13 Ιουλ 2020

Δήμαρχος και Πολίτες:Σημαντική εκδήλωση για την διαχείριση των απορριμμάτων στο Ζευγολατιό


Μια σημαντική συνάντηση ενημέρωσης πραγματοποιήθηκε την προηγούμενη Κυριακή στο δήμο Βέλου Βόχας με θέμα την διαχείριση των απορριμμάτων.
 Την συνάντηση διοργάνωσε  η «Πρωτοβουλία...


για το Περιβάλλον – Πολίτες δήμου Βέλου-Βόχας»  που κάλεσε τον δήμαρχο Αννίβα Παπακυριάκο να απαντήσει σε ερωτήματα δημοτών σχετικά με τα απορρίματα στον δήμο. 
Κατά την συζήτηση η οποία διήρκησε 2,5 ώρες  τέθηκαν σημαντικά ερωτήματα τα οποία απαντήθηκαν απο τον δήμαρχο σχετικά με την κατάσταση που βρίσκεται αυτή την στιγμή η υπηρεσία Καθαριότητας , το προσωπικό της, τα οχήματα,τον ηλεκτρομηχανολογικό εξοπλισμό. 

Ο δήμαρχος μίλησε ανοιχτά προς όλους σχετικά με τα προβλήματα που υπάρχουν. 
Μίλησε διεξοδικά για τα προβλήματα στην απόθεση των απορριμμάτων , όσο δεν υλοποιείται η κεντρική διαχείριση, η κατάσταση αυτή δημιουργεί ποικίλα προβλήματα με κυριότερο την αδυναμία αποκομιδής πολλές φορές.
Εξήγησε τους λόγους που καθυστέρησαν τα τελευταία 10 χρόνια την προώθηση της ολοκληρωμένης διαχείρισης σε επίπεδο περιφέρειας καθώς επίσης και τις σκέψεις και τα σχέδια του δήμου ενόψει της υλοποίησης της ΣΔΙΤ.
Αναφέρθηκε στα τελευταία νέα σχετικά με την ένταξη σε χρηματοδότηση του έργου δημιουργίας πράσινου σημείου στο Ζευγολατιό, αλλά και αγορά ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού, δύο απορριμματοφόρων, κλαδοτεμαχιστή και υπόγειων κάδων απορριμμάτων που θα τοποθετηθούν σε κομβικά σημεία σε όλο το δήμο.



Επίσης, από το πρόγραμμα Φιλόδημος, χρηματοδοτήθηκε ήδη η αγορά κλαδοτεμαχιστή, ενώ ο δήμος έχει καταθέσει πρόταση στο Πράσινο Ταμείο για την αγορά υπόγειων κάδων που θα τοποθετηθούν σε Βραχάτι (4) και σε Ζευγολατιό (2), αλλά και σε άλλα κεντρικά σημεία του δήμου. Στους κάδους αυτούς προστίθενται και δύο ακόμη που έχουν αγοραστεί με ιδίους πόρους και πρόκειται να τοποθετηθούν σε Βέλο και Νεράντζα.


Στη συζήτηση ερώτημα κατέθεσε ο δημοτικός σύμβουλος Νίκος Ραχανιώτης σχετικά με την τύχη του πλυντηρίου κάδων που είχε αγοράσει ο δήμος το 2006 δήμος Βόχας από κοινού με τον δήμο Άσσου-Λεχαίου. 

Ο δήμαρχος Αννίβας Παπακυριάκος, εξήγησε στον Νίκο Ραχανιώτη, ότι αναζήτησε από την πρώτη μέρα της θητείας του το εν λόγω όχημα, ωστόσο όταν κατάφερε να το εντοπίσει, διαπίστωσε ότι στην άδεια του μηχανήματος και στα έγγραφα ιδιοκτησίας του δεν εμφανιζόταν πουθενά ως ιδιοκτήτης ο πρώην δήμος Βόχας. Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με μια σοβαρή βλάβη που είχε το μηχάνημα και η οποία το άφησε στα αζήτητα από την προηγούμενη δημοτική αρχή Κορινθίων, δεν επέτρεψε στο δήμο Βέλου-Βόχας, να ζητήσει έστω και άτυπα τη χρήση του. Γιατί όπως εξήγησε ο δήμαρχος, επί της ουσίας, δεν έχει δικαίωμα να το διεκδικήσει.


