19 Ιουν 2020

Σύνοδος Κορυφής για το Ταμείο Ανάκαμψης: Συμφώνησαν ότι διαφωνούν


Χωρίς αποτέλεσμα ολοκληρώθηκε η Σύνοδος Κορυφής, η οποία έγινε μέσω τηλεδιάσκεψης. Μέσα σε περίπου τέσσερις ώρες που διήρκησε, οι ηγέτες των 27 κρατών-μελών εξέφρασαν τις θέσεις τους σχετικά με...


το πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο και το Σχέδιο Ανάκαμψης της Κομισιόν. Η επόμενη Σύνοδος αναμένεται στα μέσα Ιουλίου με φυσική παρουσία.

Ήταν η πρώτη φορά που οι ηγέτες της ΕΕ είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν το Ταμείο Ανάκαμψης, ύψους 750 δισ. ευρώ, δήλωσε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου μετά την τηλεδιάσκεψη της Συνόδου Κορυφής, που όπως αναμενόταν, δεν κατέληξε σε αποτέλεσμα.

«Περνάμε σε νέα φάση: αυτή της διαπραγμάτευσης» είπε ο Σαρλ Μισέλ λίγο μετά το τέλος της τετράωρης Συνόδου και διευκρίνισε, ότι βασικό μέλημα είναι, να «εστιάσουμε στους τομείς που έχουν επηρεαστεί περισσότερο από την κρίση», συμπληρώνοντας ότι «τις επόμενες ημέρες πρέπει να δουλέψουμε παραγωγικά, σκληρά». Επιπροσθέτως, τονίστηκε η δυσκολία και η πολυπλοκότητα του ζητήματος με τους επικεφαλής των ευρωπαϊκών θεσμών να μιλούν «για την ύπαρξη πολιτικής βούλησης».

Από την πλευρά της, η επικεφαλής της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν έκανε λόγο για «θετικό κλίμα» και εστίασε «στη σοβαρότητα αυτής της κρίσης», τονίζοντας ότι το Σχέδιο Ανάκαμψης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, είναι «ένα φιλόδοξο σχέδιο» και είναι «αναγκαίο να μη χαθεί χρόνος».

«Είμαστε στην αρχή και όχι στο τέλος. Αυτό που θέλουμε να αποτρέψουμε, είναι να μεγαλώσει το χάσμα μεταξύ των κρατών μελών» σημείωσε η Πρόεδρος της Κομισιόν.
Τα βασικά ζητήματα της ατζέντας ήταν το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο και το Σχέδιο Ανάκαμψης της Κομισιόν, που αποτελεί το αγκάθι για τα κράτη μέλη , με την ομάδα των «φειδωλών» (Ολλανδία, Αυστρία, Δανία, Σουηδία) να κρατούν αρνητική στάση.

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε στους Ευρωπαίους ηγέτες, ότι είναι απαραίτητο, να βρεθεί μια γρήγορη συμφωνία για το προτεινόμενο ταμείο ανάκαμψης ύψους 750 δισ. ευρώ τον Ιούλιο, προκειμένου να διατηρηθεί η σημερινή δυναμική, δήλωσε σήμερα Γάλλος αξιωματούχος.

Η αποτυχία να υπάρξει συμφωνία για το σχέδιο ανάκαμψης, θα στείλει το λάθος μήνυμα, δήλωσε ο Μακρόν, σύμφωνα με τον ίδιο αξιωματούχο και πρόσθεσε, ότι από τα 750 δισ. ευρώ, η διατήρηση των 500 δισ. ευρώ σε επιχορηγήσεις είναι η βασική προτεραιότητα της Γαλλίας, συμβαδίζοντας με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ.

H Άνγκελα Μέρκελ, από την πλευρά της, τόνισε, ότι στη σημερινή σύνοδο δεν υπήρξε εκτενής συζήτηση για τα δάνεια και τις επιχορηγήσεις. Δεν υπήρξε κριτική για το μείγμα που περιλαμβάνει και δάνεια, κάποιοι θεώρησαν ότι τα νούμερα είναι υπερβολικά, τόνισε η Γερμανίδα καγκελάριος.

«Δεν μπορώ να δω, πώς θα μπορούσαμε να χρησιμοποιήσουμε τα κεφάλαια από το Ταμείο Ανάκαμψης ήδη από φέτος», συμπλήρωσε. Κάποιες χώρες, μεταξύ των οποίων και η Γερμανία, δήλωσαν, ότι θέλουν επιστροφές (rebate) από τα κεφάλαια με τα οποία συμβάλλουν στον προϋπολογισμό της Ε.Ε., υπογράμμισε η καγκελάριος.

«Η Ελλάδα στηρίζει πλήρως την πρόταση της Κομισιόν, πρόκειται για ένα πολύ καλό σημείο εκκίνησης, δεν γίνεται να πάμε κάτω από το επίπεδο αυτής της πρότασης», τόνισε ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στη διάρκεια της συνεδρίασης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, υποστηρίζουν κυβερνητικές πηγές.

«Οι αγορές έχουν προεξοφλήσει το ύψος της παρέμβασης κι οτιδήποτε διαφορετικό θα δημιουργούσε σοβαρότατο πρόβλημα», υπογράμμισε.