τεστ», είπε.

Αναφορικά με το άνοιγμα τον σχολείων, είναι ένα ζήτημα το οποίο εξετάζουν οι ειδικοί, ωστόσο ο κ. Μαγιορκίνης εκτιμά ότι το πιθανότερο είναι τα σχολεία θα ανοίξουν 7 Σεπτέμβρη. Όμως, αυτό θα εξαρτηθεί από τα επιδημιολογικά στοιχεία των επόμενων δύο ημερών.