27 Μαΐ 2020

Ιδιωτικοποίηση της Υγείας: Σαν να μην υπήρξε ποτέ πανδημία...


Δεν πρόλαβαν να περάσουν λίγες μέρες από την άρση του Lockdown και την απομάκρυνση, σε πρώτη φάση, του σοβαρού υγειονομικού κινδύνου της πανδημίας και ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανέφερε τα σχέδια για ιδιωτικοποίηση του ΕΣΥ, εγκαταλείποντας τα «χειροκροτήματα» και τις αναφορές στους «ήρωες»...


υγειονομικούς και στη σημασία του δημόσιου συστήματος υγείας. 

Παρά το «σκληρό μάθημα» που έδωσε η πανδημία στους νεοφιλεύθερους λάτρεις της «αγοράς», φαίνεται πως η κυβέρνηση δεν εγκατέλειψε ποτέ τους αρχικούς σχεδιασμούς της, παρά τον τρόπο που το δημόσιο σύστημα υγείας, παρατημένο και απαξιωμένο, ανταποκρίθηκε έστω με δυσκολία και κέρδισε τη μάχη για τη διάσωση της κοινωνίας, ενώ η ιδιωτική υγεία παρακολουθούσε απαθής και κερδοσκοπούσε όπου βρήκε ευκαιρία.

Ο πρωθυπουργός σε συνέντευξή του τη Δευτέρα, σαν να μην πέρασε μια μέρα, επανήλθε στις εμμονές του μιλώντας περί ενός «Νέου Εθνικού Συστήματος Υγείας», που θα έχει ως κεντρικό άξονα τη «συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα», για ένα ΕΣΥ που  θα μπορεί να «απευθύνεται για μηχανήματα» ή να «αγοράζει υπηρεσίες» από τον ιδιωτικό τομέα. 
Τίποτε λιγότερο ή περισσότερο από το γνωστό σχέδιο της ΝΔ για την επέλαση των ιδιωτών στη δημόσια υγεία. 


Ο καθένας μπορεί να καταλάβει, πως όταν οι «αντι-κρατιστές» μιλούν για «σύμπραξη ιδιωτικού και δημόσιου τομέα», εννοούν μια «αποικιοκρατική» σχέση, στην οποία οι ιδιώτες εκμεταλλεύονται τους δημόσιους πόρους φτηνά και πουλάνε υπηρεσίες στο δημόσιο, ακριβά. Με την απλή αριθμητική, δεν μπορεί να προκύπτει κάποιο όφελος για το δημόσιο συμφέρον και στο τέλος της ημέρας, το κόστος θα εκτιναχτεί για το δημόσιο, τα κέρδη των ιδιωτών θα αυξηθούν και η πρόσβαση του πολίτη σε υπηρεσίες υγείας, σταδιακά θα περιοριστεί. Όπως συμβαίνει νομοτελειακά σε όλες τις ιδιωτικοποιήσεις. 

Όχι ότι περίμενε κανείς, πως η ΝΔ και Κ. Μητσοτάκης θα αποδεχτούν, την κατάρριψη όλων των μύθων που συντηρούσαν και θα στραφούν στο κοινωνικό κράτος, εξαιτίας του κοροναϊού. Αυτό συνέβη πρόσκαιρα και εξ ανάγκης, ίσως και εξυπηρετώντας το επικοινωνιακό αφήγημα της στιγμής. Άλλωστε, το γεγονός ότι η κυβέρνηση επέμεινε πεισματικά να μην ενισχύσει στην πραγματικότητα το ΕΣΥ, παρά τα υποκριτικά ... χειροκροτήματα, δείχνει, ότι συνέχισε να ακολουθεί το πλάνο της για κατεδάφιση της δημόσιας υγείας και ξήλωμα του ΕΣΥ 

Τα νεοφιλελεύθερα σχέδια της ΝΔ δεν ανακόπτονται. Η κυβέρνηση, είτε θα επιταχύνει κάποιες αλλαγές με πρόσχημα την πανδημία, είτε θα καθυστερήσει κάποιες άλλες. Όμως δεν θα κάνει πίσω σε τίποτα και ειδικά στην υγεία, καθώς (παρά την πανδημία) για τη ΝΔ η δημόσια υγεία είναι bussines as usual.


ΠΗΓΗ: tvxs.gr