11 Ιουλ 2020

Κορωνοϊός: Τρομάζει η μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων στην Ελλάδα - Ανησυχεί για τα Βαλκάνια ο Τσιόδρας


Ολοένα και μεγαλώνει ο αριθμός των νέων κρουσμάτων κορωνοϊού που ανακοινώνονται καθημερινά στη χώρα μας, προκαλώντας ανησυχία στους ειδικούς. Στην πλειοψηφία τους τα κρούσματα είναι εισαγόμενα, ωθώντας την κυβέρνηση...


να λάβει έκτακτα μέτρα για την αντιμετώπιση της διάδοσης τους.

Σημειώνεται ότι την Παρασκευή ανακοινώθηκαν 60 νέα κρούσματα του ιού.
Από τα νέα κρούσματα, τα 40 καταγράφηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας μας -κυρίως στον Προμαχώνα-την ώρα που νωρίτερα η κυβέρνηση ανακοίνωσε νέα μέτρα για όσους εισέρχονται στην Ελλάδα.


Από τα υπόλοιπα κρούσματα, τα δύο είναι εισαγόμενα που προσήλθαν αυτοβούλως για έλεγχο, οκτώ στη Θεσσαλονίκη, επτά στην Αττική, και από ένα σε Κοζάνη, Ημαθία και Ξάνθη.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 3732 (ημερήσια μεταβολή +1.6%), εκ των οποίων 54.5% άνδρες. Δεν έχει καταγραφεί κανένας νέος θάνατος ασθενούς με COVID-19, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 193 θάνατοι. 
Η μέση ηλικία των ασθενών που απεβίωσαν είναι 76 έτη. Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 9 (66.7% άνδρες). 


Κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης ο Πρωθυπουργός τόνισε  ότι «δεν επιτρέπεται καμία χαλάρωση», προσθέτοντας ότι το άνοιγμα της χώρας πρέπει να  γίνεται με πρώτο μέλημα την ασφάλεια τόσο για τους επισκέπτες, όσο και για τους κατοίκους των τουριστικών προορισμών».

Την ανάγκη διαρκούς επαγρύπνησης και την ανησυχία του για την υγειονομική κατάσταση στα Βαλκάνια, εξέφρασε ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας.

Μείωση 50% τουριστών σε μία εβδομάδα

Στον Προμαχώνα τα κλιμάκια του ΕΟΔΥ δεν σταματούν τους ελέγχους στους τουρίστες που εισέρχονται στην Ελλάδα.

Τα επιβεβαιωμένα κρούσματα σήμερα από Βουλγαρία και Ρουμανία είναι 29, γεγονός που έχει σημάνει συναγερμό στον Προμαχώνα.


Σήμα κινδύνου από τους ειδικούς

Για την ανησυχία που προξενεί η αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού στη χώρα μας, αλλά και για τα εισαγόμενα κρούσματα, μίλησε στο MEGA η πνευμονολόγος, εντατικολόγος, Αναστασία Κοτανίδου.

«Βρισκόμαστε εκεί που είχαμε πει από την αρχή του καλοκαιριού. Με την έναρξη της τουριστικής περιόδου περιμέναμε όλοι ότι θα έχουμε εισαγόμενα κρούσματα. Ήταν αδύνατον να θωρακίσουμε τη χώρα μας έναντι των τουριστών. Τα περισσότερα από τα κρούσματα που έχουν εντοπιστεί, τα άτομα είναι ασυμπτωματικά.

Αυτό είναι σημαντικό γιατί συνήθως οι ασυμπτωματικοί έχουν και μικρότερο ιικό φορτίο. Το μεγάλο πρόβλημα είναι ότι υπάρχουν και οι ντόπιοι, οι οποίοι θεωρούν ότι ο κορωνοϊός έχει φύγει για αυτό και συνωστίζονται, στα πανηγύρια, στους χορούς. Πρέπει και εμείς οι ίδιοι να είμαστε πιο προσεκτικοί», σημείωσε η κ. Κοτανίδου.

«Το πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση με τα κρούσματα δεν μπορώ να το ξέρω. Ελπίζω όμως ότι όταν ανοίξει η σύνδεσή μας με Αγγλία και Σουηδία, τα πράγματα θα είναι ακόμα πιο ελεγχόμενα. Είχαμε τη δυνατότητα να σταματήσουμε την εισροή τουριστών από τη Σερβία», συνέχισε η ίδια.

«Η εισαγωγή στα νοσοκομεία είναι σε χαμηλά επίπεδα ακόμα, και μας κρατάει σε εγρήγορση. Το ευχάριστο είναι ότι δεν έχουμε βαριά περιστατικά», κατέληξε η κ. Κοτανίδου.