14 Ιουν 2020

Σε αδιέξοδο ο Κυρ. Μητσοτάκης: Τα σύννεφα της ύφεσης «μεταφέρονται» πάνω από το Μαξίμου


Σαββόπουλος Κώστας

Στο κατώφλι του Μαξίμου συγκεντρώνονται πλέον τα «απόνερα» των νεοφιλελεύθερων επιλογών της κυβέρνησης, πυροδοτώντας έντονους προβληματισμούς στο επιτελείο του πρωθυπουργού.

Οι προβλέψεις των διεθνών οργανισμών για το βάθος της ύφεσης το 2020 (ο ΟΟΣΑ προβλέπει...


υποχώρηση του ελληνικού ΑΕΠ μεταξύ 8% και 9,8%) και την εκτίναξη της ανεργίας απενεργοποιούν τα επικοινωνιακά «εργαλεία» της κυβέρνησης για την παραποίηση της δυσοίωνης πραγματικότητας.

Επιπλέον, το κύμα δυσαρέσκειας, που πυροδοτεί η ανεπάρκεια των μέτρων για την ενίσχυση της αγοράς και τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, προκαλεί ρήγμα στις σχέσεις της Ν.Δ. με τη λεγόμενη «μεσαία τάξη». Το αδιέξοδο για την κυβέρνηση διευρύνεται, λόγω της πρωθυπουργικής διαπίστωσης ότι «το φετινό καλοκαίρι δεν θα είναι όπως τα προηγούμενα» εξαιτίας της μειωμένης προσέλευσης των τουριστών.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης (προχθές, από το βήμα της Βουλής) προλείανε το έδαφος για επώδυνες παρεμβάσεις, καθώς ομολόγησε εκ νέου ότι «φέτος θα έχουμε σημαντική ύφεση». Υπό αυτό το πρίσμα προκαλεί ερωτήματα, η απροθυμία του πρωθυπουργού να προχωρήσει στη λήψη εμπροσθοβαρών μέτρων για τον περιορισμό των συνεπειών της οικονομικής πανδημίας.

Όπως ισχυρίστηκε στο πλαίσιο του διαδικτυακού Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών, «σε αντίθεση με τις προτροπές της αντιπολίτευσης να ξοδέψουμε σαν να μην υπάρχει αύριο, εμείς θέλουμε να έχουμε απόθεμα "πυρομαχικών", διότι δεν γνωρίζουμε πότε θα τελειώσει η κρίση». Το σκεπτικό του πρωθυπουργού, ωστόσο, ενόψει ειδικά ενός νέου πιθανού γύρου περιοριστικών μέτρων από το φθινόπωρο, προκαλεί την ανησυχία των παραγόντων της αγοράς περί «ανεπανόρθωτης βλάβης».

Αλλοίωση της πραγματικότητας

Απαντώντας στην ερώτηση του Αλέξη Τσίπρα, ο Κυρ. Μητσοτάκης ισχυρίστηκε, πως «αυτή η κυβέρνηση, όταν χρειάστηκε, στήριξε τον κόσμο της εργασίας, έριξε χρήματα στην αγορά και απέδειξε, ότι σε στιγμές κρίσης το κράτος πρέπει να είναι παρόν και να αξιοποιεί όλα τα ‘πυρομαχικά’ τα οποία έχει στη διάθεσή του». Παρ’ όλα αυτά, οι αριθμοί αποτυπώνουν μια διαφορετική πραγματικότητα. Σύμφωνα με στοιχεία που έχουν δημοσιευθεί, «εννέα στις δέκα αιτήσεις δανειοδότησης επιχειρήσεων έχουν απορριφθεί από τις τράπεζες».

Αίσθηση προκαλεί το γεγονός, ότι από τα 16 δισ. ευρώ που έχουν λάβει οι ελληνικές τράπεζες από την ΕΚΤ (στο πλαίσιο των προγραμμάτων ενίσχυσης των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων), έχουν διατεθεί μόλις τα 4,3 δισ. Ήδη στο «μικροσκόπιο» των ενοίκων του Μαξίμου βρίσκεται το πρόσφατο δημοσκοπικό εύρημα της Alco, που καταγράφει, ότι «για τα μέτρα στήριξης της οικονομίας που έχει λάβει μέχρι στιγμής η κυβέρνηση, το 70% των πολιτών πιστεύει ότι υπάρχει περιθώριο για περαιτέρω ενίσχυση».

Greek statistics

Συν τοις άλλοις, η διοχέτευση επιπλέον 190 εκατομμυρίων ευρώ στο πρόγραμμα «Συν-Εργασία» για την κάλυψη του 60% των ασφαλιστικών εισφορών στους εργαζόμενους των επιχειρήσεων (από 15 Ιουνίου έως 31 Ιουλίου) ερμηνεύεται ως «ομολογία αποτυχίας» του σχεδιασμού για τη χρηματοδότηση της ελαστικής απασχόλησης στο όνομα της διατήρησης των θέσεων εργασίας. 
Η αύξηση της ανεργίας, ωστόσο, «ανακόπτεται» και μέσω των… greek statistics. Το πανηγυρικό αφήγημα της κυβέρνησης για την απασχόληση βασίστηκε στο γεγονός, ότι η ΕΛΣΤΑΤ δεν προσμέτρησε 200.000 ανέργους του μηνός Μαρτίου, καθώς τους... μετέφερε στην κατηγορία του μη ενεργού οικονομικά πληθυσμού!

