6 Ιουν 2020

Περιορισμό της ύφεσης στο 8% υπόσχεται ο Σταϊκούρας


Ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας έδωσε σε συνέντευξή του νέες εκτιμήσεις για την επερχόμενη ύφεση, υποστηρίζοντας πως φέτος δεν θα ξεπεράσει το ποσοστό του 8%. Όπως είπε, το ποσοστό αυτό αναμένεται, βάσει...


των μέτρων που λαμβάνει η κυβέρνηση. Ωστόσο, άφησε «δικλείδα ασφαλείας», σημειώνοντας ότι τα δεδομένα είναι ακόμα ρευστά.

Σε συνέντευξή του ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας επανέλαβε την αβεβαιότητα των εκτιμήσεων αναφορικά με το ποσοστό ύφεσης, λέγοντας ότι η αβεβαιότητα παγκοσμίως παραμένει «μεγάλη και πρωτόγνωρη». Ακόμα υποστήριξε, ότι ακόμα και «διεθνείς οργανισμοί, θεσμοί και κυβερνήσεις αναθεωρούν, διαρκώς, τις προβλέψεις τους. Ενδεικτικά, μόλις την Τρίτη, το γαλλικό υπουργείο Οικονομικών αναθεώρησε (μέσα σε ένα μήνα) την εκτίμησή του για την ύφεση από το 8% στο 11%, και ενώ στις αρχές Απριλίου την υπολόγιζε στο 6%».

Πιο συγκεκριμένα ο υπουργός σε συνέντευξή του στην «Εφημερίδα των Συντακτών», σε σχέση με την πορεία προς την ύφεση, εξαίρεση της οποία δεν αποτελεί και η Ελλάδα, δήλωσε πως, «το υπουργείο Οικονομικών κατέθεσε, όπως δημόσια ανακοινώθηκε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τέλος Απριλίου, εκτίμηση για ύφεση έως 13,2%, η οποία μπορεί να περιοριστεί έως το 8%, μετά τα μέτρα που λαμβάνουμε. Η εκτίμηση αυτή, μέχρι σήμερα, δεν έχει μεταβληθεί. Οι πρόδρομοι δε δείκτες της οικονομίας, για το πρώτο τρίμηνο του 2020, την επιβεβαιώνουν».

Ωστόσο, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο, το ποσοστό του 8% να μεταβληθεί και πάλι, σημειώνοντας ότι «είναι προφανές, πως η τελική έκβαση για όλες τις οικονομίες, και για την ελληνική, θα κριθεί από την εξέλιξη της νόσου, τόσο στη χώρα μας όσο και διεθνώς, και από την πορεία κομβικών κλάδων, όπως είναι ο τουρισμός και οι μεταφορές».

Μείωση ασφαλιστικών εισφορών – αντιμετώπιση ανεργίας

Όπως δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, σε σχέση με τη κυβερνητική επιλογή να μειωθούν οι ασφαλιστικές εισφορές, υποστήριξε, ότι «η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών αποτελούσε εξαρχής προτεραιότητα για τη σημερινή κυβέρνηση, πριν από την υγειονομική κρίση».

Επίσης σημείωσε, ότι το εν λόγω μέτρο πρόκειται να «συμβάλει σημαντικά στη διατήρηση των θέσεων εργασίας και στη δημιουργία νέων, ενώ μπορεί να συνεισφέρει στην αύξηση των επενδύσεων και, μέσω της ενίσχυσης των καθαρών αμοιβών, στην τόνωση της κατανάλωσης».

Σε σχέση με τις εκτιμήσεις παγκοσμίως αναφορικά με την εκτόξευση της ανεργίας εντός του 2020, ο Χρ. Σταϊκούρας εκτίμησε, πως από τις Εαρινές Προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, «η ανεργία θα αυξηθεί μεν εφέτος, αλλά το 2021 θα επιστρέψει σε επίπεδα χαμηλότερα και από τα περυσινά».

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη του υπουργού Οικονομικών στην «Εφημερίδα των Συντακτών»

ΠΗΓΗ: thepressproject.gr