7 Μαΐ 2020

Πως θα γίνονται οι συναυλίες φέτος το καλοκαίρι


Από τις 15 Ιουλίου θα μπορούν να ξεκινήσουν οι συναυλίες φέτος το καλοκαίρι. 
Θα μπορούν, ωστόσο, να πραγματοποιηθούν μόνο σε ανοιχτούς χώρους και με αυστηρά πρωτόκολλα. 

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις της υπουργού Πολιτισμού, Λίνας Μενδώνη, θα πρέπει να τηρούνται αποστάσεις ανάμεσα στους θεατές (καθιστούς ή όρθιους), να υπάρχει πληρότητα έως 40% στον εκάστοτε χώρο, να γίνεται χρήση μασκών και γαντιών για κοινό και καλλιτέχνες και άλλα μέτρα, τα οποία αναμένεται να αποσαφηνιστούν τις επόμενες ημέρες.

Μεταξύ των μέτρων που αναμένεται να προσδιοριστούν είναι και ο τρόπος προσέλευσης και εξόδου, καθώς και οι θέσεις για καθήμενους και όρθιους. Θα χρειάζεται επιπλέον ταξιθεσία και επιπλέον προσωπικό ασφάλειας και φύλαξης του κάθε χώρου.

Παράλληλα, η υπουργός Πολιτισμού ανακοίνωσε πρόγραμμα voucher, για εκείνους που έχουν αγοράσει ήδη εισιτήρια, για συναυλίες και φεστιβάλ που αναβλήθηκαν ή ματαιώθηκαν. Οι κάτοχοι των εισιτηρίων, δηλαδή, θα μπορούν μέσα στο επόμενο 18μηνο να τα χρησιμοποιήσουν, ώστε να παρακολουθήσουν κάποια άλλη συναυλία.

Μεταξύ άλλων η Λίνα Μενδώνη ανέφερε, ότι σε όλες τις εκδηλώσεις θα πρέπει να τηρηθούν τα πρωτόκολλα και οι οδηγίες που θα στείλει το υπουργείο Πολιτισμού. Ωστόσο, σημείωσε, ότι στα μη κρατικά φεστιβάλ έγκειται στον κάθε διοργανωτή να αξιολογήσει, το κατά πόσο θα είναι σε θέση να το πραγματοποιήσει. Όπως σημείωσε, «οι ιδιώτες διοργανωτές αναλαμβάνουν την ευθύνη». «Δεν μπορούμε να παρέμβουμε, μπορούμε να δώσουμε κατευθύνσεις. Η ίδια η αγορά θα αυτορυθμιστεί και θα δούμε πως θα λειτουργήσει», κατέληξε. 

Αναλυτικά τα μέτρα ασφαλείας στους συναυλιακούς χώρους:

   * Τα άτομα (με μη ιατρική μάσκα) που μπορούν να βρίσκονται στη σκηνή, πρέπει να τηρούν τις ενδεδειγμένες αποστάσεις τουλάχιστον 1,5 μέτρου μεταξύ τους
   * Όριο πληρότητας 40%, ώστε να τηρούνται οι ανάλογες αποστάσεις
   * Η σκηνή θα πρέπει να απέχει τουλάχιστον 3 μέτρα από την πρώτη σειρά καθισμάτων
   * Σε περίπτωση εκδήλωσης όπου το κοινό είναι όρθιο, θα πρέπει να τηρείται η απόσταση του 1,5 μέτρου
   * Σύσταση χρήσης προστατευτικής μάσκας και αλκοολούχου αντισηπτικού διαλύματος για το κοινό
   *Ειδικοί κανόνες για τους χώρους υγιεινής
   * Ειδική διαδικασία ρύθμισης της ροής εισόδου-εξόδου του κοινού
   * Ειδικοί κανόνες για μακιγιάζ, κομμωτήριο, βεστιάριο, εξοπλισμό κ.λπ