21 Ιουλ 2020

Συναγερμός στις ένοπλες δυνάμεις: Στο Αιγαίο 17 τουρκικά πλοία – Αερομαχίες στο Καστελόριζο


Σε κατάσταση συναγερμού τέθηκαν οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις, λόγω της κλιμάκωσης της τουρκικής επιθετικότητας που παρατηρείται στο Αιγαίο μετά την έκδοση της τουρκικής NAVTEX για έρευνες από το πλοίο Oruc Reis σε θαλάσσια περιοχή...


που βρίσκεται στην ελληνική υφαλοκρηπίδα.
Υπενθυμίζεται ότι η τουρκική NAVTEX εξεδόθη από τον σταθμό της Αττάλεια και αφορά στον θαλάσσιο χώρο νότια της Ρόδου και του Καστελόριζου στην ανατολική Μεσόγειο. Η Navtex έχει ισχύ από σήμερα, 21 Ιουλίου έως τις 2 Αυγούστου.

Παράλληλα,  από τον ναύσταθμο του Ακσάζ απέπλευσαν -για την ώρα- 17 τουρκικά πολεμικά πλοία. Επίσης, το Oruc Reis ετοιμάζεται να αποπλεύσει με προορισμό το Καστελόριζο.

Πτήσεις τουρκικών αεροσκαφών πάνω από το νησιωτικό σύμπλεγμα του Καστελόριζου

Την ίδια ώρα στον εναέριο χώρο του Καστελόριζου γίνονται σκληρές αερομαχίες.
Όπως έγινε γνωστό από το ΓΕΕΘΑ, ζεύγος τουρκικών F-16 που εισήλθε στο FIR Αθηνών χωρίς να καταθέσει σχέδιο πτήσης πέταξε πάνω από τη Στρογγύλη και το Καστελόριζο στα 12.500 πόδια στις 14:23 μ.μ. Το ίδιο ζεύγος πραγματοποίησε νέα υπέρπτηση πάνω από το Καστελόριζο στα 29.000 πόδια στις 14:56 μ.μ.
Στη συνέχεια, ζεύγος τουρκικών F-16 πέταξε πάνω από τη Ρω, στα 17.000 πόδια, στις 16:12 μ.μ., και στις 16:16 μ.μ πάνω από τη Ρω, το Καστελόριζο και τη Στρογγύλη, στα 21.000 πόδια.
Ακόμη ένα ζεύγος τουρκικών F-16 πέταξε πάνω από τη Ρω και το Καστελόριζο, στα 29.000 πόδια, στις 16:26 μ.μ και πέντε λεπτά αργότερα πάνω πάλι από το Καστελόριζο, στα 9.500 πόδια.
Τη σκυτάλη των έκνομων ενεργειών πήρε κι άλλο ένα ζεύγος τουρκικών F- 16 που πέταξε πάνω από το Καστελόριζο στα 11.000 πόδια στις 16:41 μ.μ., ένα λεπτό αργότερα πάνω από τη Ρω, μόλις στα 5.000 πόδια, στις 16:43 μ.μ. πάνω πάλι από τη Ρω, στα 9.000 πόδια, και ξαναπέταξε πάνω από το ίδιο ακριτικό νησί στα 13.000 πόδια στις 16:51 μ.μ..
Σε όλες τις περιπτώσεις τα τουρκικά αεροσκάφη αναγνωρίσθηκαν και αναχαιτίσθηκαν από αντίστοιχα ελληνικά μαχητικά σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες κατά πάγια τακτική.

Σημειώνεται ότι έξοδοι και άδειες του προσωπικού έχουν ανακληθεί.

Ερντογάν για τη NAVTEX ανοικτά του Καστελορίζου: Δε χρειαζόμαστε την άδεια κανενός

Λίγο αργοτερα, προκλητικός και απαξιωτικός εμφανίστηκε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν όσον αφορά στην απόφαση με την υπογραφή του να κάνει έρευνες (εκδίδοντας Navtex) στην ελληνική υφαλοκρηπίδα.