Ωστόσο, όπως ενημέρωσε ο δήμαρχος, με τη νέα δημοτική αρχή Κορινθίων, τον δήμαρχο Βασ. Νανόπουλο και τον αντιδήμαρχο Καθαριότητας Δημ. Μπίτζιο έχει έρθει σε συνεννόηση να έρχεται και να πλένει τους κάδους του δήμου Βέλου-Βόχας τακτικά.

Η Σούλα Μπιτσάκου κατέθεσε τις προτάσεις της που αφορούσαν κίνητρα  σε κοινότητες, γειτονιές για ανάδειξη της πιο καθαρής περιοχής. Τα οικονομικά οφέλη από την αξιοποίηση των ανακυκλώσιμων και της κομποστοποίησης να δοθούν στα Τοπικά Συμβούλια. 
 Πιλοτικό πρόγραμμα στα μαγαζιά εστίασης και αναψυχής. Κάθε κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος να έχει τους δικούς του κάδους.
 Επιβολή συμβολικών προστίμων στους παραβάτες.
 Κοινό μέτωπο όλων των παρατάξεων και δημοτικών συμβούλων για να κατασκευασθεί Σταθμός Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων κοντά στον δήμο μας για να μην έχουμε δυσβάστακτο κόστος μεταφορικών



Ο πρόεδρος της Κοινότητας Ζευγολατιού Γιάννης Παπαδημητρίου ρώτησε για τα δρομολόγια των απορριμματοφόρων. Η απάντηση που έλαβε σε αυτό από το δήμαρχο, ήταν ότι είναι πρακτικά αδύνατον να προγραμματιστούν με ακρίβεια δρομολόγια δεδομένου ότι εξαρτάται από εξωγενείς παράγοντες η απόθεση των απορριμμάτων και άρα η ποσότητα που μπορεί να συλλεχθεί κάθε μέρα.

Στη συζήτηση παρενέβησαν και αρκετοί πολίτες 
Ο Θανάσης Περαχωρίτης αναγνώρισε την αντικειμενική δυσκολία διαχείρισης των απορριμμάτων και αναρωτήθηκε τι θα γίνει αν αύριο πάψουν να δέχονται τα σκουπίδια μας αυτές οι περιοχές που θα τα δέχονται σήμερα, αλλά κατέθεσε και μια σοβαρή πρόταση για τη διαχείριση των συσκευασιών με όφελος για το δήμο. 
Ο Λεωνίδας Στεργιόπουλος, ο οποίος αναφέρθηκε στην κομποστοποίηση, η Σούλα Κουσουλού που ζήτησε την ενίσχυση της ανακύκλωσης, η Νάντια Αμπατζή η οποία εντόπισε έλλειμα ενημέρωσης στους πολίτες σχετικά με τα οφέλη της ανακύκλωσης και την υποχρεωτική εφαρμογή της, ο Γιώργος Αντωνόπουλος που κάλεσε το δήμαρχο να πάρει ριζοσπαστικά μέτρα για την ενίσχυση του τομέα της καθαριότητας, καθώς και άλλοι πολίτες που εξέφρασαν τις απορίες τους και ζήτησαν απαντήσεις.

Ο Αννίβας Παπακυριάκος, ο οποίος στάθηκε ακούραστος για πάνω από 2,5 ώρες και απάντησε σε όλες τις ερωτήσεις δεσμεύτηκε για την δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων του Δημόκριτου για το ποσοστό της επιβάρυνσης του περιβάλλοντος από τη φωτιά του Γενάρη στο Ecospot των επιχειρήσεων Ραψωματιώτη, αλλά και για το πλύσιμο των κάδων όταν ο δήμος Κορινθίων επιτρέψει στο πλυστικό μηχάνημα να έρθει στην περιοχή.

πληροφορίες - φωτο  : Γνώμη Πολιτών