«Γαλάζιες ανησυχίες για μέτρα μνημονιακής κοπής

Το πολιτικό και επικοινωνιακό βραχυκύκλωμα στο κυβερνητικό επιτελείο προκλήθηκε, ωστόσο, μετά τη δημοσίευση των στοιχείων που αποδεικνύουν, ότι η ελληνική οικονομία εισήλθε σε υφεσιακή τροχιά πριν την υγειονομική κρίση. Η επίκληση του κορωνοϊού για την αρνητική μεταβολή του ΑΕΠ δεν αποτελεί, πλέον, πειστικό επιχείρημα για τον πρωθυπουργό. Επιπροσθέτως, «γαλάζιοι» παράγοντες εκφράζουν στην «Α» την ανησυχία τους για το γεγονός ότι «τα κοινοτικά κονδύλια από το Ταμείο Ανάκαμψης δεν θα εισρεύσουν πριν την έλευση του 2021 και μέχρι τότε ουδείς γνωρίζει το βάθος της ύφεσης».

Διατυπώνεται δε ο προβληματισμός έναντι του ενδεχόμενου «να συνοδευτούν αυτές οι χρηματοδοτικές ενέσεις με την επιβολή μέτρων μνημονιακής κοπής από τα κοινοτικά όργανα». Ήδη, ωστόσο, ο Κυρ. Μητσοτάκης έχει σπεύσει να υπερτονίσει τον μεταρρυθμιστικό... οίστρο της κυβέρνησης ενόψει των τελικών αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για τον τρόπο λειτουργίας του Ταμείου Ανάκαμψης...

Διχοστασία για ανασχηματισμό και εκλογές

Δύο γραμμές αναδεικνύονται στη Ν.Δ. για την κατεύθυνση των πολιτικών πρωτοβουλιών του πρωθυπουργού. Παράθυρο για «διορθωτικές παρεμβάσεις» στο κυβερνητικό σχήμα μέσα στο καλοκαίρι άνοιξε προχθές ο Γ. Γεραπετρίτης, ενώ ο Αντ. Σαμαράς φέρεται να αξιώνει πρόωρες εκλογές! Ο υπουργός Επικρατείας παρέπεμψε τη διενέργεια ανασχηματισμού σε «ουδέτερο πολιτικό χρόνο», καθώς υποστήριξε, ότι «μέσα στην κρίση δεν είναι δυνατόν να υπάρξουν διορθώσεις».

Πηγές του Μαξίμου διευκρινίζουν στην «Α», ότι «παραμένει ως επικρατέστερο το σενάριο, να πραγματοποιηθούν οι αλλαγές μέσα στον Ιούλιο», χωρίς ωστόσο να αποκλείουν και το σενάριο του ανασχηματισμού στις αρχές του φθινοπώρου, «ώστε να σηματοδοτηθεί στη ΔΕΘ η επανεκκίνηση του κυβερνητικού έργου».

Ο Γ. Γεραπετρίτης, στρέφοντας το βλέμμα στους «αδύναμους κρίκους» της κυβέρνησης (Χ. Θεοχάρης, Γ. Βρούτσης, Λ. Μενδώνη και Λ. Αυγενάκης), επισήμανε ότι «δεν χρειάζεται μια σαρωτική αλλαγή, χρειάζονται παρεμβάσεις σημειακές για να πάμε καλύτερα». Φρόντισε δε, εμμέσως πλην σαφώς, να βαθμολογήσει θετικά τις επιδόσεις ορισμένων υπουργών ισχυριζόμενος ότι «μια κυβέρνηση που έχει πετύχει σημαντικά πράγματα, ένα μεγάλο μεταρρυθμιστικό έργο, έχει διαχειριστεί μεγάλες κρίσεις -η κρίση του Έβρου, υγειονομική κρίση και οικονομική κρίση- προφανώς τα έχει καταφέρει αρκετά καλά». Σ’ αυτό το φόντο, ο πρωθυπουργός μίλησε προχθές στη Βουλή για εκλογές το 2023.

Την περασμένη Πέμπτη ωστόσο, η εφημερίδα «Καθημερινή» ανέφερε ότι «ο Αντώνης Σαμαράς συναντάει κόσμο και εκφράζει πάντα χωρίς φόβο, αλλά με πάθος, τις απόψεις του. Όπως μάλιστα λέει σε συνομιλητές του, είναι υπέρ των πρόωρων εκλογών, ώστε ‘να καθαρίσει το τοπίο’, εννοώντας πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης με αυτή την επιλογή θα καταγράψει μια νέα καθαρή νίκη έναντι του Τσίπρα»...

ΠΗΓΗ: avgi.gr