Βγάζοντας την μάσκα του αναμορφωτή, που είχε φορέσει κάνοντας απολογισμό της διακυβέρνησης των τελευταίων δυο χρόνων και φορώντας στολή στρατηγού, ο τούρκος πρόεδρος, όπως μετέδωσε ο «ΣΚΑΪ» είπε: «Εμείς και για τα σεισμογραφικά μας σκάφη και τα γεωτρύπανα μας δεν χρειαζόμαστε την άδεια κανενός. Οτιδήποτε προβλέπει το Διεθνές Δίκαιο της θάλασσας και οποιαδήποτε είναι τα δικαιώματα μας στην ανατολική Μεσόγειο, στα πλαίσια αυτά κάναμε τα βήματά και θα συνεχίσουμε με τον ίδιο τρόπο».

Επαφές Μητσοτάκη με Δένδια, Παναγιωτόπουλο και αρχηγό ΓΕΕΘΑ με «φόντο» το Αιγαίο

Κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε  συνάντηση στο γραφείο του με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια και τηλεφωνικές επικοινωνίες με τον υπουργό Άμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο και τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνο Φλώρο.

«Ο Πρωθυπουργός και η κυβέρνηση παρακολουθούν τις εξελίξεις με ψυχραιμία και ετοιμότητα», συμπληρώνουν.

Μητσοτάκης για τουρκικές προκλήσεις και NAVTEX: Μονόδρομος η επιβολή κυρώσεων

«Η Ελλάδα παρακολουθεί τις εξελίξεις με αυτοπεποίθηση, σιγουριά και απόλυτη ετοιμότητα. Η αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων Ελλάδας και Κύπρου συνιστά αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ευρώπης. Εφόσον συνεχίσει η Τουρκία σε αυτή την κατεύθυνση η επιβολή κυρώσεων από ΕΕ εναντίον της θα είναι μονόδρομος», ανέφερε ο πρωθυπουργός μετά τη συνάντηση με τον γερμανό υπουργό Εξωτερικών Χάικο Μάας.

Μήνυμα Δένδια σε Τουρκία: Διάλογος υπό καθεστώς απειλών δε νοείται

«Η Άγκυρα αγνοεί την προτροπή μας να δώσει τέλος στην παράνομη συμπεριφορά της, να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο, να τηρήσει τις δεσμεύσεις της», τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, μετά τη συνάντησή του με τον γερμανό ομόλογό του, Χάικο Μάας, στην οποία κυριάρχησαν τα θέματα της Ανατολικής Μεσογείου.

Όπως ανέφερε ο έλληνας υπουργός, η Τουρκία λίγες ημέρες πριν στόχευσε ένα συμμαχικό γαλλικό πλοίο, επιχείρησε την εργαλειοποίση του μεταναστευτικού τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο στον Έβρο, ενώ η πρόσφατη απόφαση μετρατροπής της Αγιάς Σοφιάς από μουσείο σε τζαμί, είναι μια «πρόκληση στην πανανθρώπινη διάσταση του μνημείου, ενός μνημείου συμβόλου της ειρηνικής συνύπαρξης και της διαφορετικότητας».

Ο κ. Δένδιας επισήμανε ότι στην τελευταία συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών, στις Βρυξέλλες, αποφασίστηκε η «προετοιμασία ενός κειμένου επιλογών, το οποίο θα περιέχει μέτρα που θα μπορούσαν να εφαρμοστούν εις βάρος της Τουρκίας αν αυτή συνεχίσει την παράνομη συμπεριφορά της».

«Η Ελλάδα είναι ανοιχτή στον διάλογο, αλλά υπό όρους. Και οι όροι δεν είναι ελληνικοί, αλλά αυτονόητοι, είναι η προϋπόθεση του σεβασμού του διεθνούς δικαίου, του δικαίου της θάλασσας και των κανόνων της καλής γειτονίας. Και βεβαίως διάλογος υπό καθεστώς απειλών δεν νοείται», υπογράμμισε.