4 Μαΐ 2020

Σε αδιέξοδο το Μαξίμου πετάει το μπαλάκι στην Μενδώνη


Της Φωτεινής Λαμπρίδη

"Γιατί δόθηκε σε όλους τους επαγγελματίες οδικός χάρτης ασφαλούς εξόδου στην αγορά και οικονομική στήριξη, εκτός από τους καλλιτέχνες;" είναι η...


επίμονη ερώτηση των καλλιτεχνών από όλους τους χώρους η μεγάλη κινητοποίηση των οποίων έχει προκαλέσει πονοκέφαλο στην κυβέρνηση, που βλέπει να τσαλακώνεται η εικόνα της καθημερινά στα social media. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, το Μαξίμου πετάει το μπαλάκι στην υπουργό πολιτισμού, λέγοντας σε εκπροσώπους του χώρου, πως η ευθύνη βαραίνει αποκλειστικά την ίδια, καθώς δεν έδωσε έγκαιρα οδικό χάρτη εξόδου όπως έκαναν άλλα υπουργεία, αλλά ούτε συγκεκριμένο σχέδιο για την ενίσχυση των καλλιτεχνών στους αρμόδιους υπουργούς οικονομικών και ανάπτυξης. Αυτό είχε φανεί αμυδρά και από τον τρόπο που μίλησε στη βουλή μετά τον σάλο, δηλώνοντας την τακτική του υποχώρηση. Είχε πει χαρακτηριστικά ότι έχει δώσει κατευθύνσεις ο ίδιος στο υπουργείο Πολιτισμού για να βρεθούν οι τρόποι με τους οποίους μπορεί να στηριχθεί ο κλάδος, κάτι που σαφώς εμπίπτει στην αρμοδιότητα της υπουργού του. 


Από τη μεριά της η Λ. Μενδώνη, σε συνέντευξη που παραχώρησε χθες, αφήνει αιχμές εναντίον του υφυπουργού ανάπτυξης για δηλώσεις του που κρίνει ότι προκάλεσαν αντιδράσεις και αποδίδει την καθυστέρηση στο ότι η Ειδική Επιστημονική Επιτροπή, καθυστερεί λόγω των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών του χώρου. 

Έπρεπε να συμπληρωθούν 70 ημέρες καραντίνας και να ξεσηκωθεί ενάντια στην κυβέρνηση σύσσωμος ο κόσμος της τέχνης, για να κινητοποιηθεί στοιχειωδώς η κυβέρνηση και να ψελλίσει ότι εντός της εβδομάδας, θα ανακοινωθούν μέτρα ανακούφισης. 

Η επιτυχία σύσσωμου του καλλιτεχνικού κόσμου να συγκεντρώσει πάνω από 30 χιλιάδες υπογραφές, μέσα από το ψήφισμα της ομάδας Art Workers, αλλά και τα δεκάδες προσωπικά μηνύματα επώνυμων καλλιτεχνών στο fb, δεν οδήγησαν την υπουργό σε μια θεσμικού τύπου απάντηση στους εκπροσώπους του σύγχρονου πολιτισμού. Η κα Μενδώνη επέλεξε να απαντήσει μέσω συνέντευξης που παραχώρησε στο iefimerida.gr.

Aφήνει υπονοούμενα πως η ευθύνη για τα παράπονα που έφτασαν στα αυτιά της, ανήκει στον υφυπουργό ανάπτυξης. «Εφτασε και σε μένα ένα παράπονο - και όχι μόνο από τους καλλιτέχνες - γιατί είπε ο υφυπουργός Ανάπτυξης πότε θα ανοίξουν τα θερινά σινεμά και οι αρχαιολογικοί χώροι. Σωστά διατυπώθηκε αυτό το παράπονο, επαναλαμβάνω όμως ότι αυτή ήταν μια ενημέρωση τεχνικού τύπου. Ο Πολιτισμός είναι βέβαιο ότι έχει τεχνοκρατικές πτυχές και παραμέτρους, αλλά δεν πρέπει να τον αντιμετωπίζουμε μόνο έτσι. Από την συγκεκριμένη συνέντευξη λοιπόν, ναι, έλειψε ο Πολιτισμός, αλλά ίσως και καλώς έλειψε», είπε σχετικά. 



Η Λ. Μενδώνη επίσης αφήνει να εννοηθεί, πως η καθυστέρηση οφείλεται και στη δυσκολία της επιστημονικής ειδικής επιτροπής να βρει τον τρόπο εξόδου των καλλιτεχνών. Αναφέρει ότι μέσα στην εβδομάδα θα έχει αποφασίσει, αλλά δεν εξηγεί πότε απευθύνθηκε και με ποια αιτήματα το υπουργείο σε αυτήν. 

Ούτε λέξη για τον χώρο του τραγουδιού  και του βιβλίου

Στην ίδια συνέντευξη, η υπουργός εξηγεί με ποιον τρόπο θα τονωθεί μακροπρόθεσμα ο πολιτισμός, δίνοντας έμφαση κυρίως στις επιδοτήσεις θεσμικών οργανισμών όπως τα μεγάλα φεστιβάλ και το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, καθώς όπως εξηγεί, το υπουργείο πολιτισμού δεν μπορεί να δώσει επιδόματα. Δεν αναφέρεται καθόλου στον χώρο της  μουσικής και του βιβλίου, στους πνευματικούς δημιουργούς και στους τρόπους που θα ανακουφιστούν όλοι οι καλλιτέχνες που απ’ ότι φαίνεται θα βρεθούν εκτός εργασίας το καλοκαίρι. Σημειωτέον, η κυβέρνηση ενώ έχει ενισχύσει με υπέρογκα ποσά κανάλια και ραδιόφωνα, δεν φροντίζει να επιβάλει στους ιδιοκτήτες τους να δώσουν τα ποσά που χρωστούν στους Οργανισμούς Συλλογικής Διαχείρισης των δημιουργών, κάτι που θα ανακούφιζε εκατοντάδες συνθέτες και στιχουργούς. 

Η υπουργός αναφέρει ότι τα ίδια προβλήματα αντιμετωπίζουν και οι καλλιτέχνες σε άλλες χώρες της Ευρώπης με τα ίδια αιτήματα, χωρίς να αναφέρει τα μέτρα στήριξης πολλών εκατομμυρίων που ελήφθησαν στο εξωτερικό. 

Σύμφωνα με πηγές του tvxs.gr, αρκετοί είναι οι καλλιτέχνες, που εξέλαβαν ως ειρωνεία εκ μέρους της υπουργού, το σχόλιο ότι οι Έλληνες δημιουργοί αγνοούν το πρόγραμμα erasmus, την ώρα μάλιστα που αυτό το σχόλιο ήταν η απάντηση στην ερώτηση της δημοσιογράφου για το αν μπορούν τα ιδρύματα να ενισχύσουν τους καλλιτέχνες, όπως έκανε το ίδρυμα Νιάρχος ενισχύοντας με δωρεά 800.000 ευρώ τρία funds των ΗΠΑ για την υποστήριξη καλλιτεχνών.